Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kulaklıklarda 'R' ve 'L' işaretlerinin bulunmasının önemi: Neden sağ ve sol kulaklık var?
        1

        Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, günlük yaşamımızda sık sık kullandığımız kulaklıkların tasarımı da sürekli olarak gelişiyor. Çoğu kişi tarafından kulaklıklarda göz ardı edilen bir detay olan sağ ve sol kulaklıkların aslında dinleme deneyimimizi büyük ölçüde etkilediğini biliyor muydunuz? İşte, sizin için kulaklıklarda neden sağ ve sol işaretleri bulunduğunun cevabı...

        2

        KULAKLIKLARDA SAĞ VE SOL AYRIMI NEDEN VAR?

        Stereo ses dinliyorsanız kulaklıklarınızı doğru kulağa yerleştirmeniz önemlidir. Bunun nedeni, stereo sesin sıklıkla iki veya daha fazla mikrofonla yakalanması ve her birinin sesin farklı bir bölümünü yakalamasıdır. Sol ve sağ kulaklık, dinleme deneyiminizi daha çok canlı sese (veya kulaklığınızı film izlemek için kullanıyorsanız aksiyona) dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

        3

        GERÇEKTEN BU KADAR GEREKLİ Mİ?

        Müzik dinlemeyi hobi olarak gören ve buna günün büyük bir zamanını ayıranlar için bu sorunun cevabı evet olacaktır. Ancak birçok insan için bu kadar gerekli olmayabilir. Kulaklıklarınızı oyun oynamak için kullanıyorsanız siz de bunu bir gereklilik olarak görebilirsiniz.

        4

        Kulaklıklar aracılığıyla “stereo görüntüleme” sesin geldiği yönü duymanıza olanak tanır. Örneğin arkanızda ayak sesleri, solunuzda silah sesleri veya sağınızda bir patlama duyabilirsiniz. Ses, oyunu daha sürükleyici hale getirirken aynı zamanda çevreye doğru tepki vermenizi sağlayacak şekilde tasarlanır. Kulaklıklar da bu noktada “sağ ve sol ayrımı” konusunda üzerine düşeni yapacak şekilde tasarlanmıştır.

        5

        Sol kulaklığınızı sağ kulağınıza takarsanız oyun esnasında sağdan bir düşman yaklaştığını duyabilirsiniz, ama aslında düşman soldan geliyor olacaktır. Ve oyuncular için bu ideal bir durum değildir. Bu nedenle oyunlarda kulaklıkların yönü büyük önem taşır.

        6

        Aynı şekilde kulaklık takarak stereo sese sahip bir film izliyorsanız sağ ve sol ayrımına dikkat etmeniz önerilir. Kulaklıkları ters taktığınız takdirde bazı seslerin eylemlerin yönüne uymadığını fark edeceksiniz. Örneğin, filmde bir araba kovalamacasında araba sağa doğru kaydığında ses sola doğru duyulabilir.

        Kaynak: The World of Play

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ