Pahalılığın anatomisi
Kira, gıda, ihtiyaç maddeleri, ulaşım, giyim…
Kısacası yaşamak için ihtiyacımız olan her şey pahalanıyor.
Bunun nedenlerini tartışıyoruz.
İktidar da bu pahalılığın farkında. Muhalefetle arasındaki fark, pahalılığın nedeni?
Maliyet girdilerinin artması, yani üretim için gerekli olan elektrik, doğalgaz, petrolün zamlanması ve dövizin yükselmesi pahalılığın asıl nedeni diyor muhalefet. Tabii üstüne ekliyor: “Ekonominin kötü yönetilmesi”.
İktidar cephesi ise bu kısımlara çok değinmeden, arada açgözlü birilerinin gereksiz yere fiyatları arttırdığı, haksız kazanç olduğu iddialarını daha çok dillendiriliyor.
Bunun için denetimler arttırılıyor. Maliye, Ticaret, Tarım, Ekonomi bakanlıkları sahaya inip, marketlerden pazara, üretim tesislerinden toptancılara kadar her yeri denetleyecek.
Gerçekten haksız yere fiyatları yükseltenler varsa, bunları bulup cezalandıracak.
Bu fiyat artışını yine dış güçlere, karanlık odaklara, iktidarı devirmek isteyen kötü niyetli kişilere bağlayanlar bile çıktı.
İki gündür bu konuda market zincirleri, gıda üretim fabrikaları, tedarik zinciri sahipleri ve uzmanlarla görüşüyorum.
Bu zabıta tedbirlerinin market zincirleri, üreticileri hedef almasına kırgınlar. Önceki senelerde soğan, sebze fiyatlarının artışında da benzer iddialar gündeme gelmişti hatırlarsanız.
Hatta meydanlara çadırlar kurup rekabet etmeye kalktı hükümet. Belediyeler seferber olup, pazarcılığa soyundu ama sonuç pek de başarılı olmadı. Sonradan bundan vazgeçildi.
Şimdi benzer durum, başta süt ve süt ürünlerindeki artış olmak üzere, zabıta tedbirleriyle pahalılığı önlemeye çalışacaklar anladığım kadarıyla.
Bunun da bir fayda getirmeyeceği görülecektir yakında. Zira piyasadan ilk aldığım izlenim, pahalılığın nedeni o kadar da basit değil.
VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM SIKINTISI
Pahalılığın canını yaktığı vatandaş ise her fırsatta adeta feryat eder gibi hayatlarının çok zorlaştığını gördüğü herkese anlatmaya çalışıyor.
Sebebinin ekonomik kriz olduğunu, dolayısı ile ekonomi yönetiminin de bundan sorumlu olduğunu düşünüyor doğal olarak.
Arada rant peşinde olan, fahiş fiyat uygulayan, haksız kazanç elde eden varsa, bunu bulup cezalandırmasını da hükümetten bekliyor.
Peki bu insanlar bulunduğunda fiyatlar düşecek mi? Kiralar inecek mi? Süt, peynir fiyatları aşağı çekilecek mi?
İşte bunun gerçekleşmeyeceğini söylemek için ekonomi uzmanı olmaya gerek yok sanırım.
O zaman pahalılığın devam etmesini vatandaşa anlatmak daha da zorlaşacak.
Ancak ben yine de üreticiden marketteki rafa kadar, bütün bu süreci baştan aşağı dolaşarak hepsiyle konuşmak, uzmanların görüşlerini almak ve sizlere pahalılığın anatomisini çıkarmak niyetindeyim.
Yakında bununla ilgili saha çalışmasını Habertürk’te geniş biçimde yayınlayacağız.