Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ülkelerin aşılanma oranları yükseldikçe seyahatlerdeki rezervasyon sayıları da her gün artarak devam ediyor. 2019’un rakamlarını yakalamak 2023-2024 yıllarını bulacak olsa da en azından havacılık sektörü için ümitli döneme girilmiş görünüyor. Ancak yurt dışı seyahatlerinde her ülkeye veya bölgeye göre günden güne değişkenlik gösteren kurallar söz konusu. Uluslararası seyahat edecekler için rezervasyon öncesinde dikkat edilmesi gereken önemli 6 husus var. Birlikte bir göz atalım.

        Kaç doz, hangi aşı

        Aşıların türlerine ve bunları kabul eden ülkelere dikkat ilk şart. Bazı istisna markalar dışında genelde iki doz aşı yaptırılması gerekiyor. Rezervasyon yaparken en dikkat edilmesi gereken ilk durum hangi marka ve kaç doz aşıyla, hangi ülkelerin sizi kabul edeceğini araştırmak. Bu aşamadan sonrada yaptırdığınız aşının kabul edilebilirliğini sağlamak için uygun sertifikaları temin etmek gerekiyor. Dijital aşı ve test dokümanlarınızla birlikte kağıt kopyalarını da yanınızda bulundurmanız iyi olacaktır.

        Aktarmalı uçuşlara dikkat

        Gideceğiniz ülkeyle ilgili birçok planınız olabilir. Ancak rezervasyon yaparken özel gördüğünüz mekanların salgın dolayısıyla açık veya kapalı olduğunu araştırın. Katılmak istediğiniz organizasyonların salgın dolayısıyla durumuna mutlaka bakın. Kesinlikle eski alışkanlıklarla hareket etmeyin. Transit geçiş yapmak durumundaysanız, herhangi bir aksaklık durumunda ara noktadaki ülkenin şartlarına bakarak, aktarmalı uçuşunuz için uygun havalimanı araştırın.

        REKLAM

        Kovid-19 ne durumda bakın

        Bu dönemde uluslararası seyahatin en önemli kuralı gittiğiniz yerde Kovid-19 nedeniyle hastanelik olmamak. Bu sebeple gideceğiniz ülke veya şehirdeki son vaka durumunu mutlaka araştırın. Herhangi bir değişik Korona varyantı barındıran ülkelerden kaçının.

        Karantinaya alınabilirsiniz

        Bazı ülkelere bu dönemde seyahat rahat ve kolay gibi görünebilir, ancak ziyaret ettiğiniz ülkeler için başka devletlerin karantina şartı koymadığına mutlaka göz atın. Mesela vaka sayısının artışta olduğu bir ülkeye gittikten sonra başka bir ülkeye geçiş ya da kendi ülkenize dönüşte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunun örneğini Hindistan’a gidip geri dönemeyen Avustralya vatandaşlarında gördük. Tahliye uçuşları da olmadığından riskli ülkelerde mağdur olabilirisiniz.

        Test yaptırdığınız yerler önemli.

        Aşılı dahi olsanız bazı ülkeler uçuştan 72 saat önce negatif PCR testi istiyor. Bunun için test yaptırmayı son aşamaya bırakın, ama araştırmayı kesinlikle önceden yapın. Uçuşunuzda gecikme olması halinde PCR testinizin süresinin dolmaması doğru zamanlamayla doğru yerlerde, sertifikanız doğru düzenlenmiş şekilde test yaptırın. Bunun için de seyahate edeceğiniz ülkenin ve havayolunun kurallarını resmi sitelerinde özellikle inceleyin.

        Airlander dünyanın en büyüğü olacak!

        Airlander dünyanın en büyüğü olacak!
        0:00 / 0:00

        Havacılık dünyasına adım attığında yeni bir dönemi başlatan, ama geçen yüzyıl macerası kısa süren zeplinler yıllar sonra yeniden gündemde. Şu günlerde dünyanın en büyük hava aracı olmaya aday bir proje; Airlander isminden sıkça söz ettiriyor.

        Airlander 10, dünyanın en yenilikçi ve ticari olarak kullanışlı hibrit hava aracı olmaya aday. Airbus 380’den daha uzun günümüz büyük gövdeli uçaklarından daha çevreci ve sessiz. Bir futbol sahası büyüklüğündeki Airlander, 2025’te hibrit jet yakıtlı/elektrikli motorla hizmete girecek, 2030’da ise elektrikli motorlarla uçuşlarını yapacak. Böylece havacılıkta yeni bir dönemi başlatacak gibi görünüyor. Saatte 130 kilometre hızla uçacak Airlander’ın havaalanı altyapısına ihtiyacı olmayacak. Su dahil herhangi bir düz yüzeyden kalkış / iniş yapabilecek ve yanıcı olmayan helyum gazıyla havalanacak.

        Airlander, aslında ABD ordusu için geliştirilen 500 milyon dolar bütçeli bir hava gemisi projesi iken, 2012’de bir anda projeden vazgeçilerek rafa kaldırıldı. İngiliz firması Hybrid Air Vehicles (HAV) projenin tüm haklarını satın aldı ve projeyi üstlendi. Zeplin, uçak, hovercraft ve helikopter arasında, her birinden çeşitli özellikleri barındıran bir sivil projeye dönüştürdü. İş, eğlence seyahatleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılabilecek bir proje haline getirilen Airlander hakkında hafta içinde son bilgileri paylaşan HAV yetkilileri, ilk tasarımdan bugüne her bölgesinde ciddi geliştirmeler sağlandığını, ayrıca 50 ton kargo taşıma kapasiteli Airlander 50 modeli üzerinde de çalışıldığına işaret ettiler.

        REKLAM

        Yakın zamanda uçuşa hazırlanan Airlinder 10, düşük gürültü, düşük titreşim ve hava olaylarından daha az etkileneceği için insanların uçakla seyahatlerinde karşılaştıkları türbülanslarda neredeyse yaşanmayacak.

        Öte yandan basınçsız bir kabine sahip olduğu için diğer yolcu uçaklarıyla aynı düzenleyici standartlara uymak durumunda kalmayacak. Airlander 10, yüksek ve düşük sıcaklıklara, kuvvetli rüzgarlara ve yıldırım çarpmalarına dayanacak şekilde inşa edilecek. Rakibi hiçbir ulaşım aracı olmayacak, çünkü eşsiz ve benzersiz seyahat sunulması amaçlanıyor.

        Yüzde 75 daha az hava kirliliği

        Geçen yıl Airlander 10 ismiyle yeniden tasarlanan modelin 92 metrelik iç mekân uzunluğu %5 uzatılarak yeniden tasarlandı. Görünüşünden dolayı ‘Flying Bum’ yani ‘Uçan Popo’ lakabı yakıştırılan araca sürüş kalitesinden yakıt kullanımına kadar birçok alanda geliştirmeler yapıldı. İniş takımları ve aracın kendi şekli değiştirilerek güç kullanımında azalma elde edildi. Bu çalışma, Airlander 10’ün daha az yakıt kullanması ve dolayısıyla günümüzün büyük gövdeli yolcu uçaklarından %75 daha az hava kirliliğine neden olması sağlanmış. Aynı zamanda yeni teknolojilerle de uçuş kalitesi ve kullanımında kolaylık sağlayacak iyileştirmeler yapılmış.

        Yolcu kapasitesi 100 kişi

        Airlander 10’un geniş kabini, her yolcunun direkt koridora erişimine imkân veriyor. Tavanda ve tabanda yer alan pencereler, geniş bir mekân algısıyla birlikte yolculara doğal ışıklı inanılmaz manzaralar sunuyor. Hava aracı çeşitli konfigürasyonlarda farklı yolcu kapasitesiyle hizmet verecek, ancak maksimum hacmi 100 koltuk olacak.

        REKLAM

        İlk uçuş 2023’te

        Airlander 10 nerelerde kullanılabilir? Şirket yetkilileri tanıtım ve pazarlamalarını gezi, kargo, arama-kurtarma ve askeri gözetim alanlarına göre yapmışlar. Şimdiden önemli talepler olacağı tahminleri yapılıyor. Şirket Airlander 10’un ilk uçuşu 2023’te yapılacak. Yolculu hizmete giriş tarihi ise 2025’te olacak. Şirket 2025’teki ilk rotaları şu şekilde planlanıyor; Liverpool-Belfast, Seattle- Vancouver, Barselona-Palma ve Oslo-Stockholm.

        Çift gövdeli hibrit hava aracının gövdesi de her türlü şartlara mukavemet gösterecek, helyum gazını tutacak şekilde özel kumaşlardan tasarlandı. Airlander 10 için elektrikli motorlar üzerinde Collins Aerospace ve Nottingham Üniversitesi çalışıyor.

        Airlander Teknik Özellikler

        Uzunluk: 92 m

        Genişlik: 43,5 m

        Yükseklik: 26 m

        Hacim: 38.000 m³

        Motorlar: 4x4 350 hp, V8 dizel

        Taşıma Kapasitesi: 10.000 kg

        Seyir hızı: 148 km/h

        Havada Kalış: 5 gün (insanlı)

        Azami irtifa: 6.100 m

        Toplam Ağırlık: 20 Ton

        Diğer Yazılar