Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Havayollarının yolcularıyla bağını kuran, uzun süreli sadık müşteri kitlesi oluşmasına destek sağlayan en önemli ve en değerli ürün, mil kazandıran, en uygun şekilde harcattıran ve kategorisine göre çeşitli hak ve imkanlar sağlayan sadakat kartlarıdır. İşte bu kartlar havayollarına da çok geniş imkanlar sağlıyor. Nakit akışında, uçuş ağlarının verimli kullanılmasında, geleceğin planlamasında katkı sunuyor.

        Sadakat kartlarının değerini artıran en önemli husus ise kullanımlarının kolay ve yolcu dostu olmasıdır. Millerin rahat toplanıp, sorunsuz harcanması, sadakat kartının kategorisine göre sağladığı imkanlardan problem yaşanmadan faydalanılabilmesi değerini artırıyor. Türk Hava Yollarının (THY) Miles&Smiles Programı da çeşitli parametrelerle belli bir metodolojiyle değerlendirilmiş ve incelenen 170 havayolu arasına dünyanın en değerli 23’ncü programı olmuş.

        On Point Loyalty’nin kısa süre önce 2023 verileriyle yaptığı araştırmaya göre Delta Air Lines’ın sık uçan yolcu programı SkyMiles, On Point Loyalty 2023’ün En Değerli 100 Havayolu Sadakat Programı’nda dünyanın zirvesinde yer alıyor.

        SkyMiles, 27 milyar doları aşan tahmini değeriyle ayın zamanda bu alanda bir rekora imza atmış durumda. American Airlines’ın AAdvantage programı ise 23 milyar doları aşan değeriyle ikinci, United Airlines’ın MileagePlus 22 milyar doların üzerindeki bir rakamla üçüncü sırada yer alıyor. Türk Hava Yollarını Miles&Smiles Programı ise 2 milyar 624 milyon değeriyle 23’üncü sırada yer alıyor.

        REKLAM

        Dünyanın En Değerli 10 Havayolu Sadakat Programı

        Sıralama Program Havayolu Değeri (USD Milyon)
        1 SkyMiles Delta Air Lines 27,923
        2 AAdvantage American Airlines 23,933
        3 MileagePlus United Airlines 22,002
        4 Rapid Rewards Southwest Airlines 8,828
        5 Miles & More Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels Airlines 7,971
        6 IAG Avios programs British Airways, Iberia, Aer Lingus, Vueling 7,084
        7 Flying Blue Air France, KLM, Kenya Airways, Tarom 6,923
        8 Aeroplan Air Canada 6,840
        9 SKYPASS Korean Air 4,594
        10 Cathay Cathay Pacific 4,552

        Neden first class uçuyorlar?

        Bugün bahsedeceğim first class uçuşlar hâlihazırda Türk Hava Yollarında (THY) yok. THY bir dönem kiralık uçaklar sebebiyle first class kabin hizmeti verdi, sonra kaldırdı. First class kabini meşhur olan havayollarından sadece Emirates Havayolları Türkiye hattında düzenli ve etkili first class için bilet satıyor. Bu sebeple de İstanbul’dan belli seviyede üst düzey yolcusu olduğu belirtiliyor. İstanbul’dan Dubai uçup ABD, Kanada ve Güney Amerika’ya seyahat eden üst düzey bir yolcu kesimine Emirates hitap ediyor.

        Emirates lounge açacak

        Türkiye’ye sefer yapan havayolları arasında Emirates dışında düzenli first class hizmet veren yok. Emirates, first ve business sınıflarında evden uçağa kadar olan hizmet halkasını da titiz uyguluyor. Emirates, yakında İstanbul Havalimanı’nda business lounge’ını açmaya hazırlanıyor. Böylece diğer havayollarını da üst sınıflarda rekabete zorlayacak gibi görünüyor. Havada yarış Türkiye uçuşlarında first class hizmetlerini daha yoğun gündeme getirebilir.

        Katar first class uçacak

        Emirates’ten sonra Katar Havayollarının da İstanbul hattında first class uçuşlara yakında başlayacağı belirtiliyor. Şu an Katar’ın bir uçağı İstanbul’a first kabinli olarak uçuyor, fakat henüz bu sınıfta bilet satılmıyor. Galiba hazırlık yapılıyor. Öte yandan first class hizmet veren Singapur, Lufthansa, British, Etihad, Air France, KLM, Oman Air gibi havayolları ise çeşitli hatlarında first class ile hizmet verirken Türkiye uçuşlarında yolcu profilinin uygun olmaması sebebiyle sadece business class bileti satıyorlar.

        REKLAM

        Genellikle belli bir mahremiyet sınırı düşünülerek tasarlanan first class kabinler business jetlere rakip olarak hizmet veriyor. Son yıllarda birçok havayolu first class kabini özel ayrı bir oda gibi tasarlıyor. Kapısı, yatağı veya geniş yatağa dönüşen koltuğu bulunan first class kabinde özel elbise dolabı, el bagajı için ayrı, kabine alınan çantalar için ayrı bölümler bulunuyor.

        First class uçuş demek, üst düzey yolcu demek. Çok harcayan, iş amaçlı uçan, belli bir etkinliği olan yolcu profili anlamına geliyor. İş jetiyle gelemeyen veya iş jeti olmadığı için havayollarının en üst sınıfını tercih eden patronlar, üst düzey yöneticiler, sanat ve gösteri dünyasından insanları bu sınıfa çeken nedir? Neden first class yolculuğu tercih ediyorlar.

        Özel araçla evden alınıyorlar

        Her havayolunun first class uçuşlarında farklı hizmetler sunuluyor. First class seyahatler evden, işyerinden veya bulunduğunuz yerden son model bir araçla alınmakla başlar ve yine aynı şekilde de sonlanır. Havalimanında özel görevliler bagaj işlemlerine yardımcı olur. Yolcuya uçuş öncesi özel dinlenme salonuna kadar eşlik eder. Gerekirse terminal içinde özel araçla götürür. Uçuş saatini bekler, uçağın kapısına kadar da eşlik eder. Pasaport, güvenlik gibi geçişler özel bölümlerden gerçekleşir. Bu da yolcuya hem konfor hem zaman kazandırır.

        Özel lounge kullanıyorlar

        First class yolcular için tasarlanan yolcu salonları normal lounge’lar gibi değildir. Daha özeldir. Alacarte menüler, özel dinlenme, toplantı ve çalışma alanları bulunur. Hatta özel spa salonu olanlar bile var. Salondan uçağa geçişleri de terminallerin konumlarına göre aprondan özel araçla uçağın altına götürülüyorlar veya terminalden direkt uçağa özel bir kapıdan geçiş yapıyorlar.

        Koltuk değil suit farkı

        First class seyahatin son dönemlerdeki en farklı özelliği kendi mahrem alanınız veya havada bir odanızın olması. Etrafı kapalı olan bu bölümde seyahat edenlerin diğer yolcularla karşılaşma oranı da çok azdır. Sadece biniş-iniş, uçaktaki özel lounge’ta zaman geçirirken veya lavabo ihtiyacı anında denk gelebilir. First class yolcularla ilgilenen kabin ekibi de bellidir. En deneyimli ekip first class’ta görev alır. Her yolcuya özel olarak bir görevli hizmet verir. Geniş ekranda uçak içi eğlence sistemleri, dış sesi engelleyen (noise cancelling) özel kulaklıklar bulunur. Ayrıca her suit içinde misafir ağırlama için alanda mevcut oluyor.

        REKLAM

        Yemekler Michelin yıldızlı şeflerden

        First class yolculara uçakta özel yiyecek ve içecek menüleri sunulur. Kullanılan çatal, bıçak, tabak ve bardakları bile özeldir. Taze yemeklerle ağırlanırlar. First class hizmet veren havayollarında genelde yemekler de Michelin yıldızlı şeflerle anlaşılarak hazırlanır. İçecekler de dünyanın en önemli markalarından oluşur. Özellikle havyar first class sınıfının vazgeçilmezleri arasındadır.

        Dinlenerek, gün kaybetmeden uçuş

        First class’lardaki yatak konforu evi aratmaz. Böylece iş amaçla seyahat eden yolcular vardıkları yerde dinlenmek zorunda kalmazlar. Dinç bir şekilde seyahatlerini tamamlarlar. Hatta bazı uçaklarda duş alma imkânı bile söz konusu. Mesela Emirates’in A380’lerinde duş alma imkânı mevcut.

        THY Atatürk Havalimanı'nda kalıcı

        THY Atatürk Havalimanı'nda kalıcı
        0:00 / 0:00

        Faaliyetlerine son veren Onur Air, uzun bir süredir tasfiye sorunlarıyla uğraşıyor. Son olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Onur Air’den mükellefiyetlerini yerine getirmediği için Atatürk Havalimanı’ndaki Genel Müdürlük Binası ile Teknik Bakım Merkezi’ni boşaltmasını isteyen bir yazı gönderdi. Onur Air’in de her iki binayı da boşalttığı, evraklarının alınması için DHMİ’nin de ilave süre verdiği belirtiliyor. Yakın zaman içinde Onur Air, Atatürk Havalimanı’ndan tamamen çıkmış olacak.

        Onur Air’in boşaltacağı her iki binaya ise Türk Hava Yollarının (THY) talip olduğu belirtiliyor. DHMİ’ye resmi yazı yazarak her iki binayı da kiralamak isteyen THY, böylece Atatürk Havalimanı’nda uzun süre kalacağının da işaretini vermiş durumda. Başka havayollarının da bu iki binayı kullanmak için arayış içinde olduğu, ancak THY’nin devrede olması sebebiyle DHMİ’nin tahsisi milli havayoluna yapacağı ifade ediliyor.

        Atatürk Havalimanı’ndaki Onur Air’in Genel Müdürlük Binası 21 bin metre kare, apronda yer alan Teknik Bakım Merkezi ise 8 bin metre kare büyüklükte. Onur Air’in Teknik Bakım Merkezi olarak kullandığı hangarda aynı anda 4 adet tek koridorlu uçağa bakım hizmeti verebiliyor. Teknik merkezde ayrıca Lastik-Jant Atölyesi, Akü ve ERA Atölyeleri, NDT, Yapısal Tamir Atölyeleri ve Kabin İçi Atölyeleri bulunuyor.

        Diğer Yazılar