İngiltere Savunma Bakanı, Mail on Sunday'deki makalesinde "Afgan göçmenler için Türkiye ve Pakistan'da kamplar kuracağız dedi mi demedi mi?" tartışması günün en önemli meselesi.
Evet, Savunma Bakanı'nın makalesinde "Türkiye" kelimesi geçmiyor ama İngiltere'nin milyonu aşkın satış rakamlı, etkili gazetesi Daily Mail'de Savunma Bakanlığı referans gösterilerek Türkiye ve Pakistan'da mülteci kampları kurulacağı belirtiliyordu ve İngiliz Savunma Bakanlığı da bu iddiayı yalanlamamıştı.
Londra'daki kaynaklarım da Daily Mail'e bu bilgiyi verenin Savunma Bakanlığı olduğunu söylüyordu.
Bu konudaki yazımdan sonra Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın aradı.
"Savunma Bakanı'nın makalesinde böyle bir şey kesinlikle yok" dedi.
Ben de kendisine Daily Mail'deki yazıyı yolladım.
Daily Mail’deki haber Sonrasında uzun uzun konuştuk.
"Evet doğru. Daily Mail'de böyle bir yazı çıktı. Biz de bu gazeteyi ve diğer gazete ve yayınları aradık. Hepsinden bilgi istedik. Daily Mail, Türkiye'de ve Pakistan'da kamplar kurulacağı iddiasını Savunma Bakanlığı'ndaki bir alt düzey bürokrata dayandırıyor. Bürokrata bunlar hangi ülkeler olabilir diye sormuşlar o da Türkiye ve Pakistan olabilir diye yanıt vermiş. Resmi bir şey değil" dedi.
Büyükelçi Yalçın'a göre olayı köpürten aslında Daily Mail'deki haber değil daha sonra The Guardian ve BBC Türkçe'nin haberleri.
"Bu ikisi doğrudan Savunma Bakanı'nın ağzından çıkmış gibi Türkiye'de mülteci kabul merkezleri kurulacağını yazınca mesele büyüdü. Ve biz hemen devreye girdik.
Hem Daily Mail'le hem de The Guardian ve BBC Türkçe ile görüşerek kaynaklarını sorduk. Böyle bir kaynak yoktu. Tamamen Daily Mail'deki haberden yola çıkmış ve işi Savunma Bakanı'nın ağzından çıkmış gibi köpürtmüşlerdi.
Büyükelçiliğimizin girişimleri üzerine hemen çark ettiler.
Dün gece The Guardian'da haberi yazan Dan Sabbagh ile görüştüm ve gece yarısı haberini düzeltti.
Böyle bir planın henüz olgunlaşmamış bir plan olduğunu, Türkiye'nin adının da bir faraziye olarak zikredildiğini yazdı. Önceki haberde Türkiye ve Pakistan'da kurulacak kamplar olarak atılan başlık diğer ülkelerde kurulacak kamplar olarak değiştirildi. Aynı şekilde BBC de özür diledi ve haberini revize etti."
Büyükelçi Ümit Yalçın'ın girişimleri sonrasında İngiltere Dışişleri Bakanlığı da "Böyle bir planın Türkiye ile konuşup anlaşılmadan ortaya atılması mümkün değildir" şeklinde bir açıklama yapmış.
Ve Büyükelçilik, Savunma Bakanlığı'nda da bu açıklamanın gerçek dışı olduğunu ve bakanlıktaki yetkisiz kişiler tarafından ortaya atılan bir şey olduğunun açıklanması istemiş.
Büyük ihtimalle böyle bir açıklama da yapılacak.
Büyükelçi Yalçın'a "Peki sizin veya Dışişleri'nin haberi olmadan İngiltere ile böyle bir konu konuşulmuş olabilir mi?" diye sordum.
Ümit Yalçın çok açık yanıt verdi.
"Başka ülkeleri bilmem. Ama İngiltere ile böyle bir şey olamaz. Mümkün değil. İngiltere ile Türkiye arasında Dışişleri Bakanlığı'nın ve büyükelçiliğin bilgisi dışında hiçbir şey olmaz. Bakın mesela dün gece Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan ile İngiltere Başbakanı arasında uzun bir telefon görüşmesi oldu. Görüşmenin raporu tutulmuştur. Her kelime kayıt altındadır. Bunu garanti ederim" dedi.