Bu yiyecekleri buzdolabında saklamayın!
Dünyada binlerce ton sebze, meyve ve besin çöpe gidiyor. Doğru saklanmayan yiyecekler çok kısa bir süre sonra bozuluyor. Küflenen, tazeliğini yitiren yiyecekleri korumanın yolu ise oldukça basit: Doğru şekilde saklama... Peki hangi besinler buzdolabında saklanmalı? Hangileri oda sıcaklığında tutulmalı? İşte buzdolabında saklanması doğru olmayan yiyecekler...
Tazeliklerini korumak için yiyeceklerin çoğunu buzdolabında saklamaya alışkınız. Ancak her besini buzdolabında saklamak doğru değil. İşte buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler...
SEBZELER
Patates düşük ısıda bekletildiğinde şekere dönüşür. Bu nedenle lezzetlerini kaybederek ağızda şekerli bir tat bırakır. Ayrıca lifli yapısı kaybolunca sebze dolapta yumuşar.
Domates buzdolabında saklandığında lezzetini kaybeder ve sulanır.
Soğan ve sarımsak yeterli hava sirkülasyonu ve çok fazla nem olmadığında çürür.
Salatalık düşük sıcaklıkta yumuşar ve rengi koyulaşır. Ayrıca zaman geçtikçe yüzeyi yapışkan bir hal alır.
Havuç ve pancar buzdolabında saklandığında daha çabuk çürür.
Patlıcan çok hassas bir sebze. Düşük ısıda sulanır, çok sıcakta da kurur.
Kabak buzdolabında saklandığında yumuşar ve küfle kaplanır.
SEBZELER NASIL SAKLANMALI?
Yukarıda saydığımız sebzeler hava sirkülasyonunun iyi olduğu kuru ve ışıktan uzak mekanlarda saklanabilir. Hatta tahta kasalar onlar için harika yerler olur. Patates, domates ve biberler birbirlerinden ayrı tutulmalıdır. Çünkü bu sebzeler olgunlaşmayı artıran Ethylene gazı ürettikleri için yanındaki başka sebze ve meyvelerin de olgunlaşmasını hızlandırır. Sarımsak ve soğanı da büyüklerimizin yaptığı gibi file veya ince çoraplarda tutabilirsiniz.
MEYVELER
Muz 14-15 derece sıcaklıkta olgunlaşır. Bu nedenle yeşile dönük muz satın aldıysanız onları buzdolabında saklamayın. Olgunlaşmış muzlar da ayrıca buzdolabında saklanmamalı çünkü muzun soğukta dış yüzeyi kararır.
Şeftali, kivi, kayısı, mango, nar, hurma gibi meyveler de düşük ısıda olgunlaşmaz ve çürür. Hurma gibi yumuşak meyveler buzdolabında sulanır.
Turunçgiller buzdolabında uzun süre tutulursa çürüyebilir. Bozulma süreçlerini uzatmak için onları kısa süreliğine buzdolabında saklayabilirsiniz.
KARPUZ VE KAVUN
Karpuz ve kavunu kesmeden önce soğuk bir yerde tutmanıza gerek yok. Oda sıcaklığında muhafaza edilen kavun ve karpuz buzdolabında tutulanlara kıyasla çok daha fazla antioksidan içerir.
MEYVELER NASIL SAKLANMALI?
Bu meyvelerin çürümesini yavaşlatmak için onları oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Meyveleri ayrıca kağıt torbalarda muhafaza edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta hava sirlükasyonu... Ayrıca muz, armut, kayısı, kivi, mango, şeftali ve erik gibi meyveleri bir arada saklamamaya da dikakt etmekte fayda var.
ŞEKERLİ YİYECEKLER
Çikolata düşük ısıda lezzetini kaybeder. Siz de dolapta tuttuğunuzda çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka görmüşsünüzdür mutlaka... Ayrıca, hızlı bir şekilde kokuları emer. Bu nedenle çikolatadan dolapta muhafaza ettiğiniz başka yiyeceklerin tadını alabilirsiniz.
Düşük ısı balın katılaşmasına ve kristalize olmasına neden olur. Eğer satın aldığınız bal doğalsa uygun yerde sonsuza dek bozulmadan saklayabilirsiniz.
Fıstık ezmesini dolapta tutmak sadece katılaşmasına sebep olur. Raf ömrünü uzatmaz...
ŞEKERLİ YİYECEKLER NASIL SAKLANMALI?
Bal ve fıstık ezmesi karanlık ortamda, kapaklı cam bir kavanozda ve oda sıcaklığında saklanmalı. Acılaşmasını ve erimesini önlemek için çikolata serin ve karanlık yerde muhafaza edilmeli...
SOSLAR
Acı sos taze kalmaları için yeterli miktarda sirke içerir. Bu nedenle buzdolabına ihtiyaç yoktur...
Ketçabın buzdolabında veya dışarıda saklanması pek önemli değil. Buzdolabında sadece yer kaplar. Sirke ve tuz ketçabın bozulmasını önler.
Soya sosu o kadar çok tuz içerir ki buzdolabında saklanma gereği duymaz.
Yağ ve sirkeden yapılan pek çok sos, oda sıcaklığında saklanabilir. Aynı şey zeytinyağı ve sirke ile yapılan salatalar için de geçerlidir.
SOSLAR NASIL SAKLANMALI?
Eğer pakette herhangi bir uyarı yoksa bu sosları fırın ve ocak gibi sıcağın olduğu yerlerden uzakta, oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.
UNLU MAMÜLLER
Birkaç gün içinde tüketecekseniz ekmeği buzdolabında saklamanıza gerek yok. Çünkü düşük ısı ekmeğin yapısını değiştirir ve tadının kaybolmasına sebep olur. Ayrıca buzdolabında bekletilen ekmek kısa sürede nemlenir.
Unlu mamüller düşük ısıda lezzetini kaybeder ve nemlenir.
UNLU MAMÜLLER NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?
Unlu mamüller kağıt poşetlerde, oda sıcaklığında muhafaza edilmeli. Ekmeği de cam veya paslanmaz çelikten yapılmış kutularda saklayabilirsiniz.
KURU YEMİŞ VE KURU MEYVELER
Buzdolabında muhafaza etmek fındıktaki doğal yağların korunmasına yardımcı olur ancak diğer yandan fındık dolaptaki diğer yiyeceklerin kokusunu emer.
Kurutulmuş meyveleri buzdolabında muhafaza etmek onların soğuk ve nemli olmalarına neden olur.
KURU YEMİŞ VE KURU MEYVELER NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?
Önümüzdeki birkaç gün veya hafta içerisinde tüketmeyi planlıyorsanız, kuru yemişleri kapalı bir kapta saklamanız yeterli. Ancak birkaç ay boyunca tüketmeyecekseniz, bu yiyecekleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kurutulmuş meyveler için en uygun sıcaklık 0-10 derece arası. Ancak kuru meyvelerin bulunduğu kap düzenli olarak havalandırılmalı ve içi kontrol edilmeli.
KAHVE
Nem kahve çekirdeklerinin en büyük düşmanı. Eğer buzdolabında tutarsanız kahvenin tüm yapısı değişir, içerisindeki yağ kaybolur. Yağ, kahvenin kokusundan sorumludur. Düşük ısıda saklanan kahvenin kokusu ve tadı yok olur. Kahve kapalı bir kapta, karanlık bir yerde oda sıcaklığında saklanmalıdır.