Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İnsanlığın uçma hayali, gökyüzüyle tanışması ve yüzyıldan fazla bir süredir çeşitli uçak modelleriyle gelişen havacılık endüstrisi… Wright Kardeşler; Orville ve Wilbur Wright, tarihte ilk defa motorlu uçağı 17 Aralık 1903’te Kuzey Karolina’da havalandırmışlar, iki pervaneli bu uçağın ilk denemesinde 12 saniyede 37 metre mesafeye, son denemesinde ise süre 59 saniyede, 260 metre mesafeye uçurmuşlardı.

        1891’de ise ilk Aerodrome model uçak ile denemelere başlayan Samuel P. Langley, dört senelik bir emek sonrasında buhar gücü ile çalışan Aerodrome No.V modeli uçağı 30 metre yükseğe çıkarıp, 1006 metre uçurmuştu.

        Netice itibariyle tatlı heyecan ve merakla başlayan serüvenden günümüze kadar binlerce uçak üretildi. İlk zamanlar geliştirilen uçakların görselliğine dikkat edilmiyordu. Önemli olan üretilen emniyetli bir şekilde uçması, görev yapması, taşımacılık ve bunun gibi fayda sağlayacak operasyonlarda kullanılmasıydı. Ancak bu dönemde üretilen bazı uçakların çok enteresan gövdeye ve dış görünüşe sahip olduğunu hatırlatmak gerekir. Hayata geçirilen ilginç uçak projelerinde dünyaca ünlü uçak üreticileri kadar çok küçük işletmelerin de imzası vardı. Şimdi bu kadar girişten sonra havacılık tarihinin en çirkin 6 uçağına göz atalım.

        REKLAM
        • 1) The Super Guppy

        Super Guppy 1965’ten beri uçuyor. 2 ayrı modelde toplam 5 adet üretildi. Boyu 44 metre. Maksimum kalkış ağırlığı 77 ton. 4 motorlu ve 3219 km menzile sahip. Bu devasa uçak zepline benzeyen görüntüsüyle dikkat çekiyor. Uçak taşıyan bir kargo uçağı olduğu içinde dış görüntüsüyle bir hayli ürkütücü. İlk uçuşunu 1962’de Los Angeles’ta yaptı. Hamile Guppy olarak da bilinen uçak dünyanın en çirkin uçakları arasında en dikkat çeken, hatta hafızaya kazınanlardan. Ayrıca havacılık tarihinde zepline benzeyen uçakların genelinde ortak özellik olarak bir çirkinlik söz konusu oluyor.

        • 2) De Havilland DH 106 Comet C4

        De Havilland Comet, dünyanın ilk ticari jet uçağıydı. İlk uçuşunu 27 Temmuz 1949’da yaptı. İlk Comet modelleri bir dizi kazaya neden olan metal yorgunluğundan mustaripti. Yeniden tasarlanan Comet 4 serisi 30 yılı aşkın zaman diliminde, üretken bir kariyere sahip oldu. Royal Aircraft Foundation Bedford tarafından Nimrod AEW radar denemelerinde kullanıldı. Uçak daha sonra Bedford'da hurdaya çıkarıldı.

        • 3) McDonnell XF-85

        McDonnell XF-85 Goblin, İkinci Dünya Savaşı sırasında McDonnell Aircraft tarafından tasarlanan bir Amerikan prototip savaş uçağıydı. Bir parazit savaşçısı olarak dev Convair B-36 bombardıman uçağının bomba bölmesinden konuşlandırılması amaçlanmıştı. XF-85'in amaçlanan rolü, bombardıman uçaklarını düşman önleyicilere karşı korumaktı. İkinci Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan bir ihtiyaçtı. Program sonlandırılmadan önce iki prototip oluşturuldu. Uçak gövde olarak şimdiki yolcu uçaklarından farksız ancak kanat, burun, kuyruk tasarımları çok çirkin tasarlandı. Uçağın kuyruk ve kanat bölümü tek motorlu eğitim uçakları gibi tasarlanmış. Burun kısmı ise en ilginci.

        • 4) The PL-11 Airtruck

        Transavia PL-12 Airtruck, Transavia Corporation Avustralya tarafından tasarlanmış ve üretilmiş tek motorlu bir tarım uçağıdır. Airtruck, kokpiti bir traktör motorunun üzerine monte edilmiş, arka kapılı, kısa bölme gövdeli, metal yapıya, alüminyum gövdeye sahipti. Çelik saplama kanadı ve V kaldırma payandaları, yönlendirilebilir üç tekerlekli alt takımı, son derece kısa bir bölme gövdesi, doğrudan radyal motorun üzerine monte edilen kokpit ve kabininde 5 kişiye kadar kapasitesiyle dikkat çekiyordu. Tuhaf görünümüne rağmen Airtruck, rakiplerine göre başarılıydı.

        REKLAM

        Motor kaportası, arka gövde ve üst kaplama fiberglas olarak tasarlanmıştı. İlk uçuşu 22 Nisan 1965'te gerçekleşti ve 10 Şubat 1966’ta uçuş sertifikası aldı.

        • 5) Breguet Deux-Ponts

        Deux-Ponts, Fransızca çift katlı manasına geliyor. Bregeut Aviation şirketi bu uçağı 1940 ve 50’li yıllar arasında çift katlı nakliye uçağı olarak üretti. 1940’lı yıllardaki enteresan uçaklardan Lockheed Constellation bir yunusa, Deux-Ponts ise bir deniz ayısına benzetiliyordu. Breguet Deux-Ponts 1952'den 1971'e kadar Air France, Fransız Hava Kuvvetleri ve birkaç küçük operatör için uçan mükemmel bir uçaktı. Daha sonradan uçağın Breguet 761 ve 765 varyantları üretildi. Bunlardan Bregeut 761’i Air Algeria 1952 yılında bir kargo uçuşunda kullandı. Bunun yanı sıra 1953 yılında Silver City Airways aynı model uçağı 3 ay boyunca Hamburg-Berlin rotasında operasyona aldı. Uçağın şekli çok ilginç. Şişman yapılı gözüken uçak deniz ayısına benzetiliyordu. Çok önemli operasyonlarda kullanılsa da yoğunlukla çok çirkin bir uçak olarak anıldı.

        • 6) Avro Shackleton

        İlk uçuşunu 9 Mart 1949’da yapan Avro Shackleton, Britanya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) ve Güney Afrika Hava Kuvvetleri (SAAF) tarafından kullanılan bir İngiliz uzun menzilli deniz karakol uçağıydı. Avro Lancaster bombardıman uçağının geliştirilmiş hali olarak biliniyor. Adını kutup kâşifi Sir Ernest Shackleton'dan almıştır. 1951'de RAF ile hizmete giren Shackleton, öncelikle denizaltı karşıtı savaş ve deniz devriye uçağı rollerinde kullanıldı. Bunun yanı sıra arama ve kurtarma platformu olarak ve asker nakliyesi gibi operasyonlarla öne çıktı. Görsel olarak şişman bir timsaha benzetilen uçak helikopter ve uçak karışımı bir tasarımdaydı.

        Havada ücretsiz hızlı internet sunacak

        Havada ücretsiz hızlı internet sunacak
        0:00 / 0:00

        Havayolları arasında bir rekabet unsuru, farklı ürün gamı olarak uçakta internet hizmeti önümüzdeki günlerde daha da değerli hale gelecek. Uçaklarda internet hem hızlanacak hem ucuzlayacak, hatta bazı havayolları uçakta interneti bedava sağlayacak. Geçen hafta Las Vegas’ta takip ettiğim Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2023’te Delta Airlines CEO’su Ed Bastian da konuşmacı olduğu bir panelde, 1 Şubat’tan itibaren iç hat uçuşlarında ücretsiz Wi-Fi sunacaklarını duyurdu. Delta’nın iç hatlardaki uçaklarının yaklaşık yüzde 80’ini Wi-Fi donanımına sahip. 2024’ün sonuna kadar filonun tamamında internet hizmeti verilecek.

        Delta’nın uçaklarında ücretsiz internet kullanmak isteyen yolcuların sadakat kartı sahibi olmaları, yani SkyMiles üyesi olması gerekiyor. Delta ile ilk defa yolculuk yapanlar veya üye olmayanlar uçuş esnasında da SkyMiles kaydı yaptırarak, ücretsiz internetten hemen faydalanabiliyor. Üyelik numarası ile internete erişim sağlanacak. Delta CEO’su özellikle üzerine basa basa vurguladı: “Delta uçaklarında internet ücretsiz olacak, hızlı olacak ve herkesin kullanımına açık olacak.”

        Delta’nın havada ücretsiz internet adımının diğer havayollarını da etkileyeceği tahminleri yapılıyor. Diğer havayollarından kastım Türk Hava Yolları, Pegasus veya SunExpress değil. ABD’deki diğer havayollarının da iç hatlarda benzer adımı atma ihtimali var. Delta, iç hatlarda uydu üzerinden internet hizmetini Viasat’tan alıyor. İç hat uçuşlarında hizmet kontrolü sağlayabildiği uçaklarında Viasat donanımı bulunuyor. Ancak dış hat uçuşlarında da ücretsiz internet sunulabilir mi? Ne gibi zorlukları veya maliyet detayları var açıklanmadı. Fakat uçaklarda hızlı, kesintisiz ve ucuz internet hizmeti verilebilmesi için çalışan uydu ve teknoloji şirketleri var. Türk Hava Yolları da uçaklarındaki internet kalitesini yükseltmek için çalışıyor.

        Kanaatimce Delta Airlines, ücretsiz, reklamsız, hızlı internet hizmeti ile sektörde büyük bir değişimin fişeğini atmış oldu. Çünkü yolcular filmlerini, gazete ve dergilerini, her türlü eğlence sistemlerini mobil cihazlarında (Bilgisayar, tablet, cep telefonu) taşıyorlar. İnternet üzerinden erişilen birçok aboneliklere sahipler. Dolayısıyla iyi bir seyahat deneyimi için havayollarında ücretsiz, hızlı internet ciddi bir rekabet kalemi olacaktır.

        Uçağın kokpiti lüks banyo oldu

        Uçağın kokpiti lüks banyo oldu
        0:00 / 0:00

        Gökyüzündeki görevini tamamlayan uçakların kütüphane, müze, film seti, restoran ve düğün salonuna dönüştürüldüğüne şahit olmuştuk. Endonezya’da bir girişimci de Boeing 737 model uçağı lüks otele dönüştürerek, kokpitini banyo yaptı. Corendon Havayolları ve Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer de Amsterdam’daki Village Hotel’in bahçesine restoran, kafe, müze ve simülatör gibi hizmetlerde kullanılmak üzere 747’inin gökyüzü ile buluşmasının 50’inci yılında bir Boeing 747- 400 konuşlandırmıştı.

        Rus girişimci Felix Demin ise varlığını karada devam ettirecek bir yolcu uçağını lüks bir otele dönüştürdü. Felix Demin, Mandana Airlines’tan emekli olan Boeing 737 model uçağı satın alarak lüks bir otele dönüştürdü. Bu ayrıcalıklı uçak otel Endonezya Bali Adası’nın Nyang Nyang plajına bakan bir uçurumun tepesinde yer alıyor. Uçak tepeye taşınabilmek için bölümlere ayrılmış. Şu an geliştirilme aşamasında olan otelin mart ayında hizmete açılması planlanıyor.

        Hint Okyanusu manzaralı uçağın içinde iki adet oda bulunuyor. Tüm uçak için rezervasyon yaptırmak isteyenlerin gecelik ortalama 7 bin 300 dolar yani 140 bin TL ödemesi gerekiyor. Bölgeye göre oldukça yüksek rakamdan pazarlanan uçak otel, üst segment fiyatlardan pazarlanıyor. Uçağın konumlandığı pahalı otellerin yer aldığı sahil, Uluwatu sörf merkezinin yakınında bulunuyor. Bu bölge çok pahalı konseptte ve helikopter pistine de sahip. Kokpiti banyoya çevrilen uçak otelin kanat altları ise dinlenme alanı olarak dizayn edilmiş.

        Diğer Yazılar