Sualtından etkileyici kareler
İstanbul Fotoğraf Merkezi bünyesindeki Leica Galeri'de açılan Saygun Dura'nın fotoğraf sergisi, alışılmışın çok dışındaki sualtı görüntüleriyle izleyenleri denizlerin altındaki büyülü dünyalara götürüyor. Bir önceki sergisi ‘Benim Gerçeğim'de yer alan sürrealist yaklaşımlı fotoğraflarındaki düzenlemelerinin temel metaforu olan balıklar bu kez bambaşka sularda geziniyor, tamamen gerçekçi bir biçimde karşımızda duruyorlar. Saygun Dura, fotoğraf becerisinin özgün bir üslupla nasıl harmanlanacağına bir kez daha şahit ediyor bizleri.
Saygun Dura'dan ‘Ritüel'
Sanatçı ‘Ritüel' adını verdiği bu sergisini meydana getiren 28 adet C-print fotoğrafında hiçbir dijital müdahaleye başvurmamış. Yaşadığımız dünya bu fotoğraflarda sanki daha çekici, daha fantastik ve çok daha mistik. Duygu yüklü, coşku yüklü bu fotoğraflar... Daha tatsız ve renksizmiş gibi algılanan gerçek dünyanın ötesine geçiriyor bizi sanatçı. İnsan gözüyle değil de suda yaşayan bir varlığın gözünden bakıyoruz sanki bu renkli dünyaya. İzleyicide bilgisayar efektleriyle yaratılmış bir film hissi bırakıyorlar adeta. Oysa mekanlar ve kompozisyonlar kurgu değil! Türkiye'den ve dünyadan farklı noktalarda yapılan dalışlarda fotoğraflanan gerçek bir sualtı dünyası var karşımızda. Saroz'dan, Kemer'den, Kaş'tan, Kalkan'dan, kimi zaman da Kızıl Deniz'den, Raja Ampat'tan... Bir yandan sergiyi gezerken, bir yandan da Dura'nın objektifinden sunulan karelerin sık sık rastladığımız sualtı fotoğraflarından çok daha farklı yorumlanabildiğini düşünüyorum.
Dura'nın, Avatar filminin tadı damağımda kalan görsel ziyafetini anımsatan Raja Ampat çekimlerinden ve Topkapı Sarayı avlusundaki sarnıçtan yaptığı dalışta çektiği yeni serisi ‘Sarkaç'tan da üç yeni işi var sergide. Sanatçı kimi fotoğraflarında sualtı ile suyun dışını aynı kadraja özenle yerleştirerek değişik bir bakış hizası yaratmış bizlere. ‘Ritüel'deki işler, alışılmış imgelerin alışılmadık bir üslupla sunumunun başarılı örneklerini temsil ediyorlar.
Bu sergi üzerine sohbet etme imkanı bulduğum İstanbul Fotoğraf Merkezi kurucusu Mehmet Kısmet ise serginin bütününe bakıldığında Dura'nın dünyayı, denizlerin ve suyun altını bize anlatan ve bu anlatımında belgesel olarak konusunu başarabilmenin ötesinde kendi renklerini, kadrajlarını, kendisinin ve sualtının narin duygularını bizlere büyük bir ustalıkla ve incelikle aktarabildiğini söylüyor.
Saygun Dura Kimdir?
1964 yılında doğan Saygun Dura, 1989-1996 yılları arasında bir reklam ajansında fotoğrafçı ve fotoğraf direktörü olarak çalışmış olup, 1996'dan günümüze, kendi atölyesinde tanıtım fotoğrafçısı olarak meslek yaşamına devam etmektedir.
Bir çok üniversitede tanıtım fotoğrafçılığı ve yaratıcı fotoğrafçılık üzerine seminerler veren Dura, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümü, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğraf Bölümü ve İstanbul Fotoğraf Merkezi'nde tanıtım fotoğrafçılığı, stüdyo ve ışık teknikleri dersleri vermektedir. Ulusal ve uluslararası ödülleri olan sanatçı, İstanbul ve New York'da kişisel sergiler gerçekleştirmiş olup, seçici kurullarda bulunmuş, birçok karma sergiye ve panellere katılmıştır.