Bahane teknik sebep gaz türbini!
Avrupa ile Rusya arasında Ukrayna saldırısı sebebiyle yaşanan tartışmalar kendisini en fazla doğalgazda hissettiriyor. Rusya, doğalgaz uygun bahanelerle bir silah gibi kullanıyor. Mali yükümlülüklerden korunmak için kendisine uygulanan ambargoları gerekçe gösterip, uygu ekipmanları Batı’dan sağlayamadığına dikkat çekerek teknik sebeplerle gazı kesiyor. Mesela bakım ve onarım çalışmalarını gerekçe göstererek Kuzey Akım I’den gaz akışını kısa süre önce ikinci defa kesti. Belki de uzun süre bu hattan hiç gaz akmayacak.
Rusya, doğalgazı Avrupa’nın kendisine uyguladığı ambargo ve çeşitli yaptırımlara karşı bir silah olarak kullanıyor. Ama elbette bu iddiaları da kabul etmiyor. Öte yandan Rusya’nın gaz vanalarını kapatması, yani ihracatını azaltması da kendisine gelir anlamında fazla etkilemiyor. Çünkü küresel piyasalarda doğalgaz fiyatlarının da yükselmesini sağlıyor.
Halbuki 2011’de hizmete giren Kuzey Akım I için Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri çok sevinmiş, ABD’de bu gelişmeyi eleştirmişti. Bu yüzden de ABD-Almanya arasında tartışmalar yaşanmıştı. Şimdi ise Kuzey Akım 1’den akan yıllık 55 milyar metreküp gaz akışı hem de kışa girerken kesiliyor ve bu defaki tartışma ise bağımlılığın getirdiği sıkıntıdan kaynaklanıyor.
Kuzey Akım I’e paralel olarak yapılan Kuzey Akım II de tüm tartışmalara rağmen Alman yetkililer tarafından onaylanmıştı. Rusya – Ukrayna savaşından kısa süre önce bitmesine rağmen ortaya çıkan tartışmalar sebebiyle açılmamıştı. Avrupa’nın yaklaşık yüzde 40 oranında Rus gazına bağımlılığı bu sıkıntıları yaşatıyorken Türkiye’nin de temkinli olmasında fayda var.
Yaşanan son örnek şöyle; Rusya, Kuzey Akım I’i türbinlerden birinde sızıntı tespit edildiği için kapattığını açıkladı. Bahane teknik, sebep türbin. Gaz türbinini üreten Alman Siemens ise bahsedilen türden sızıntıların türbinlerin çalışmasını etkilemediğini açıkladı, ama gaz çoktan kesilmişti.