Turkcell'den açıklama var
Son dönemde kaleme aldığım yerli ve millilik konulu yazılarım ile KKTC’deki 4G ve 5G ihalesi kapsamında yaşananlar tartışmaları gündeme getirmiştim. Bu yazılarımda önemli oranda Turkcell’den bahsettim. Turkcell Kurumsal İletişim departmanı iki yazım için oldukça uzun bir cevap göndermiş. Noktasına, virgülüne dokunmadan aynen yayınlıyorum. Açıklamayla ilgili benim cevabım ise yarın…
“30 Eylül ve 20 Ekim 2022 tarihlerinde haberturk.com’da yayımlanan yazılarınızdaki görüş ve tespitlerinizle ilgili bilgi verme ihtiyacı doğmuştur. Yazılarınızda yer alan; Turkcell’in ULAK’ı kullanmakta ve yaygınlaştırmakta direndiğine, baz istasyonları siparişleriyle ilgili ödeme yapmadığına, bu yeni istasyonların sisteme dahil edilmediğine, KKTC’de şartnameye yüzde 20 yerlilik kriteri koydurduğuna, şartnamenin Turkcell’in kendi talebi doğrultusunda menfaatlerine uygun hazırlandığına dair yorum ve ifadeler, Turkcell’in duruşunu ve görüşünü temsil etmemektedir.
Şirketimiz, Türkiye’nin Turkcell’i olarak, yerli ve milli ekosistemin geliştirilmesini her şeyden öte milli bir görev olarak görmekte ve bu alanda azami çaba göstererek katkı sunmaktadır. Turkcell, 2013 yılından itibaren ülkemizin en değerli altyapısı olan elektronik haberleşme şebekelerinde yerli malı belgeli ürünlerin kullanımının artırılması hususunda ülkemizin değerli Kurumlarının başlattığı inisiyatiflerde bizzat yer alarak, yerlileştirmeye ilişkin iç kaynaklarla geliştirilen proje sayısını artırarak, yerli ürün projelerine doğrudan katılarak, yurtdışında kendini kanıtlamış firmaların ülkemize yatırım ve teknoloji transferi yapmasını sağlayarak, muhtelif projelerle teknoparklar kapsamındaki start-up ve KOBİ’leri destekleyip potansiyel yerli tedarikçi firmaların oluşumuna ve yerli ürün ekosisteminin gelişimine katkı sağlayarak, yerli firmaların ihracatını destekleyen girişimlerde bulunarak ve nihayetinde henüz ticari anlamda ürünleşmemiş prototipleri hem şebekesinde test etmek hem de satın alma taahhütleri vermek suretiyle destekleyerek ülkemizin “Teknolojide Tüketen Değil Üreten Ülke Olma” vizyonunun gerçekleşmesi adına azami gayreti göstermekte olup alt yapısında en çok yerli ürün kullanan işletmecidir.
Turkcell, ULAK projesine teknik ve ticari anlamda en büyük desteği veren işletmecidir. Nitekim, sektörün ULAK baz istasyonlarına ait yaklaşık 2000 adet siparişin çok büyük bölümü Turkcell tarafından verilmiştir. 2018 yılından itibaren Turkcell, ticari şebeke için 426 adet, Evrensel şebeke için 468 adet toplam 894 adet Ulak 4.5G baz istasyonu sipariş edip satın alma gerçekleştirmiştir. Turkcell’in kurulmuş ve aktif edilmiş ULAK 4.5G sahalarının sayısı diğer operatörlerden daha fazladır ve satın alınmış olan ürünlerin tamamının ödemeleri yapılmıştır.
Turkcell, diğer operatörlerin aksine, kendi kullanıcı/trafik profili ve hizmet kalitesi standartlarına uygun olarak ULAK’ın en yüksek kapasiteli ürünlerini satın almaktadır. Satın alınan 426 adet ürünün tamamı sahaya sevk edilmiş, 407’si sahada kurulmuş ve aktif edilmiş olup geri kalan kısmı da yedek ürün olarak kullanılmaktadır. Turkcell, aralarında İstanbul, Ankara gibi metropoller de dahil olmak üzere toplam 29 farklı ilde ULAK kurulumu gerçekleştirerek ürüne ait tecrübenin ülkemiz çapında uzman ekiplere aktarılmasını sağlamıştır. Ayrıca Turkcell, yazınızda bahsi geçen Rize’de de ULAK kurulumlarını ve ULAK ticari hizmetini sağlayan ilk operatör olmakla beraber, hali hazırda Rize’de 44 adet aktif ULAK baz istasyonuyla 4.5G hizmeti sunmaktadır. Bu sayede ULAK, yeni ürünlerini ve yeni teknik özelliklerinin tamamını ilk olarak Turkcell şebekesindeki yoğun kullanıcı trafiği imkanı ile test edebilmektedir. Turkcell, uzman kadrolarla kurduğu proje takımları ile 2014 yılından bu yana ULAK’ın gelişimine katkı sağlamak için karşılıksız destek vermektedir. Bu, 4.5G yerli baz istasyonu projesine olan desteğin en somut göstergesidir.
Bununla birlikte Turkcell, Evrensel Faz-1 projesinde sadece yüzde 10 yerli ürün kullanım yükümlülüğü varken ve ULAK henüz kırsal bölgelerde kullanım için hazır değilken, ULAK’a güvenini göstererek ve riske girerek yüzde 46 (480 adet) oranında yerli ürün kullanımı gerçekleştirmiştir.Sonraki yıllarda diğer operatörlerin yönettiği ve yüzde 30 yerli ürün kullanım yükümlülüğü olan Faz-2 projesinde çok daha az sayıda (286 adet) ULAK ürünü kullanılmıştır. Turkcell’in bu projede ULAK’a verdiği destek ve gösterdiği güven, ULAK’ın ticari şebekelerde kullanımının da önünü açmıştır.
Diğer yandan, KKTC’ye kendi marka değeriyle aktif yatırım yapmakta olan Turkcell aynı zamanda, KKTC’de yapılacak elektronik haberleşme yatırımlarında yerli ürün kullanılması konusundaki hassasiyetini belirten ilk şirkettir. Yazılarınızda yer alan KKTC 4G/5G ihale sürecine Turkcell’in kendi lehine müdahale ettiği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu ihale şartnamesinde milli haberleşme ürünü kullanımıyla ilgili yer alan “Milli haberleşme ürünü kullanım oranının 2 yıl sonunda yüzde 10 ve 4 yıl sonunda yüzde 20 olması ve Milli Haberleşme Ürününün diğer ürünlerden yüzde 15’ten daha fazla maliyetli olması halinde bu yükümlülüğün aranmamasına” ilişkin hüküm ile, hem ULAK’ın teknik eksikliklerinin zaman içinde giderilebilmesi için imkan sağlanmış hem de düşük üretim kapasiteleri nedeniyle görece daha yüksek maliyetli olacak ULAK ürünleri için rakiplerine oranla yüzde 15’e kadar daha yüksek birim bedel ödenebilmesinin önü açılmıştır.
Türkiye’yi dünyada temsil eden bir Türk markası olan Turkcell’in yerli ve milli üretimde gösterdiği çaba kamuoyuna mal olmuştur. Ülkemizin kendi yüksek teknolojisini üretmesi ve bu ürünlerin yaygınlaştırılması kapsamında Şirketimiz, yukarıda anılan çalışmalar ile sınırlı kalmayıp 192 ülkede kullanılan yerli dijital ürün ve servisleri, yüksek teknoloji alanlarında yürütülen birçok proje ile ulusal ve uluslararası arenadaki patent başvuruları ve yerli otomobil projesi başta olmak üzere tüm faaliyetlerinde söz konusu vizyonu benimsemiştir. Turkcell, yerli ve milli ekosistemin oluşturulması ve geliştirilmesinde üzerine düşen görevi yerine getirmek için üstün bir çaba sarf etmeye devam edecektir.”