THY 2022'de 400 uçağa ulaşacak
Dünyada ve Avrupa’da Covid-19 salgın sürecinde rakiplerinden ayrışan havayolu sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Türk Hava Yolları (THY) ise hem yolcu hem de kargoda ciddi başarılara imza atmasıyla ve bilançosundaki iyileşmelerle öne çıkıyor. İştiraklerinde yeni düzenlemelere giden THY, kargo şirketini ve dar gövdeli, düşük maliyetli yeni bir havayolunu hizmete sokmak için çalışmalarını hızlandıracak.
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı’ya son gelişmeleri sorduğumda danışmanlık şirketlerinin Turkish Cargo’nun ayrı bir şirket olması durumunda piyasa değerinin THY’nin üzerinde olacağı tespitini yaptıklarını söyledi. Yeni bir havayolu olarak Anadolujet’in dar gövdeli, düşük maliyetli olarak yapılandırılmasıyla da piyasa değeri yüksek bir başka şirketin ortaya çıkacağı tespiti de yine danışman şirketlerine ait.
Aslında danışmanlık şirketleri aklın yolunun bir olduğu hususta rakamlarla durumu açıklığa kavuşturmuşlar, ama ne hikmetse THY kaç yıldır Anadolujet’i ayrı bir şirkete dönüştüremedi. Hava kargoda başarılı olan havayollarının hepsi ayrı bir şirket çatısı altında hizmetlerini yürütüyor. Hiçbir havayolu kargoyu, düşük maliyetli havayolunu aynı torbaya, bilanço yapısı içine koymuyor. Çünkü koyunca kâr/zarar hesabının yapılması, verimlilik planlarının oluşturulması imkansızlaşıyor. Dünya markası THY’de bu konu neden çözülemiyor, anlam vermek zor. Zaten makul bir cevabı olduğunu da sanmıyorum.
Yakında resmi olarak kurulması beklenen Turkish Cargo, dünyanın en büyük 5’inci şirketi olarak varlık göstermeye başlayacak. Şirket kurulduğu gün Türk Hava Yolları değerinden daha büyük bir değere kavuşacak. Aycı, Turkish Cargo ve yeni bir havayolu şirketi olarak AnadoluJet’in yüzde 20’sinden bile milyarlarca doların ülkeye girebileceğini söyledi.
Yaşlı uçakları ve verimsiz uçakları daha verimli uçaklarla değiştirdiklerini daha bakımlı, daha verimli ve daha genç bir filoya sahip olduklarını ifade eden Aycı, bunları sağlamak için de endüstri ile çok iyi ilişkilere sahip olmak, çok akıllı finansman politikaları ve nakit yönetim politikaları gerektiğini söyledi. THY’nin filo yapısıyla ilgili Aycı’nın açıklamaları ise şöyle;
“Ben göreve geldiğimde THY sayı olarak iki yüzlü uçakların başındaydı. Şimdi 400'lere geldi. 373 oldu tam sayı ,ama gelecekler var. 22 tane daha geliyor. Önümüzdeki yıl yani benim dönemimde aşağı yukarı 400 uçağa gelmiş bir havayolu şirketi olacağız. Umarım yeni, verimli uçaklarla, yakıt verimliliği olan motor verimliliği olan uçaklarla ve daha az sarsılan daha az jetlaga sebep olan bir filoyla yolcularımızın da bu anlamıyla sağlığını, zindeliğini daha iyi sağladığımız uçuş kalitesi ile rakiplerimizin önünde oluruz. Hep önde olmaya da devam ederiz.”
THY iç hat biletlerine döviz ayarı yapacak
Dövizdeki dalgalanmalardan iç hat bilet fiyatlarının çok etkilendiğini belirten THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, iç hatlarda acil bir fiyat düzeltmesine, ayarlamasına ihtiyaç duyduklarını söyledi. Konuyla ilgili değerlendirmesi ise şöyle;
“Arkadaşlarımız sektörde diğer şirketlerinde başındaki arkadaşlarla beraberce Ankara nezdinde çalışma yapıyorlar. TL’nin aşınma payını düşündüğümüz zaman Türkiye’de iç hatlarda uçan havayolları ciddi baskı altında. Biz dış hatlarla bunu dengelemeye çalışıyoruz. Ama insanımıza fazla yüklenmek de istemiyoruz. Bir fiyat ayarlaması olacaksa da bunun çok insaflı ve çok dikkatli yapılması lazım. Belli bir miktarın üzerine çıkıldığında zaten bu yolcudan da tepki görür. Yolcularımıza bunu yapma hakkımız yok. İnsanların bir yerden bir yere gitme kavuşma haklarını sürdürebilmeleri için yolcularımıza bugünlerde destek olmalıyız. Unutmayalım biz bugünlere çalışanlarımız ve yolcularımızla birlikte geldik. Bir süre daha bu fiyatlara belki katlanma zamanıdır. Zor bir durum. Bu bir paradoks bu. Bu paradoksta bir yandan zararınızı kapatmak için fiyat ayarlamasını ihtiyacınız var. Burada bir denge lazım, insani olmak lazım. “