Türkiye yüzyılını ararken
Uzun zaman oldu AK Parti ezber bozmayalı.
“Türkiye Yüzyılı” projesinin açıklama aşamasında, kendine muhalif gazetecileri ve siyasi partileri davet ederek herkesi şaşırttı.
Erdoğan aslında siyasi hayatının her evresinde ezber bozmayı, şaşırtmayı ve ters köşe yapmayı severdi.
Lakin son beş yıldır, belki de daha uzun zamandır AK Parti ezber bozmayan, şaşırtmayan, statüko soğukluğunda ve rutininde davranıyordu.
BEKLENTİ YÜKSEKTİ
Dolayısı ile dün yapılan “Türkiye Yüzyılı” vizyon toplantısında beklenti epey yükseltmiş olundu. Bu aslında siyasal iletişimde pek yapılmaması gereken riskli konulardan biridir.
Fakat AK Parti’nin eski günlerini bilen, özleyen, o günlere dönmeyi arzu eden isimleri, bu proje için o kadar heyecanlandılar ki, bir anda beklenti yükseldi.
Nitekim salonda canlı yayında bizimle birlikte olan bakanlar, parti yöneticileri, milletvekilleri program öncesinde büyük bir heyecanla yeni başlayan projeyi anlatarak beklentiyi daha da yükselttiler.
Salondaki görseller, şarkılar, videolar, koreografi, tarihi saatin canlandırıldığı dev maket… bu proje için çok iyi hazırlandıklarını, çok emek verdiklerini gösteriyordu.
Bu çalışmaya, partinin seçim kampanyasını yapan eski AK Parti Milletvekili, İletişimci Ertan Aydın’ın elinin değdiği ve iyi bir başlangıç yapmak istediği anlaşılıyordu. Bunu da başardı.
İÇERİK BEKLENTİYİ KARŞILAMADI MI?
Tüm bu görsel şovdan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek konuşmacı olduğu programda söyleneceklere dikkat kesildi herkes.
Salondaki gençler hariç! Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler, Erdoğan’ı dinlemek yerine sürekli slogan atmayı, büyük bayraklar açmayı tercih etti. Doğrusu coşkuları ve motivasyonları hayli yüksekti.
Heyecanı biraz düşüren şey hazırlanan konuşma metninin çok uzun olmasıydı. Sanırım 1 saat 40 dakika kadar sürdü.
Bu kadar uzun konuşmalar büyük kongrelerde, önemli hükümet programlarında olurdu. Ancak bu Türkiye Yüzyılı konseptinin açılış programıydı ve seçim kampanyası da değildi.
İçerikte gelecek yüz yıl için yapılacak projeler, büyük sistem değişiklikleri de yoktu. Bu açından bakıldığında bu kadar uzun metin izleyen ve dinleyenleri yordu biraz.
AK Parti iktidarlarının bugüne kadar yaptıklarının bir kısmı, değişen Türkiye tablosu epey yer tuttu.
Konuşma içeriğinin, yükselen beklentiyi tatmin ettiği pek denilemez.
Diyebilirim ki konuşmanın en önemli kısmı son 3-4 sayfada yer almıştı.
BİRLİKTE TÜRKİYE’Yİ İNŞA EDEBİLECEK MİYİZ?
Son birkaç sayfa, “Gelin Türkiye Yüzyılını birlikte inşa edelim” çağrısı vardı.
Böylece konseptin ne olduğu tam olarak o zaman anlaşıldı.
AK Parti, Cumhuriyetin 100. Yılından sonrasını tüm toplum kesimlerine birlikte inşa etmeyi teklif ediyor:
‘Milli mutabakat kuralım
Adaletti yüceltelim,
Özgürlükleri genişletelim,
Siyaseti taassuptan arındıralım
Fırsat eşitliğini tesis edelim
Adalet devletini zirveye çıkartalım
Türkiye Yüzyılını kuralım...'
Hatta doğruya doğru, yanlışa yanlış diyen herkesle yol yürümeye hazır olduğunu söyledi Cumhurbaşkanı.
Güzel cümlelerden biri de şuydu: Gelin ülkemizi herkesin kendi yankı odasından çıkıp, birbirini dinlediği, birbirini anladığı, birbirine saygı duyduğu bir yer haline getirelim.
Bu iki cümle, "iktidar ve muhalefet medyası" diye ikiye ayrılan ve sadece kendi taraftarlarını ekrana çıkarttıkları için yankı odasına dönüşen medya düzenin değişmesi anlamına mı geliyor? Bunu yakında göreceğiz.
DEVAMINININ GELMESİ BEKLENECEK
AK Parti tıpkı eski günlerinde olduğu gibi herkesi kucaklayan, özgürlük ve demokratikleşme vurgusunun güçlü olduğu, ezber bozan çıkışıyla kuşkusuz dikkatleri yeniden üzerine çekmeyi başladı.
Uzun yıllardır yapmadığı bu tutumunun inandırıcı ve etkileyici olabilmesi için sürdürülebilir bir siyaset ve iletişim yürütmesi gerekir.
Yani muhalefeti davet ederken Gelecek ve Deva Partilerini ayrıştırma çelişkisine düşmemeli.
Tüm medya ile eşit şartlarda iletişim kurmalı, aykırı seslere her zaman kulak vermeli, herkes için adaleti yüceltmeli…
Anladığım kadarıyla eskiden olduğu gibi akil adamlar benzeri çalışma grupları kurarak farklı fikirlerden, isimlerden, tekliflerden yararlanmaya çalışacak AK Parti.
Bu nedenle sadece bu toplantıya bakarak “Türkiye Yüzyılı” çalışmasının iyi ya da kötü olduğunu söylemek erken olabilir.
Devamını bekleyecek herkes.