Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bu büyük afette çok eleştirilecek konular, kurumlar, kişiler oldu.

        Ancak bir de alnının akıyla bu afetten çıkanlar var.

        Bunları da yazmamız, ayrıştırmamız ve kayda geçmemiz gerekir.

        Özellikle afetin ilk 5 gününde çok hayati rol oynayan, sahada çalışmalarına şahit olduğum, herkesin takdirini kazananların listesini çıkardım.

        Bunlar benim kişisel gözlemlerim, afetin ilk gününden itibaren sahada bulunan insanların, afetten etkilenen illerin yöneticileri, sakinleriyle yaptığım görüşmeler neticesinde belirlendi.

        Belki ilk haftadan sonra sahadaki çalışmalarını arttıranlar olmuştur. Ben ilk 5 günlük çalışmaları dikkate aldım.

        Bana göre bu listedekilere Devlet Üstün Hizmet Madalyası ya da TBMM Onur Ödülü verilmesi gerekir.

        Takdir yetkililerin.

        GÖNÜLLÜLER VE STK’LAR

        Depremin ilk saatlerinde hemen organize olup afet bölgesine koştular. İlk can kurtaran, yaralıları taşıyan, insanlara yiyecek, battaniye götüren, neredeyse üç gün uyumadan yardım çalışmaları yapan bağımsız gönüllüler ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) oldu.

        REKLAM

        Anadolu Ajansı, bu depremde sahada yardım çalışmaları yapan STK’ların listesini çıkarmıştı. 8 Mart’ta yayınlanan son listeye göre yaklaşık 250 STK aktif olarak bu çalışmalarda yer aldı.

        Bunların tamamı kendi imkanları, kendi ayni ve nakdi kaynakları, kendi insan gücüyle afet bölgesinde yer aldı.

        Sadece arama kurtarma, gıda ve barınma desteği değil, aklınıza gelebilecek her alanda sahada çalışmalar yaptı. Bunlara iş insanlarını, başta inşaat olmak üzere, sanayi ve diğer alandaki şirketleri de dahil ediyorum.

        Hiç abartısız söylüyorum, bu gönüllüler ve Sivil Toplum Örgütleri olmasaydı, ilk 5 gün bu krizin altından asla kalkamazdı ülke.

        Gönüllüler ve STK’lar din, mezhep, inanç, etnik kimlik ve siyasi görüş ayrımı yapmadan mağdur olan herkesin yardımına koştu, birbiriyle dayanışma içinde oldu.

        Halen de sahada çalışmaya devam ediyorlar.

        Bu insanlar depremin en önemli kahramanlarıdır.

        Tüm STK’lar ve bağımsız gönüller adına birer madalya verilmelidir.

        BELEDİYELER

        Depremi duyar duymaz hemen alarma geçtiler. Önce arama kurtarma timlerini, sonra itfaiyelerini, sonra da diğer ekipleri bölgeye sevk ettiler.

        Aşevlerini, fırınlarını afet bölgesine kurup halkı doyurdular. Çadırlar, konteyner kentler kurdular. İş makinelerini, kamyonlarını, araçlarını, teknik malzemelerini bölgeye yığdılar. Kanalizasyonun tamirinden suların akmasına, yolların açılmasından enkaz kaldırılmasına, psikolojik destek verilmesinden sağlık hizmetlerine kadar bütün alanlarda hizmet ettiler. Neredeyse tüm başkanlar afet bölgesine geldi. Halkın arasında ayrım yapmadan herkese destek oldular, yaraları sardılar.

        REKLAM

        Belediyeler tıpkı STK’lar gibi depremin ilk beş gününde çok hayati rol oynadılar. Halen de bölgede çalışmalar yapmaya devam ediyorlar.

        İktidar ya da muhalefet ayrımı yapmaksızın tüm belediyeler bu sınavı başarıyla geçti.

        İktidar ya da muhalefet ayrımı yapılmaksızın, belediyeleri temsilen bir tanesine bu madalya verilmeli.

        SAĞLIK BAKANLIĞI

        Devlet kurumları içinde bu büyük afette çökmeden, dağılmadan, panik yapmadan en hayati çalışmaları yapan kurumlardan biri Sağlık Bakanlığı oldu.

        Bu bakanlığın acil müdahale ekibi olan UMKE yaralıların enkaz altından çıkartılmasında, ilk müdahalesinde ve bölgeden tahliye edilmesinde çok hayati rol oynadı.

        Afet bölgesindeki birçok hastane kullanılamaz hale gelmesine rağmen 55 bin yaralı bölgeden tahliye edildi, sistem çökmedi. Hava, kara ve denizde tahliye koridorları kuruldu, tüm sağlık çalışanları büyük bir özveriyle bu krizden alınlarının akıyla çıktı.

        Madalyayı hak ettiler. Sağlık çalışanları adına bu madalya bir UMKE çalışanına verilmeli.

        İTFAİYELER

        Deprem bölgesinde belediyelere ait tüm itfaiyeler aynı zamanda depremzede konumuna geldi. Kimi enkaz altında can verdi. Ancak en hızlı toparlanıp, en etkili can kurtarma çalışmalarını yapan kurumlardan biri onlar oldu.

        Diğer illerden gelen itfaiye ekipleri yardımlarına koştu. Yıl boyunca gittikleri yangın, kaza gibi olaylardan dolayı hepsi antrenmanlıydı. Bu yüzden enkazdan insan, yaralı ve cenaze çıkarmada çok etkili oldular.

        Hepsini temsilen afetten en çok etkilenen itfaiyecilerden birine bu madalya verilmeli.

        REKLAM

        MADENCİLER

        Yerin alında çalışan elmas yürekli adamlar, afete ilk gün gelenlerdendi. Girdikleri her enkazdan can kurtaran, yaralı çıkartan, cenazelere ulaşan ekipti. Korkmadan en tehlikeli enkaza girip, “domuz damı” denen koridorlar oluşturan, sağlık ekiplerinin enkaz altında kalanlara ulaşmasını sağlayan onlardı.

        Tüm şehirlerde, herkesin kahramanı oldular. Daha fazla sayıda madencilerin afet bölgesine getirilmesinde geç kalındı. Sahada çalışma güvenliği tam sağlanamadı, teknik cihazları yeterli değildi, buna rağmen büyük bir gayretle çalışmaya devam ettiler.

        Tüm madencileri temsilen en son 42 madencimizin şehit olduğu Amasra maden ocağından bir madenciye bu madalya verilmeli.

        Diğer Yazılar