Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Meclis'te yeni dönem başladı

Giriş: 17.11.2015 - 06:03 | Güncelleme:

TBMM 26. yasama dönemi yemin töreniyle başladı

TBMM, 26. yasama dönemi düzenlenen yemin töreniyle başladı. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, açılış konuşmasında "birlik ve beraberlik" mesajı verdi. CHP Grup Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Paris'te yaşanan terör saldırısı için saygı duruşunda bulunma teklifi reddedildi. Yemin törenine ilk çıkan AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun yeminine besmeleyle başladı. Yemin töreni devam sürerken, yeminine Kürtçe "Biji Aşiti" sözleriyle başlayan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana metnin sonunda "Büyük Türk milleti" yerine "Büyük Türkiye milleti" ifadesini kullandı. Bunun üzerine Baykal yeminin geçersiz sayılacağını söyleyerek, Zana'yı tekrar kürsüye davet etti; ancak Zana kürsüye çıkmadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay programlarından ötürü yeminlerini daha önce etti. HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan da sözlerine Arapça başlarken, "Kardeşlik ve halklar arası selamet için" dedi.

TBMM, uzun bir aranın ardından kapılarını yeniden açtı. 1 Kasım seçimleriyle 26. Dönem Parlamentosu’na giren milletvekilleri yemin töreni yapıldı. Gece yarısından sonra tamamlanan yemin töreni ve Meclis Başkanlığı seçimini yine en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığındaki geçici başkanlık divanı yönetti. En genç milletvekillerinin kâtip üye olarak görev yapacağı divanda HDP’nin 4, CHP ve AK Parti’nin 1’er üyesi bulundu. Kâtip üyeler içinde de kadınlar çoğunluğu oluşturdu.

Deniz Baykal başkanlığındaki geçici başkanlık divanı yönetiyor

Anayasa'ya göre milletvekilleri şu yemini etti: "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim."

YENİ HÜKÜMET HAFTAYA

Meclis'in açılmasıyla seçim hükümetinin görevi de sona erdi. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın akşam saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yeni hükümeti kurma görevi verdi. Mevcut hükümet, yenisi kuruluncaya kadar görevine devam edecek. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kabinesi Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra 1 hafta içinde hükümet programının Meclis’e sunulması, 2 gün içinde programın görüşülmesi, 1 tam gün geçtikten sonra da güvenoylamasının yapılması gerekiyor. Bu tabloda 28 Kasım’da güvenoylamasının tamamlanabileceği belirtiliyor.

TEKERRÜR EDEN TARİH 18 KASIM

Seçim hükümetinin görevinin sona ermesinin ardından Başbakan Davutoğlu’nun yeni kabineyi 18 Kasım’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunması durumunda ilginç tarih de ortaya  çıkacak. AK Parti, ilk kez tek başına hükümete geldiği 3 Kasım seçimlerinin ardından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başbakanlığındaki hükümet 18 Kasım 2002’de kurulmuştu. Davutoğlu’nun da aynı tarihte hükümeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunması durumunda 13 yıl sonra AK Parti hükümetinin 4. dönemi başlamış olacak.

3 Kasım seçimlerinin ardından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başbakanlığındaki hükümet 18 Kasım 2002’de kurulmuştu

BU DÖNEM MHP’YE BAŞKANVEKİLLİĞİ YOK 

1 Kasım’da sandıktan çıkan tablo, başkanlık divanı üye dağılımından komisyon üyeliklerine kadar Meclis koltuklarına da yansıyacak. 18 üyeli başkanlık divanında AK Parti’ye 10, CHP’ye 5, HDP’ye 2, MHP’ye ise 1 sandalye verilecek. Böylece MHP’nin, Meclis Başkanı’na ve zaman zaman da Cumhurbaşkanı’na vekâlet edecek bir Meclis Başkanvekili bulunmayacak.

8’İNCİ AK PARTİLİ BAŞKAN

Meclis, yemin töreninin ardından ilk iş olarak yeni başkanını seçecek. 22 Kasım Pazar günü tamamlanması planlanan seçimde, Meclis’in çoğunluğuna sahip olan AK Parti’den bir milletvekili 8’inci defa TBMM Başkanlığı koltuğuna oturacak. AK Parti’nin tek başına iktidara geldiği 3 Kasım 2002’den sonra iki dönem Bülent Arınç, ardından Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, daha sonra iki dönem Cemil Çiçek Meclis Başkanlığı yapmış, AK Parti’nin çoğunluğu kaybettiği 7 Haziran sonrası da bu göreve İsmet Yılmaz seçilmişti.

Meclis Başkanlığı için Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz ve İsmail Kahraman’ın adı geçiyor...

MECLİS BAŞKANLIĞI İÇİN 3 İSİM

Takvime göre 22 Kasım’da Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak. Kulislerde 5 ay önce TBMM Başkanlığı’nı üstlenen İsmet Yılmaz’ın görevine devam edebileceği iddia ediliyor. Siyasete Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ricasıyla yeniden dönen İsmail Kahraman’ın da başkan seçilebileceği konuşulurken, Anayasa çalışması gibi uzlaşma gerektiren konular için eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in görevi yeniden üstleneceği de öne sürülüyor.

MHP SOLA KAYDI

1 Kasım sonuçları, Genel Kurul’daki oturma düzenine de yansıdı. Milletvekilleri, seçimde çıkan sandalye sayısına göre belirlenen yeni oturma düzeninde yerlerini aldı. Bu dönem salonun en soluna tarihinde ilk kez geçen MHP, HDP’lilerin geçen dönem oturdukları koltuklara “tek sıra” halinde oturdu. HDP ise tarihinde ilk kez 3. parti olduğu seçimlerde CHP’nin sol tarafında daha geniş bir yerde bulundu.

YENİ HÜKÜMETİ KURMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin sona ermesiyle en çok oyu alan AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nu hükümeti kurmakla görevlendirecek. Yeni hükümetin 45 gün içinde kurulması gerekiyor.

TBMM Başkanı’nın seçildiği gün Genel Kurul’da, Cumhurbaşkanlığının, Bakanlar Kurulunun istifasının kabul edildiğine ve yeni Hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Cumhurbaşkanlığının Bakanlar Kurulu’nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkeresi okunacak.

Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul’un onayına sunulacak.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa gereği Meclis’te en fazla sandalyeye sahip partinin genel başkanına ya da herhangi bir üyesine 63. hükümetin kurma yetkisi verecek. 

45 GÜN İÇİNDE KURMASI GEREKİYOR

Görev verilen parti genel başkanı ya da herhangi bir üyenin, 63. hükümetin Anayasa’ya göre, görevlendirildikten itibaren 45 gün içinde kurması gerekiyor. hükümetin istifası ve yeni hükümetin kurulmasına ilişkin takvim de böylece başlamış olacak. 

YENİ HÜKÜMETİN PROGRAMININ OKUNMASI VE GÖRÜŞÜLMESİ

Cumhurbaşkanı tarafından hükümetin kurmakla görevlendirilen milletvekili, 45 gün içinde yeni oluşturacağı kabine üyelerini Cumhurbaşkanı’na sunduktan sonra, belirlenecek bir günde TBMM Genel Kurulu’nda, oluşturulan hükümet için güvenoyu aranacak. Yeni hükümet, Genel Kurul’da güvenoyu alması durumunda da yeni programını açıklayacak ve güven oylaması yapılacak.

Bakanlar Kurulu’nun programı, Bakanlar Kurulu listesinin Cumhurbaşkanı’nca onaylandığı günden itibaren en geç bir hafta içinde görüşülecek. Programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra Bakanlar Kurulu programı görüşülecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güvenoylaması yapılacak.

Güvenoylaması yapıldıktan sonra, Meclis’in tatile girmesine ilişkin Danışma Kurulu önerisi okunacak ve Meclis tatile girecek.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
0 0 0
Türkiyenin medahi-iftaharlari.
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
0 0 0
şov utanıyorum çocuklar gibiler
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
0 0 0
şov
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
0 0 0
Mhp sağda mıydı ki? ? ?
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
bu süreçler artık zamanımızda daha hızlı olmalı
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
6 0 +6
mhp zaten her haliyle sola kaymış vaziyette
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
meclis başkanı cemil çiçek olsun yakışır, iyi idare eder
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
30 0 +30
Buradan açıkca söylüyorum, önümüzdeki seçimlerde mhp'nin başında Bahceli olursa mhp baraj altı kalır.
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
9 0 +9
inşallah hayırlı olur vatana millete yeni dönem ve toplumun alt kesimlerinin sorunlarına daha çok eğilirler bu defa vekiller....
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
12 0 +12
MHP'yi en sola sıkıştıran başarılı parti lideri; düşmanlarını sevindirmek istiyorsan yerine yapış. Ama ben şahsen üzülüyorum.
Misafir - 9 yıl önce - Cevapla
9 0 +9
Bir daha ki seçim de meclise giremiyecek! Bahceli gitti artık