Akıncı İHA tüm sistemleriyle uçmaya hazır
Türkiye’nin ilk milli İHA sistemiBayraktar TB2’nin abisi taarruziAkıncı,üzerindeki entegre sistemleriyle test ediliyor. Uçmak için adeta gün sayıyordiyebilirim. Testler bittikten sonra çok yakında gökyüzüyle tanışacak. Geçen hafta ilk motor çalıştırma anını,Baykar Teknik Müdürü, İHA’ların beyniSelçuk Bayraktarsosyal medyadan paylaştı. Güzel haberi alıncaBaykar Genel Müdürü Haluk Bayraktarile sabah erken saatlerdeAkıncı’yı geliştirildiği yuvasında, iki motoru ve diğer tüm sistemleri entegre edilmiş, testlerin yapılırken ziyaret ettim. Heyecanlandım, gurur duydum. Doğal olarak ilk uçuş anını da çok merak ediyorum.
"O GÜNLER GERİDE KALDI"
Türkiye’yi insansız hava araçlarıyla (İHA) tanıştıranBaykar Makina’nın, mini ve taktik sınıf İHA,Bayraktar TB2’nin gökyüzüyle buluşma anlarının bazılarında bulundum ve o heyecanıyaşadım. En milli olması gereken asker ve sivil bürokratların, ülkemiz için hayati önem taşıyan böyle bir projedeBayraktarailesinin karşısına çıkardığı saçma sapan problemleride en az onlar kadar yüreğimde hissetim. O günler geride kaldı ve bugüne kadar teslim edilen Bayraktar TB2 sayısı 100’ü aştı.
HalihazırdaBayraktar TB2 İHA’lar,Türk Hava Kuvvetleri'ninenvanterinde bulunan tüm diğer hava araçlarının toplamından daha fazla uçuyor, havada kalıyor ve etkin görev yapıyor. Yaptığım araştırmaya göreHava Kuvvetlerimizinhava araçları yılda 50-55 bin saat uçuş yaparken,Bayraktar TB2İHA’ların ulaştığı rakam yaklaşık 60 bin saat. Bu tablo aynı zamanda terörle mücadelede sahada çok etkin olmak, terör nefes aldırmamak anlamına geliyor. Abartmadan söyleyeyim, eğerBayraktar İHA’lar olmasaydı bugün Türkiye bambaşka sorunlarla uğraşıyor olurdu.
Sene 2014.Bayraktar TB2’lerKeşan Askeri Havalimanı’nda yan yana dizilmiş, her şeyiile hazır bir şekilde ordumuzun hizmetine girmeyi bekliyor. İşte o andaki heyecanımı tarif edemem. O dönem Amerika’da okuyan hariç diğer üç oğlumu yanıma alıp son yıllardaki Türkiye’nin en önemli hikayesini, teknolojik atılımını onların da görmesini istedim. Gerçekten heyecanduyduğum, ama bir yandan Türkiye’nin milli, yerli ve özgün teknoloji geliştirirken asıl düşmanın, çelme takanların içeride olduğunu yakinentetkik ettiğim günlerdi. Maalesef sadece savunma sanayinde değil diğer sektörlerde de halen daha milli, özgün ve yerli teknoloji geliştirmemizde bu sorun aşılmış değil.
Biz dönelim en yeni başarı hikayemizAkıncı’ya. Yüksek irtifa, uzun havada kalış (HALE) sınıfında‘Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi’deBayraktar TB2gibi Türkiye’ye farklı pencereler açacak. Çift motorlu, yaklaşık 450 km/saat hıza sahip Akıncı’yı daha sonra ortalama900 km/saat ile ses hızına yakın uçacak jet motorlu modeli takip ederse şaşmamak gerekir. Zira artık şeytanın bacağı kırılmış durumda.
Akıncı’nın teknik tarafta da önünde bir kısıt, engel bulunmuyor. Baykar ile Ukrayna devlet firması Ukroboronprom arasında ortak şirket kurulmuş durumda. Bu yıl içinde Bayraktar TB2’ler Ukrayna’ya ihraç edilmişti ve Ukrayna’da uçuş gösterimi gerçekleştirilmişti.
Bu ortaklık iki ülke arasında kazan kazan niteliğinde proje geliştirme faaliyetleri yürütecek. İlk aşamada Akıncı üzerinde de kullanılan Ivchenko Progress AI450T türbin motorunun ortak üretimi söz konusu.
Bayraktar TB2’ler gibi taarruzi Akıncı’nın ihracatı da gündeme gelecektir ve bu konuda hiçbir kısıtlama söz konusu olmayacaktır.
Motoru Ukrayna’dan
Taarruzi Akıncı, Ukrayna Ivchenko Progress firmasının 450-630 shp arası güç üreten AI-450T ailesi turboprop motorlarını kullanacak. Akıncı İHA, 40.000 feet’te 24 saat havada kalabilecek. Ayrıca 4.5 ton ağırlığındaki İHA, 900 kg faydalı yük ve 450 kg da dahili faydalı yük taşıyabilecek.
Ukrayna ile ortak motor fabrikası
Ayrıca Baykar, Ivchenko Progress firmasıyla Blacksea Shield (Karadeniz Kalkanı) isimli bir de ortak motor firması kurdu. Ukrayna savunma sanayinde reform anlamına gelen bu ortaklıkta Baykar %51, Ivchenko Progress %49 hisseye sahip olacak. Bu ortaklıkla Ukrayna tarihinde ilk defa bir devlet savunma firması yurtdışında bir şirketle ortaklık yapmış oldu.
İHA’da Standart Koyucu
Türkiye, Akıncı ile birlikte bu sınıfta İHA geliştiren 3 ülkeden birisi. Üzerindeki faydalı ürünler de yerli savunma sanayimize ait olacak. MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılacak.
Özgün Gövde Tasarımıyla Fark Edilecek
Akıncı İHA, kendine özgü bükümlü kanat yapısı, 20 metrelik bir kanat açıklığı ve çok sayıda milli akıllı mühimmat taşıyabilme özelliğiyle dikkat çekiyor. Ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel şartların daha da farkında olma, kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunma özellikleri taşıyor. Akıncı İHA, Milli Elektronik Destek Podu, Milli AESA Radarı, Milli Görüş Hattı ve Uydu Haberleşme sistemi ile donatılacak. TUSAŞ Motor Sanayii AŞ’nin (TEI) geliştirdiği PD 220 motoru ile de farklı bir konfigürasyonda uçuşlar yapabilecek.
Savaş Uçaklarına Yardımcısı Olacak
Akıncı, savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de üstlenecek. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacak. Savaşuçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı, havadan bombardıman da yapabilecek. Türkiye’de milli olarak geliştirilen havadan havaya füzeleriyle donatılacak ve bu konuda önemli görevlerde kullanılabilecek.
Akıncı İHA Teknik Özellikler
Haberleşme Menzili: Çift Yedekli SATCOM +
Çift Yedekli LOS (250 Km)
Kalkış ve İniş: Pist (Otomatik)
Max Kalkış Ağırlığı: 5,500 kg
Operasyonel İrtifa: 40,000 ft
Uçuş Süresi: 24 saat
Faydalı Yük Taşıma Kapasitesi: 1.350 Kg
Kanat Açıklığı: 20 mt.
Boy: 12.2 mt.
Motor (İtki) Tipi: 2×500 HP