"FETÖ/PYD terör örgütü kurucusu ve yöneticisi" olduğu gerekçesiyle hakkında dört kez yakalama kararı çıkarılan Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için çalışmalar hız kazanıyor. Sabah Gazetesi'ne konuşan Adalet Bakanı Kenan İpek, Gülen'in ABD'den iadesi için, "Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır" dedi.
Hakkında dört kez yakalama kararı çıkarılan Fethullah Gülen, İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı "Aranan teröristler" listesinde kırmızı kategoride yer almıştı. Gülen hakkında "Taşhiye kumpası", "14 Aralık", "Askeri Casusluk kumpası" ve "Selam Tevhid'e kumpas" iddianameleri hazırlandı.
KIRMIZI BÜLTEN
Fethullah Gülen için 14 Aralık operasyonu kapsamında Savcı Hasan Yılmaz, “terör örgütü kurma ve yönetme” suçlamasıyla yakalama kararı çıkardı ve kırmızı bülten çıkarılması için de Adalet Bakanlığı'na yazı yazıldı.
KIRMIZI BÜLTEN NEDİR?
Bir tutuklunun ya da tutuklama emri çıkartılan kimsenin görüldüğü yerde tutuklanıp, iade edilmesini belirten bültendir. Tutuklunun ya da bir ülke tarafından tutuklama emri çıkartılmış kişinin yakalandığı ülkenin kanunlarına göre suçlu sayılması halinde iadesi mümkündür, aksi halde sadece takibe alınır.
ADALET BAKANI: SOMUT ADIMLAR ATILIR
Antalya'da G20 Zirvesi'nin düzenlendiği günlerde, Gülen'in, ABD'den iadesi için adli süreç resmen başladı. Adalet Bakanı Kenan İpek, Gülen için iade amaçlı yakalama kararlarının bakanlığa ulaştığını ve iade için dosya hazırlıklarına başlandığını açıkladı.
Adalet Bakanı İpek, "Mahkemelerin verdiği yakalama kararları Bakanlığımıza yeni ulaştı. Uluslararası Hukuk Genel Müdürlüğü'ndeki arkadaşlar çalışıyor. Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır" dedi.
GÜLEN'E DÖRT SUÇLAMA
Tahşiye kumpası: 2010 yılında başlayan Tahşiye operasyonları, Fethullah Gülen’in 6 Nisan 2009'da yaptığı bir konuşmayla basılmıştı. Gülen, kendi internet sitesine konulan bir konuşmada Tahşiyeciler için "Türkiye'de de Hizbul vahşetten sonra El-Kaide'yi icat ettiler. Yarın daha başka şeyler de icat edebilirler. Mesela Tahşiye diye bir şey icat edebilirler. Onları güçlendirirlerse ellerine silahlar da verebilirler. Adlarına da Tahşiyeciler derler. Sonra da Kalaşinkoflar verirler ellerine, iki yerde bir şey yapınca bunlar. Demek ki imkân bulunca bunlar da silahlanabiliyor. İnsanlara terörist damgasını vuracaklar orada" demişti. Gülen'in bu sözlerinin ardından, 22 Ocak 2010'da Türkiye çapında El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen yerlere düzenlenen operasyonda çok sayıda isim gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında 33 kişi hakkında dava açılmış, dava sonunda tüm sanıklara beraat kararı çıkmıştı. Tahşiye operasyonlarının ardından başlatılan "Tahşiye kumpası" operasyonları sonrası Gülen için "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla dava açıldı.
Askeri casusluk kumpası: İzmir merkezli "askeri casusluk" operasyonunda, "FETÖ/PYD terör örgütü kurucusu ve yöneticisi" olduğu gerekçesiyle Fethullah Gülen ve 7 şüpheli hakkında "yakalama emri" çıkarıldı.
25 Aralık: 25 Aralık Soruşturması'nda kumpas iddialarına yönelik olarak aralarında Fetullah Gülen ve eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan 1453 sayfalık iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
Selam Tevhid'de Kumpas: İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Selam Tevhid'de Kumpas" soruşturması kapsamında aralarında Fethullah Gülen, Emre Uslu, Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da bulunduğu 122 şüpheli hakkındaki iddianameyi kabul etti.