Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Yeni Skoda Kodiaq Türkiye'de satışa sunuldu - Otomobil Haberleri

        Skoda'nın 2016 yılından bu yana yollarda olan SUV modeli Kodiaq, ikinci nesli ile Türkiye'de satışa sunuldu.

        D-segmentte yer alan Çek markanın SUV modelinin Türkiye lansmanı, önceki günlerde Bozcaada'da düzenlendi.

        Etkinlikte açıklamalarda bulunan Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, 2024'te Kodiaq'ın önceki neslinde 1500 adet sattıklarını bildirerek, yılın geri kalan döneminde ise yeni nesil Kodiaq'tan 2 bin adet satmak istediklerini aktardı.

        Markanın toplam satış hedefi ile ilgili de konuşan Başar, "Marka olarak satış hedefimiz yıl sonu için 45 bin adet. Pazar payı hedefimiz de geçen yılki yüzde 4.4’lük payı iyileştirmek. Bizim önceki aylarda yaptığımız yıl sonu tahminleri değişmedi, sadece binek otomobil satışlarının 850 bini bulabileceğini, toplam pazarın da 1 milyon adedi aşabileceğini öngörüyoruz. Yılın geri kalan kısmı daha zor geçecek gibi görünüyor, markalar kampanyalar ile elini taşın altına koymak durumunda " dedi.

        REKLAM

        385 MİLYON LİRALIK ŞARJ AĞI KURUYOR

        Zafer Başar, Skoda'nın elektrikli otomobillerini Türkiye'ye getirmeden önce, kendi şarj ağlarının kurulumunu tamamlayacaklarını da bildirdi.

        Başar, "Elektrikli araçlar konusunda altyapımızı kurmadan getirmek istemedik ve öteledik. Aracın elektrikli menzilini uzatma şansımız yok, fakat zaman meselesini çözebiliriz. Bu kapsamda tüm markalar için şarj ağı istasyon ağı kuracağız, bunları sadece bayilere değil, kamuya açık alanlara da kuracağız. Elektrikli otomobillerde stratejik planımız bu şekilde, DC istasyonlar kuracağız, mobil şarj istasyonları üzerinde de çalışıyoruz" bilgisi paylaştı.

        Şuan için 10 bayide şarj istasyonlarının kurulduğunu kaydeden Zafer Başar, "Bu iş için bayi başına 7 milyon TL bir yatırım tutarı bulunuyor, Türkiye'nin 7 bölgesinde 55 adet DC istasyon kuracağız. Trafik yoğunluğu olan AVM'ler ile de görüşüyoruz. Tüm bu çalışmalar yıl sonuna kadar tamamlanacak. Biz bu çalışmayı yaparken, neyi farklı yapabiliriz sorusunun karşılığını bulmaya çalışıyoruz. Çünkü artık her marka elektrikli otomobil sunuyor, bizim cihazlarımız 24 saat boyunca hizmet verecek. Elektrikli araç satışını korkulan bir alan olmaktan çıkarmak istiyoruz. Bu proje ile Skoda dünyası içinde Türkiye’nin örnek olmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        ELEKTRİKLİ MODELLER 2025'TE GELİYOR

        Edindiğimiz bilgiye göre, markanın yüzde 100 elektrikli modelleri Enyaq ve Elroq 2025'in ilk çeyreğinde Türkiye'de satışa sunulacak.

        Bu tarihe kadar, Skoda'nın Türkiye'deki şarj altyapısı da kurulmuş olacak.

        2026 ise Kamiq modeli boyutlarında yeni bir elektrikli model satışa sunulacak, ayrıca 7 koltuklu yeni bir modelin de ilerleyen dönemde tanıtılacağını belirtelim.

        PLUG-IN HIBRITTE AVANTAJ OLMAYABİLİR

        Öte yandan, Skoda'nın yeni Kodiaq modelinin Türkiye'de henüz satılmayan plug-in versiyonu, yapılan son düzenleme ile yüzde 80 yerine artık yüzde 30 ÖTV dilimine girebiliyor. Bu kapsamda, Skoda Türkiye yetkilileri bu otomobilin Türkiye'ye getirilmesi için çalışmalar yürütüyor.

        Fakat, Avrupa'da içten yanmalı motorlu versiyona göre plug-in versiyonların yüzde 15-20 kadar daha pahalı olması, bu otomobilin yüzde 30 ÖTV için üst sınır olarak belirlenen 1 milyon 350 bin TL'lik matrah değerine yaklaştığını gösteriyor.

        Dolayısı ile, plug-in hibrit Kodiaq'ın Türkiye gelmesi halinde, hali hazırda satışta olan yarı-hibrit versiyon ile benzer bir fiyata sahip olabileceği belirtiliyor. Plug-in in Kodiaq'ın Türkiye'ye gelebileceği en yakın tarihin de 2025'in ikinci çeyrek olduğunu bilmekte fayda var.

        REKLAM

        2 DONANIM VE 2 MOTOR İLE GELDİ

        2016 yılında tanıtılan Kodiaq, tüm dünyada 860 bin adetten fazla satıldı. Türkiye ise, 16 bin adet satış rakamı ile Kodiaq'ın en çok satıldığı 14'üncü ülke oldu.

        Nesil değişimi ile birlikte boyutları artan D-SUV'un uzunluğu 61 mm artarak 4 bin 758 mm, aks aralığı 3 mm artarak 2 bin 788 mm ve genişliği 2 mm artarak bin 864 mm oldu. Aracın yüksekliği ise 13 mm azaltılarak bin 668 mm olarak tasarlandı. Önceki nesle göre 75 litre artan bagaj hacmi ise 910 litreye çıktı.

        Kodiaq'ın hem iç hem de dış tasarımında modelin ilk nesline göndermeler yer alırken, markanın yeni nesil tasarım anlayışı da temsil ediliyor.

        Artık tablet formu alan ve en üst donanımda 13 inch olarak alınabilen bilgi eğlence ekranı, bu dokunmatik ekranın altında konumlandırılan 'Akıllı Düğme' kontrolleri gibi farklılıklar kabin içindeki yenilikleri oluşturuyor.

        Basılabilen ve aynı zamanda çevrilebilen bu düğmelerden, sıcaklık, koltuk ısıtma/soğutma, fan hızı, havalandırma yönü, ses ayarları, sürüş modları veya harita yaklaştırma/uzaklaştırma gibi özellikler yönetilebiliyor.

        Head-Up Göstergelere sahip olacak Kodiaq, aynı zamanda 10 inç Dijital Gösterge Panelini standart olarak sunuyor. Kabinde, Volkswagen Grubu'nda yeni modellerde karşımıza çıkan direksiyon kolonuna taşınan vites kolu da yer alıyor.

        Lansmandan itibaren ilk etapta Premium ve Prestige olmak üzere iki donanım seviyesiyle satışa sunulan Kodiaq'a, Sportline donanım seviyesi Ekim ayından itibaren ve RS donanım seviyesi ise 2025 yılında ürün gamına katılacak.

        Mild hibrit teknolojili 150 HP güce sahip 1.5 litre TSI benzinli motor ve 193 HP güç üreten 2.0 TDI dizel motor seçenekleriyle tercih edilebilen otomobilde, 2025 yılından itibaren Kodiaq RS ile birlikte 265 HP’lik 2.0 TSI benzinli motor seçeneği de sunulacak.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ