Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Havacılık sektörü yeni dönemde non-stop / direkt uçuşlarla yoğun rekabete hazırlanıyor. Salgının sona ermesiyle birlikte havada rekabet her açıdan artmaya başladı. Havayolları önemli rotalarda yolcularını kaybetmeden daha iyi hizmet vererek karlılıklarını artırmak için yarışıyor. Bu yarış içinde ise en dikkat çeken ise direkt uçuşlar. Fakat uzun mesafelerde direkt ve rekabetçi uçabilmek için filodaki uçakların yeni nesil ve daha tasarruflu uçaklar olması gerekiyor.

        Yeni nesil uçaklara yoğun talep olması sebebiyle istenilen modeli kısa sürede temin etmek zor. Bazı havayolları salgın öncesinde filolarına kattıkları yeni nesil uçaklarla menzil sorunu olmadan yeni hatlarda uçmaya başladı. Böylece rekabet transit yolculara ev sahipliği yapan havalimanı ve bağlantılı uçuşları güçlü şirketlerden direkt uçuşlar yapan havayollarına kaymaya başladı.

        Yeni nesil uçaklarla birlikte havayolları da salgın öncesinde yaptıkları uzun uçuş planlamalarını birer birer hayata geçirmeye çalışırken diğer havayolları da yarıştan kopmamak ve yolcu kaybetmemek için çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz hafta Air New Zeland Auckland’i New York’a bağlayan bir uçuş icra etti. 16 saat süren uçuş Boeign 787-9 Dreamliner ile yapıldı. Uçuşta Yeni Zelanda Turizm Bakanı Stuart Nash ve eski Başbakan Helen Clark gibi Yeni Zelanda’nın ileri gelenleri yer almış. Mevcut Başbakan Jacinda Arden ise bu uçuşa Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze töreni sebebiyle katılamamış. Kısacası direkt uçuşlar ülkelerin de gündeminde olan ve merak uyandıran bir konu olmaya devam edecek.

        REKLAM

        THY ne zaman listeye girecek?

        En uzun uçuşu yapan havayolları arasına Türk Hava Yolları (THY) mevcut seferleriyle dahil olamıyor. Salgın öncesi 2018’de Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği’nin 74’ncü Yıl Genel Kurulu’nda THY yöneticilerinden Sidney’e direkt uçuş için uçak modellerini araştırdıkları bilgisini almıştım. THY yönetimi gelişmeleri takip edip, uçak modelini buna göre kararlaştırmak için beklemeyi tercih ediyor. Mesela Sidney – İstanbul arasında direkt uçmak için A350-1000 modelle neler yapabileceğini incelediklerini biliyorum. THY yönetimi uzun bir süredir bu hatta direkt uçmak için çalışmalar yapıyor, bu hatta kullanılabilecek uçak modellerinin verimliliği üzerine kafa yoruyor. Ama THY’nin ne zaman en uzağa uçabileceğine dair bir takvim henüz yok.

        Planlanan en uzun uçuşlar

        THY’nin yakın zamanda planlanmış en uzun uçuşu yok, ama diğer şirketler ise en uzun uçuşlar için yoğun çaba sarf ediyor. Son olarak Air New Zeland’ın listeye dahil olmasıyla en uzun uçuşlarda sıralamalar da değişti, ancak bu değişim devam edecek gibi görünüyor. Hatta uzun non-stop uçuşlar sebebiyle bazı ana meydanların yolcusunun hızla azaldığına şahit olacağız. Bu sebeple önümüzdeki yıllar direkt uçuşların altın yılları olacak. Mesela planlanan en uzun uçuşlar listesinde Emirates’in Dubai-Auckland uçuşu, Qantas’ın Melbourne-Dallas uçuşu ve United’ın Housten-Sidney uçuşu var.

        Singapur en uzun uçuşlarda öncü

        Şu an dünyanın en uzun uçuşlarında Singapur Airlines’ın imzası bulunuyor. Singapur Changi Havalimanı’ndan New York JFK’ya A350-900ULR model uçakla yapılan uçuş18 saat 50 dakika sürüyor. Mesafe ise yaklaşık 15 bin 348 km. İkinci sırada ise yine aynı havayolunun yine aynı şehirler arasında icra ettiği uçuş bulunuyor. Singapur Havayolları Singapur Changi’den New York Newark Havalimanı’na yine aynı tip uçakla 15 bin 325 km mesafeyi 18 saat 30 dakikada tamamlıyor. Tabii saat farklılıkları uçağın doluluğu ve kuyruk rüzgarları hesaplanmadan ortalama olarak alınıyor.

        REKLAM

        “Project Sunrise” listeyi değiştirecek!

        En uzun uçuşlarda Singapur Havayolları’nın en yakın takipçisi ise Avustralyalı Qantas. Qantas’ın daha önce “Project Sunrise” kapsamında gerçekleştirdiği New York ve Londra’dan Sidney’e düzenlediği test uçuşları dünyanın da en uzun uçuşları olarak dikkat çekiyordu. Ancak test uçuşu olduğundan tescil edilmedi. Eğer bu uçuşlar gerçekleşirse sıralamada değişecek, Qantas da listeyi domine edecektir. Ayrıca geçtiğimiz yıl Arjantin’in başkenti Buenos Aires’ten kalkan Qantas uçağı, Avustralya’nın Darwin kentine gitmek için 3 kıtayı geçerek başarılı bir ticari uçuş gerçekleştirdi. Boeing 787-9 Dreamliner ile gerçekleşen uçuşta, 107 yolcu, 4 pilot, 17 kabin ekibi ve mühendisler ile yer personeli bulunuyordu. QF14 sefer sayılı uçuş şimdiye kadarki en uzun aktarmasız uçuşu oldu.

        Buenos Aires’ten Darwin’e gerçekleştirilen ticari uçuşta 14 bin 683 km mesafe kaydedildi. Uçuş 17 saat 26 dakika sürdü. Qantas’ın önceki en uzun ticari uçuşu olan London-Perth’den 184 km daha uzun olarak tamamlandı. Bu uçuşların yanı sıra Qantas’ın 2022 Aralık ayında başlatacağı Melbourne-Dallas uçuşu da en uzun uçuşlar listesinde dördüncü sıradan listeye girecek. B787-9 Dreamliner’la gerçekleştirilecek uçuş 14 bin 470 km mesafe olarak dikkat çekiyor. Gidişi 17 saat 25 dakika dönüşü ise 15 saat 45 dakika süreceği öngörülüyor.

        Yeni uzun uçuşlarla dengeler değişiyor

        Beşinci en uzun uçuş ise geçen cumartesi yapılan ve 16 saat süren Air New Zeland’ın Boeing 787-9 Dreamliner’ıyla Auckland-Newyork JFK havalimanları arasında icra edildi. 14 bin 207 km mesafedeki uçuş listeye yeni girdi. Emirates Havayolları da Avustralya uçuşlarının 20’nci yılını kutlarken bir açıklama yaparak, Avustralya Perth’e A380 model uçaklarıyla günlük sefer düzenleyeceğini açıklamıştı. Emirates aynı zamanda A380’lerle Dubai-Auckland arasında da seferler planlanıyor. 14 bin 200 km mesafelik ilk uçuşun 2 Aralık 2022’de gerçekleşmesi planlanmış.

        Özetle önümüzdeki yıllar havacılık sektörünün gündeminde yoğunlukla non-stop direkt uçuşlar yer alacak. Özellikle Boeing 787 ve Airbus 350 modellerinin yolcu kapasitesi 250 ile 350 arasında değişen çeşitli tipleri de havayollarının rekabetine destek olacak.

        Dünyanın en uzun 10 uçuşu:

        • Singapur-New York JFK / Singapore Airlines / 15,348 km / Airbus A350-900ULR
        • Singapur-Newark / Singapore Airlines / 15, 325 / Airbus A350-900ULR
        • Perth-Londra / Qantas / 14,500 km / Boeing 787-9
        • Melbourne-Dallas / Qantas / 14,471 km / Boeing 787-9 (2 Aralık 2022’de başlayacak)
        • Auckland-New York JFK / Air New Zealand ve Qantas / 14,207 km / Boeing 787- (Qantas 14 Haziran 2023’te başlayacak)
        • Dubai-Auckland / Emirates / 14,200 km / Airbus A380 (2 Aralık 2022’de başlayacak)
        • Singapur-Los Angeles / Singapore Airlines / 14,113 km / Airbus A350-900
        • Houston-Sidney / United Airlines / 13,833 km / Boeing 787-9 (28 Ekim 2022’de başlayacak)
        • Sydney-Dallas / Qantas / 13,804 km / Boeing 787-9

        Elektrikli uçak Eviation Alice'ten ilk test

        Elektrikli uçak Eviation Alice'ten ilk test
        0:00 / 0:00

        Türkiye kamuoyuna ilk defa 3 yıl önce tanıttığım bir elektrikli hava aracından bahsedeceğim. 2019 Paris Airshow’da içine girip incelediğim İsrailli Eviation’un Alice isimli elektrikli uçağı hafta içi ilk testini yaptı. High-Speed olarak adlandırılan yüksek hızlı taksi rotasyonu, elektrikli uçağın geleceği için önemli bir adım oldu. 3 yıl önce ilk uçuşunu 2021’de yapacağı açıklanan elektrikli uçağın COVİD-19 nedeniyle testleri yaklaşık 2 yıl gecikti.

        Hava aracı 1.050 kilometre menzile, 10 bin feet yüksekliğe çıkabilerek, saate 450 km hızla uçabilecek. Tek şarjla 2 saatin üstünde havada kalabilecek. Dünyanın ilk elektrikli yolcu uçağı olma iddiasıyla çalışmalarına devam ediyor. Hafta içi yapılan yüksek hızlı taksi testi sonrasında henüz ilk uçuşun ne zaman olacağına dair bilgi verilmedi.

        Yaklaşık 5 yıl önce böyle bir proje açıklandığında hem dikkate alınmamış hem de bu kadar kısa sürede mesafe kat edeceği tahmin edilmemişti. Çünkü elektrikli uçaklarla ilgili proje sayısı çoktu ve kısa sürede elektrikli bir yolcu uçağının ortaya çıkması beklenmiyordu. Fakat “Dünyanın ilk elektrikli yolcu uçağını biz yapacağız.” İddiasıyla bu uçak fuara getirilmişti.

        Elektrikli araçlar sadece havacılığın değil tüm sektörlerin gündeminde olan bir konu. Verimli, güçlü, elektrikli motorlar ve onları besleyecek, ihtiyaçlarını sorunsuz karşılayacak batarya teknolojileri kilit noktayı oluşturuyor. Hatta işin en hassas yeri batarya olduğu için çalışmalar bu tarafta yoğunlaşıyor. Devasa lityum-iyon bataryaların küçültülüp, kapasitelerinin artırılması için çalışmalar yapılıyor. Kanat uçlarında ve gövdenin kuyruk bölümünde yer alan üç adet pervane ile uçacak olan Eviation Alice’in tasarımı da ilginç. Bölgesel pazarlara hitap eden model ilk siparişlerini de ABD’de almış. Gelecek yıllarda uzun mesafeli uçuşlar da elbette gündemlerinde yer alıyor.

        REKLAM

        Eviation Alice'in teknik özellikleri:

        Kapasitesi: 9 yolcu / 2 pilot

        Kabin Durumu: Basınçlı

        Seyir irtifası: 10,000 feet

        Seyir Hızı: 480 km/saat (260 knots)

        Menzil: 1.046 km (650 miles)

        Enerji Paketi: Li-lon - 900 kWh

        Uçağın Çıkabileceği Yükseklik: 30,000 feet

        Ulaşabileceği Maksimum Hız: 629 km/saat (340 knots)

        Uçağın Uzunluğu: 12.2 m

        Kanat Açıklığı: 16.12 m

        Kalkış Ağırlığı (MTOW): 6,350 kg

        Motor Gücü: 3X260 kW

        Diğer Yazılar