Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Covid-19 salgını sonrasında gerek yurt içi ve gerekse yurt dışına uçmak oldukça maliyetli bir hale geldi. Geçtiğimiz aylarda havacılık sektörünün yaşadığı sıkıntılar ve bozulan uçuş ağları nedeniyle seyahatler pahalı hale geldi. Ülkelerin uyguladığı seyahat kısıtlamaları da yüksek rakamlarla uçuşlara neden olurken, uçuş trafiğinin de önündeki engellerden birisi olarak karşımıza çıktı. Henüz uçakla yolculuklar salgın öncesinin gerisinde. Fakat uçak biletlerinde yaşanan fiyat artışlarına rağmen istediğiniz yere uygun fiyatlarla uçmanız mümkün. Ancak bunun için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var. Mesela genelde direkt uçuşlar pahalıdır. Halbuki uygun rakamlara aktarmalı uçuşlar var. Aslında ucuza nasıl uçulacağına çağımız teknolojileri ciddi destek oluyor. Buyurun bakalım ucuz uçuş nasıl oluyormuş…

        1. Ucuz uçmayı alışkanlık edinin

        Ucuz seyahat etmenin bir numaralı kuralı, ucuz uçuş arayışını bir öncelik ve alışkanlık haline getirmektir. Zorunlu seyahatler dışında, önce nereye ve ne zaman gideceğinize odaklanın. Çocuklu ailelerin seyahat planlarını tatil aylarına göre ayarlama zorunluluğu var. Bu durumda önceden hesaplı yerlerin araştırılması ve tatilin bu doğrultuda kararlaştırılmasında ciddi oranda avantaj mümkün. Böylece hem yeni yerler keşfedebilir hem de tasarrufunuzu seyahatinizin başka bir alanında değerlendirebilirsiniz.

        REKLAM

        2. Uçuş arama motorlarından vazgeçmeyin

        Uygun fiyatlı uçuşları bulmak istiyorsanız kıyaslama yapmak zorundasınız. Çok sayıda havayolunun uçuşlarını bir araya getiren, fiyat ve uçuş süresi gibi parametreleri karşılaştıran Skyscanner, Expedia, Google Flights ve CheapOair gibi arama motorları en büyük yardımcınız olacaktır. Ancak kriter belirleyip arama yapın, detaylarda kaybolmayın. Rezervasyonunuzu doğrudan bir seyahat acentesi, şirket üzerinden yapmak istiyor olabilirsiniz. Birden fazla uçuş zamanı ve firma arasında mekik dokumaktansa bütçenize en uygun uçuşu, sizin adınıza araştıran arama motorlarından tek bir ekrandan tespit edebilirsiniz. Sadece önceliğinizi, seyahat ederken dikkate alacağınız hususları bir kenara not edip ona göre araştırın. Zaman mı, bütçe mi, konforlu uçuş mu kararı verin. Önceliğinizi bütçe olarak belirlediyseniz bazı şeylerden feragat etmelisiniz. Arama motorları sayesinde aktarmalı uçuşlarla tahminlerden öteye hesaplı uçuşlar keşfedebilirsiniz.

        3. Bildirim alarmı kurun

        Uygun uçuşları kontrol etmek için yeterli vaktiniz olmayabilir. Farklı web siteleri ya da arama motorları üzerinden karşılaştırma yapamıyorsanız teknolojiden faydalanın. Seçtiğiniz platform üzerinden kuracağınız uyarılar, fiyatlar düştüğünde ya da bir kampanya olduğunda e-posta ya da SMS yoluyla size anında ulaşır. Örneğin Skyscanner ya da Google Flights üzerinden ilgilendiğiniz bir uçuşu işaretleyebilir, fiyat değişimlerinden ilk haberdar olan siz olabilirsiniz. Bu sayede bazen görünen ve hızla kaybolan sınırlı teklifleri de yakalayabilirsiniz.

        REKLAM

        4. Havayolu seçimlerinizde esnek olun

        Bütçenizi havayolu şirketlerine uydurmaya çalışmayın. Yani bir havayolunda ısrar edip onun uçuş tarifelerinde uygunluk aramayın. Bunun yerine bütçenize uygun bir havayolu arayın. Uygun bir uçuş yakalamak için de alternatif tarihler, alternatif lokasyonlar ve farklı havaalanları kadar farklı havayolu şirketlerini de göz önüne almanız gerekir. Mesela Amerika’ya Katar Hava Yolları ile Doha üzerinden veya Emirates ile Dubai aktarmalı olarak biraz rotayı uzatıp daha ucuza gidebilirsiniz. Başka ülkeler için de THY ve İstanbul eşlemesiyle uygun seyahatler yapıldığın bir kenara not edin. Ayrıca biletlerinizi gidiş dönüş almak yerine farklı havayollarını kullanabilirsiniz.

        Uçuş fiyatları tamamen arz ve talebe dayalıdır. Bu sebeple Türkiye’de Türk Hava Yolları'na belli hatlarda yoğun talebin olduğu bir zaman diliminde başka ülkede o hat için talep olmayabilir. Böylece o ülkenin havayoluyla aktarmalı ucuz uçuş şansı yakalarsınız. Direkt uçuşlar genelde pahalı olur. Ama kategorik olarak böyle bir yaklaşım içinde de olmayın. Kampanyalar ve belli zamanlarda direkt uçuşlar da çok hesaplı olabilir. Ayrıca bazı tarihlerde talep artışı nedeniyle fiyatlar yüksek olur. Bu durumlarda kesinlikle arama motorlarından faydalanın. Skyscanner'ın belirli destinasyonlara seyahat etmek için en ucuz ayı hesaplayan araçları bu konuda size yol gösterecektir.

        REKLAM

        5. Popüler olmayan yerlere göz atın

        Çok bilinen, çok tanıtımı yapılan yerler genelde pahalı olur. Ancak iyi zaman geçirilecek tek yerler buralar değildir. Seyahat konusunda uzman kişilerin önerilerine kulak verin. Az bilinen güzel yerlerde iyi, kaliteli ve hesaplı zaman geçirme fırsatını yakalayın. Unutmamak gerekir ki en iyi fırsatlar seyahate açık ancak tüketici talebinin yüksek olmadığı yerlerdir. Talebin yüksek olduğu her yer sizin için pahalı bilet, pahalı uçuş anlamına gelir. Eğer pandemi nedeniyle ya da bütçesel kısıtlamalar sebebiyle yurt dışı seyahat yapamıyorsanız, Türkiye’nin birçok harika yerini gezebilir, farklı tecrübeler edinebilirsiniz.

        6. Fiyatlara ön yargılı yaklaşmayın

        Covid-19 salgını birçok şirketin evden çalışma dönemine geçmesi ve toplantıların online platformlar üzerinden yapması sebebiyle business class uçuşlara talebi kısmen düşürdü. Bu sebeple ekonomi sınıfı fiyatlarıyla bir üst sınıfta uçma imkanını da yakalayabilirsiniz. Bu durumu dikkate alarak araştırma yapmakta kesinlikle fayda var. Bazı hatlara talebin azaldığı dönemler, düşük sezonlar da bir üst sınıfta ucuza uçmak için fırsatlar sunar, unutmayın. Doğru zamanı kollayın, ön yargılarınızı yıkın yeter.

        REKLAM

        7. Dikkatsiz rezervasyon pahalı uçuş demektir

        Önceden rezervasyon yaptırmak en iyisidir. Ancak bilinçli olmak kaydıyla. En fazla hatalar önceden ucuz fiyatlarla yapılan rezervasyonlarda ortaya çıkmaktadır. Değiştirilemeyen, ötelenmeyen, iptal edilemeyen biletlerle uğraşanların çoğunluğu erken rezervasyon sahipleridir. Artık birçok havayolu iptal edilen biletlerin bedelini 24 saat içinde iade yapıyor. Ama biletinizin iptal edilme ve iade edilme kriterlerine de erken veya geç rezervasyon fark etmez her aşamada bakmanız gerekir.

        THY'nin işi daha da zorlaştı!

        THY'nin işi daha da zorlaştı!
        0:00 / 0:00

        Havacılık sektörümüz için son sevindirici haber Amerika’dan geldi. İstanbul Havalimanı, ilk kez yer aldığı Travel and Leisure anketinde, gezginlerin oylarıyla “Uluslararası Havalimanları” kategorisinde ikinci olarak önemli bir başarıya imza attı. Türkiye ilk defa havacılık alanında bu kadar yükseklere çıkmış oldu. Hatta havacılık sektöründe dünya ikinciliği ile anılan bir şirketimiz de şimdiye kadar olmamıştı. Dolayısıyla bu başarı önemlidir. Başta THY olmak üzere diğer şirketlerimizi de motive edecektir. Hatta onlar üzerinde tatlı bir baskı oluşturup, işlerini zorlaştıracaktır!

        New York merkezli seyahat dergisi Travel and Leisure’nin her yıl düzenlediği “World’s Best Awards 2021” anketinde Türk Hava Yolları da dünyanın en iyi 6. hava yolu oldu. Doğrudan yolcu oylarıyla belirlenen “Dünyanın En İyi Uluslararası Havayolları” listesinin zirvesinde ise 26 yıldır tekrarlandığı üzere Singapur Hava Yolları var. Başarı tesadüf olmuyor.

        THY’nin başarısı ve İstanbul Havalimanı’nın ikinciliği Türk sivil havacılığının algısına da ciddi anlamda katkı sunacaktır. Küresel ölçekte ise havacılık sektörümüzde liderlik bayrağının THY’den İstanbul Havalimanı’na geçmek üzere olduğu şeklinde yorumlanabilir. Ayrıca havayolu/havalimanı eşleşmesi olarak da Türkiye adına sevindirici bir durum. İkisinin de ilk 10 da yer alması hizmet standardı açısından önemli. İstikrarlı bir şekilde bu ödüllerin her sene devam etmesi ve iki kurumun da birbirine yakın mesafede olması ülkemize çok şey kazandırır. İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu ile THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’ya tebrikler...

        REKLAM

        Öte yandan şimdiye kadar THY, bu anlamda aldığı ödüllerle hep yalnızlık çekiyordu. Çok iyi bir havayolumuz vardı, ama ona eşlik edecek bir merkez havalimanı yoktu. Güzel eşleşme oldu, birlikte yukarılara tırmansınlar ve oralarda kalsınlar.

        THY, İngiltere merkezli değerlendirme kuruluşu Skytrax ile sorun yaşanmasından bu yana önemli bir uluslararası kuruluştan kayda değer ödül almadı. Daha önce aldığı ödüllerde ikram merkezliydi ve ikram şirketiyle de kısmen sorunlar yaşadığı için o tarafı da zayıf kaldı. Üzerine bir de Covid-19 salgını eklenince ikramlar da arka planda kaldı. Diğer taratan THY’nin merkez üssü olan İstanbul Havalimanı her açıdan değerlendirmeye tabi tutularak bu ödülü aldı.

        Kazanılan ödül hizmet kalitesinin, yolcu memnuniyetinin iyi noktaya taşındığı anlamına gelir ki, THY’nin başarılarına da bu durum yansır. Ben de son ABD seyahatimde terminali bir kez daha baştan aşağı gezdim, İGA’nın özel yolcu salonunda (lounge) zaman geçirdim. Salonun konforu, standartları daha da yukarı çekilmeye çalışılıyor. BTA’nın ikramlarıyla da çıta çok yükseğe çıkarılmış. THY yolcuları arasından üyelikleri olanlar bu salona kayabilir! Dünyanın en iyi havayolları da bu salonu kullanıyor.

        Şimdi gelelim en iyi eşleşen havalimanı ve havayollarına. İlk 10’da havayolu var, ama aynı seviyede havayolu yoksa iyi bir eşleşme olmuyor. THY-İstanbul Havalimanı eşleşmesi bu anlamda güzel. Birbirlerine daha da yaklaşırlarsa süper olur. En iyi eşleşme ise Singapur Changi Havalimanı ve Singapur Hava Yolları’nın. Sonra Katar Hava Yolları ve Doha Hamad Havalimanı geliyor.

        En İyi 6 Havalimanı ile Eşleşen En İyi 6 Havayolu

        • Singapur Changi Havalimanı / 1. Singapur Hava Yolları
        • İstanbul Havalimanı / 6. Türk Hava Yolları
        • Incheon Uluslararası Havalimanı / 9. Korean Air
        • Dubai Uluslararası Havalimanı / 4. Emirates Yolları
        • Hamad Uluslararası Havalimanı / 2. Katar Hava Yolları
        • Tokyo Haneda Havalimanı / 7. Japonya Hava Yolları (JAL)

        Dünyanın En İyi 6 Havayolu

        • Singapur Hava Yolları
        • Katar Havayolları
        • EVA Air
        • Emirates
        • La Compagnie
        • Türk Hava Yolları

        Koltuk seçimi Covid-19 riskini azaltır!

        Koltuk seçimi Covid-19 riskini azaltır!
        0:00 / 0:00

        Salgın süreciyle birlikte seyahatlerimizde alışkanlık ve davranışlarımızı yeniden düzenlememiz gerekiyor. Tercihlerimizi sağlımızı önceleyerek yapmamız ise yaşadığımız dönemin gerçeği. Özellikle yolculuğun en önemli öğesi olan koltukların seçiminde Covid-19 sürecinde daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Fakat uçakta doğru koltuğu seçmek tek başına yeterli değil. Cam kenarında temasın az olduğu bir noktada bulunup dikkatsiz hareket etmek de riskli. Dolayısıyla doğru koltuk, doğru davranış şart. Ayrıca kısmen riskli olan, yoğunluğun fazla olduğu noktalarda ise daha fazla dikkatli davranarak endişelere yer bırakılmayabilir.

        Virüsle uçağa binmek zor ama...

        Hava trafiğinin giderek artmaya başladığı, yeni normallerle yolculukların yoğunlaştığı günümüzde aşı ve testlerle COVİD-19 varyantlarına karşı tedbirler alınarak uçuşlar yapılıyor. Diğer ifadeyle uçağa virüslü yolcu alınmaması için eldeki imkanlar sonuna kadar kullanılıyor. Devletler de salgın şartlarında hayatın normale dönmesi ve seyahatlerin en az sorunla yapılabilmesi için çeşitli düzenlemeler getirmeye devam ediyor. Yeni uygulamalar da bazı durumlarda havalimanlarında daha fazla zaman geçirilmesine neden oluyor. Her türlü önleme karşılık arada bir de olsa risk söz konusu oluyor. Zaman zaman uçak yolcularında da Covid-19 tespit edilebiliyor.

        REKLAM

        Uçakta geçirilen zaman dikkate alındığında risksiz uçuş için koltuk seçimi daha da önemli oluyor. Soru şu: Ön, orta veya arka bölümden koltuk seçmek; koridor ya da cam kenarında oturmak gerçekten salgına karşı bir fark yaratabilir mi? Cevabını yukarıda kısmen verdim. Hem evet, hem de hayır. Doğru koltukta tedbirli davranış gerekiyor.

        Evden havalimanına, terminalden uçağa olan süreçte alınan tedbirler havayoluyla seyahati diğer ulaşım modlarına göre daha güvenli yapıyor. Temassız check-in ve otomatik bagaj, pasaport kontrolünden biyometrik geçiş, uçağa binişte temassız kontroller seyahati güvenli hale getiriyor. Uçak içinde ise Yüksek Verimli Partikül Hava Filtreleri (HEPA) kullanılıyor. Filtreler ortalama 3 dakikada bir havayı temizliyor. Ama yine de yeterli olmayabiliyor.

        Orta koltuklara ve koridorlara dikkat!

        Dünya genelinde bazı havayolları özellikle Amerika’da bir şirket pandemi sürecinde orta koltukları boş bıraktı. Araştırmalar da salgınla mücadelede alınan bu önlemin virüse maruz kalma riskini yüzde 23 ila 57 arasında düşürdüğü yönünde. Bu noktada yolculara düşen birinci görev, riski minimize edebilmek için mümkün olan en sakin, yoğunluğu az olan uçuşları tercih etmek. Seçilen koltuğun da küçük sayılmayacak bir etki yapabileceğini de yine araştırmalar ortaya koyuyor. Cam kenarındaki koltuklar, koridora kıyasla daha güvenli olurken, orta koltuklar ise güvenlik sıralamasında üçüncü geliyor. Koridor tarafında oturanlar, el bagajı yerleştiren ve koridordan geçen diğer yolcular ile kabin personeliyle daha fazla yakınlaşıyor. Ortada oturanlar ise çift taraflı etki alanında kalıyor.

        REKLAM

        Tuvalete yakın koltuklar da sirkülasyon sebebiyle sıkıntılı. Yerde olduğu gibi havada da yoğunluktan kaçınmak gerekiyor. Uçakta yolcu ve kabin personeli sirkülasyonun en az olduğu yerler aynı zamanda risksiz noktalardır. Koltuk seçerken arka bölümler sirkülasyonun az olması nedeniyle tercih edilebilir, ancak tuvalet ve uçağın mutfağına (Galley alanı) yakın olup/olmaması durumu değiştirebilir. Yolculuk yapılacak uçağın kabin tasarımı incelenerek koltuk tercihi yapmak gerekir.

        Uzun uçuşlarda koltuk önemli

        Salgın riskini azaltmanın bir başka yolu da geniş aralıklı ve koltuk sayısı az olan, diz mesafesi fazla olan uçakları tercih etmektir. Uçakta insan yoğunluğu ne kadar azalırsa risk de o kadar düşer. Turistik charter seferler yapan şirketler, düşük maliyetli havayollarının bazıları bu anlamda riskli guruplar içinde yer alıyor. Uçuşlarda daha fazla dikkat gerekiyor. Çözüm olarak koltuk aralıkları geniş hava yolları ve business class uçuşlar öne çıkıyor. Bazen fırsatlar, indirimler riski azaltma adına değerlendirilebilir.

        Aradığınız koltuğu bulamadıysanız tedbirli olmak sizin elinizde. Uçakta mümkün mertebe az temas edin. Maskeyi çıkarmayın ve belli aralıklarla değiştirin. El temizliğine dikkat edin. Çok zorunlu olmadıkça uçakta yeme/içme konusunda sabırlı olun. İlla bir şey yiyip içeceksiniz hızlı davranın ve yanınızdaki yolcuyla aynı anda hareket etmeyin. Uçağa biniş ve iniş esnasında acele etmeyin. Oluşan kalabalıklara, kuyruklara karışmayın. Uçaklar ne kadar dezenfeksiyon işlemlerinden geçse de aynı uçağa her gün yüzlerce insanın bindiğini unutmayın. Gördüğünüz üzere konu sadece koltukla bitmiyor...

        Diğer Yazılar