Orman Bakanı'ndan yapımcılara çağrı var
Pazartesi günü İstanbul'da Birleşmiş Milletler Orman Forumu başladı. Açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı forum, dünyanın dört bir yanından Orman Bakanları'nı ağırladı. Haliyle forumun ev sahibi ve eş başkanı da Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'ydu. Bakan Eroğlu'yla 2008'den beri tanışıyoruz. Bir dönem yine Bakan Eroğlu'nun ev sahipliğini yaptığı 5. Dünya Su Forumu için çalışmıştım. Ardından da gazeteciliğe dönmeye karar verdim ve Habertürk Gazetesi'nde çalışmaya başladım. Konuyu fazla uzatmadan asıl meseleye odaklanıyorum. Ben Bakan Eroğlu'nun İstanbul'da olduğunu öğrenince soluğu Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda aldım. Çünkü geçtiğimiz haftalarda TRT 1'de ekrana gelen Zengin Kız Fakir Oğlan dizisinde yayınlanan bir sahne dikkatimi çekti. Dizide aile birlikte pikniğe gidiyordu. Sakar olan Nurhan ormanda yangın çıkarıyordu ve sonunda da Alo 177 orman yangını ihbar hattı aranıyordu. Malum yaz ayları yaklaşıyor ve ne yazık ki orman yangınlarının çoğalacağı bir döneme giriyoruz. Çok izlenen bir dizide bu kadar önemli bir konuya dikkat çekilmesi toplumun bilinçlendirilmesi açısından önemliydi. Bakan Eroğlu'yla görüşmemizde de konumuz tabii ki dizilerdi. Dizilerin insanların hayatında çok önemli bir noktada olduğunu söyleyen Eroğlu, yapımcılara da bir çağrıda bulundu.
YANGINLARA DİKKAT ÇEKİLEBİLİR
Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak dizilere kapılarının açık olduğunu söyleyen Eroğlu, "Dizilerde benzer mekânlar kullanılıyor. Oysa her şehrimizde milli parklarımız, tabiat parklarımız ve kanyonlarımız var. Bizler dizilerle işbirliği yapmaya hazırız. Artık dünyaya açılan dizilerimizde ülkemizin sahip olduğu tabi güzellikleri tanıtabiliriz" dedi. Sanırım milli parkları da en çok Behzat Ç. dizisinde izliyoruz. Ankara'nın 50. Yıl Parkı, Kuğulu Park, Altınpark, Seğmenler Parkı'nda çekim yaptılar. İşte Bakan Eroğlu da İstanbul ve diğer illerde de bunu yapmaya hazır olduklarını söylüyor. Ama asıl çağrısını yapımcılara bilinçlendirme konusunda yapıyor. Dizilerde ağaçlandırma, su tasarrufu, orman yangınlarıyla mücadele hakkında mesajlar verilebileceğini söyleyen Bakan Eroğlu, "Mesela bir dizide karakter elini yıkarken yanındaki kişi ona su tasarrufu hakkında bilgi verebilir. Ağaçlandırma konusunda dizilerdeki çocuk karakterler kullanılabilir. Orman yangınlarıyla mücadele için de yapılabilecek çok şey var. Biz Bakanlık olarak dizilere bu konuda öneriler sunmaya hazırız ve yapımcılarda bu konuyla ilgilenirse memnun oluruz" diyor. Bakan Eroğlu'na bu konuda yüzde yüz hak veriyorum. Bir dönem su üzerine de çalışmış biri olarak biliyorum ki, biz suyumuza, toprağımıza ve ormanımıza sahip çıkmazsak acısını yine biz çekeceğiz.
Nurhayat su tasarrufunu anlatsın
Madem diziler halkın bilinçlendirilmesi adına artık eğitici bir orl oynuyor. Benim de bu konuda bazı önerilerim olacak. Bu sezonun başında Kuzey Güney dizisinde Ali Güntan Hatıra Ormanı yapılmıştı. Belki onu devam ettirebilir ve Kuzey'le Cemre'yi o ormanda buluşturabilirler. Böylece sohbetlerinde ağaçlandırmanın önemine dikkat çekebilirler. Karadayı'da küçük Nazif bir fidan dikebilir ve arkadaşlarını örgütleyerek bu konu hakkında bilgi verebilir. Yalan Dünya'da malum Nurhayat her konuda bilgi sahibi... Gülistan mutfakta suyu açtığında ona su tasarrufu hakkında tüm bilgisini anlatabilir. Arka Sokaklar'da ormanda çıkan bir yangın için Alo 177'yi aransa herhalde Türkiye'deki neredeyse her çocuk bu numarayı öğrenir. Örnekleri çoğaltabiliriz, her dizi bu konuya el atabilir. Böylece dizilerin çevre adına bir yararı dokunur.