Koltuk seçimi Covid-19 riskini azaltır!
Salgın süreciyle birlikte seyahatlerimizde alışkanlık ve davranışlarımızı yeniden düzenlememiz gerekiyor. Tercihlerimizi sağlımızı önceleyerek yapmamız ise yaşadığımız dönemin gerçeği. Özellikle yolculuğun en önemli öğesi olan koltukların seçiminde Covid-19 sürecinde daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Fakat uçakta doğru koltuğu seçmek tek başına yeterli değil. Cam kenarında temasın az olduğu bir noktada bulunup dikkatsiz hareket etmek de riskli. Dolayısıyla doğru koltuk, doğru davranış şart. Ayrıca kısmen riskli olan, yoğunluğun fazla olduğu noktalarda ise daha fazla dikkatli davranarak endişelere yer bırakılmayabilir.
Virüsle uçağa binmek zor ama...
Hava trafiğinin giderek artmaya başladığı, yeni normallerle yolculukların yoğunlaştığı günümüzde aşı ve testlerle COVİD-19 varyantlarına karşı tedbirler alınarak uçuşlar yapılıyor. Diğer ifadeyle uçağa virüslü yolcu alınmaması için eldeki imkanlar sonuna kadar kullanılıyor. Devletler de salgın şartlarında hayatın normale dönmesi ve seyahatlerin en az sorunla yapılabilmesi için çeşitli düzenlemeler getirmeye devam ediyor. Yeni uygulamalar da bazı durumlarda havalimanlarında daha fazla zaman geçirilmesine neden oluyor. Her türlü önleme karşılık arada bir de olsa risk söz konusu oluyor. Zaman zaman uçak yolcularında da Covid-19 tespit edilebiliyor.
Uçakta geçirilen zaman dikkate alındığında risksiz uçuş için koltuk seçimi daha da önemli oluyor. Soru şu: Ön, orta veya arka bölümden koltuk seçmek; koridor ya da cam kenarında oturmak gerçekten salgına karşı bir fark yaratabilir mi? Cevabını yukarıda kısmen verdim. Hem evet, hem de hayır. Doğru koltukta tedbirli davranış gerekiyor.
Evden havalimanına, terminalden uçağa olan süreçte alınan tedbirler havayoluyla seyahati diğer ulaşım modlarına göre daha güvenli yapıyor. Temassız check-in ve otomatik bagaj, pasaport kontrolünden biyometrik geçiş, uçağa binişte temassız kontroller seyahati güvenli hale getiriyor. Uçak içinde ise Yüksek Verimli Partikül Hava Filtreleri (HEPA) kullanılıyor. Filtreler ortalama 3 dakikada bir havayı temizliyor. Ama yine de yeterli olmayabiliyor.
Orta koltuklara ve koridorlara dikkat!
Dünya genelinde bazı havayolları özellikle Amerika’da bir şirket pandemi sürecinde orta koltukları boş bıraktı. Araştırmalar da salgınla mücadelede alınan bu önlemin virüse maruz kalma riskini yüzde 23 ila 57 arasında düşürdüğü yönünde. Bu noktada yolculara düşen birinci görev, riski minimize edebilmek için mümkün olan en sakin, yoğunluğu az olan uçuşları tercih etmek. Seçilen koltuğun da küçük sayılmayacak bir etki yapabileceğini de yine araştırmalar ortaya koyuyor. Cam kenarındaki koltuklar, koridora kıyasla daha güvenli olurken, orta koltuklar ise güvenlik sıralamasında üçüncü geliyor. Koridor tarafında oturanlar, el bagajı yerleştiren ve koridordan geçen diğer yolcular ile kabin personeliyle daha fazla yakınlaşıyor. Ortada oturanlar ise çift taraflı etki alanında kalıyor.
Tuvalete yakın koltuklar da sirkülasyon sebebiyle sıkıntılı. Yerde olduğu gibi havada da yoğunluktan kaçınmak gerekiyor. Uçakta yolcu ve kabin personeli sirkülasyonun en az olduğu yerler aynı zamanda risksiz noktalardır. Koltuk seçerken arka bölümler sirkülasyonun az olması nedeniyle tercih edilebilir, ancak tuvalet ve uçağın mutfağına (Galley alanı) yakın olup/olmaması durumu değiştirebilir. Yolculuk yapılacak uçağın kabin tasarımı incelenerek koltuk tercihi yapmak gerekir.
Uzun uçuşlarda koltuk önemli
Salgın riskini azaltmanın bir başka yolu da geniş aralıklı ve koltuk sayısı az olan, diz mesafesi fazla olan uçakları tercih etmektir. Uçakta insan yoğunluğu ne kadar azalırsa risk de o kadar düşer. Turistik charter seferler yapan şirketler, düşük maliyetli havayollarının bazıları bu anlamda riskli guruplar içinde yer alıyor. Uçuşlarda daha fazla dikkat gerekiyor. Çözüm olarak koltuk aralıkları geniş hava yolları ve business class uçuşlar öne çıkıyor. Bazen fırsatlar, indirimler riski azaltma adına değerlendirilebilir.
Aradığınız koltuğu bulamadıysanız tedbirli olmak sizin elinizde. Uçakta mümkün mertebe az temas edin. Maskeyi çıkarmayın ve belli aralıklarla değiştirin. El temizliğine dikkat edin. Çok zorunlu olmadıkça uçakta yeme/içme konusunda sabırlı olun. İlla bir şey yiyip içeceksiniz hızlı davranın ve yanınızdaki yolcuyla aynı anda hareket etmeyin. Uçağa biniş ve iniş esnasında acele etmeyin. Oluşan kalabalıklara, kuyruklara karışmayın. Uçaklar ne kadar dezenfeksiyon işlemlerinden geçse de aynı uçağa her gün yüzlerce insanın bindiğini unutmayın. Gördüğünüz üzere konu sadece koltukla bitmiyor...