Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Candaroğulları Beyliği Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu? Candaroğulları Beyliğine Kim Son Verdi?

        İsfendiyar Bey’in hükümdar olmasının ardından İsfendiyaroğulları olarak da isimlendirilen Candaroğulları Beyliği, Osmanlı Devleti ile de ilişki içinde olmuştur. Peki, Candaroğulları Beyliği’ne kim son verdi? Candaroğulları Beyliği özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar…

        Candaroğulları Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasının ardından Anadolu’da yaşanan Moğol istilası esnasında kurulan Candaroğulları Beyliği, 1291 yılında Kastamonu ve çevresinde kurulmuştur. O esnada Anadolu’yu işgal etmiş olan Moğollar, Şemseddin Yaman Candar’ın hizmetlerinden memnun kalmış, Karabük’ün kuzeyinde yer alan Eflani Yaman Candar’a tahsis edilmiş ve Candaroğullaı Beyliği de bu coğrafyada kurulmuştur.

        REKLAM

        Candaroğulları Beyliği başkenti ise zaman içinde değişmiştir. Beyliğin ilk yıllarında başkent olan Eflani, Kastamonu’nun ele geçirilmesi ile bu statüsünü kaybetmiş ve 1309 yılında beyliğin yeni başkenti Kastamonu olmuştur. Beyliğin son başkenti ise Sinop’tur. Candaroğulları hükümdarı olan Süleyman Paşa döneminde Sinop’un fethedilmesi sonrası şehir, beyliğin yeni başkenti olarak ilan edilmiştir.

        Candaroğulları Beyliği Kurucusu

        1291 yılında Kastamonu ve çevresinde kurulan Candaroğulları Beyliği’nin kurucusu Şemseddin Yaman Candar’dır. Beyliğe de ismini veren Yaman Candar, o sırada Anadolu’yu işgal etmiş olan Moğollar ile yakın ilişkiler kurmuş ve dönemin Moğol hükümdarı Geyhatu Han da bugün Karabük ilinin sınırları içinde kalan Eflani’yi Candar Bey’e vermiştir.

        Candaroğulları Beyliği Kısaca Bilgi

        Candaroğulları Beyliği 1291 yılında Yaman Candar tarafından kurulmuş ve Yaman Candar Bey’den sonra beyliğin hükümdarlığı Süleyman Paşa’ya geçmiştir. Süleyman Paşa’nın hükümdarlığı sırasında ise beyliğin sınırları gelişmiş, Kastamonu ile Sinop fethedilerek, Candaroğulları sınırları içine katılmıştır.

        170 yıl boyunca bölgede hüküm süren Candaroğulları Beyliği, kuruluşundan 1335 yılına kadar Moğollar’a tabi olmuşlar, Moğollar etkisinden çıkıp yaklaşık 50 yıl tam anlamıyla bağımsız kalmalarının ardından ise bu kez de Osmanlı Devleti hakimiyeti altına girmişlerdir. (1383)

        REKLAM

        1402 Ankara Savaşı’nın ardından yeniden bağımsızlığını kazanan Candaroğulları Beyliği’nin bir kez daha Osmanlı idaresi altına girmesi ise 1423 yılında gerçekleşmiş ve beyliğin siyasi varlığı bu tarihten itibaren sona ermiştir.

        Candaroğulları Beyliği Özellikleri

        • Candaroğulları Beyliği, 1291 yılında Şemseddin Yaman Candar Bey tarafından Kastamonu ve çevresinde kurulmuştur.
        • Yaman Candar Bey’den sonra gelen Süleyman Paşa döneminde Kastamonu ve Sinop fethedilmiştir.
        • Sırasıyla Eflani, Kastamonu ve Sinop beyliğin başkentleri olmuştur.
        • Candaroğulları, 1291 yılından 1335 yılına kadar Moğol etkisi altında kalmıştır.
        • Candaroğulları Beyliği ilk olarak 1383 yılında daha sonra 1423 yılında Osmanlı idaresi altına girmiştir.
        • Top imalatı ve denizcilik faaliyetleri Candaroğulları’nın öne çıkan özellikleri arasında yer almaktadır.

        Candaroğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?

        Candaroğulları Beyliği önce 1383 daha sonra ise 1423 yılında Osmanlı Devleti idaresi altına girmiştir. I. Murad döneminde Osmanlı Devleti hakimiyeti altına giren Candaroğulları, 1402 Ankara Savaşı’nın ardından merkez Kastamonu olmak üzere bir kez daha bağımsız olmuşlar ve 1423 yılına kadar bölgede varlıklarını devam ettirmişlerdir. 1423 yılında Osmanlı Devleti hükümdarı II. Murad döneminde ise Candaroğulları bir kez daha Osmanlılar tarafında ele geçirilmiş ve beyliğin siyasi hayatı sona ermiştir.

        REKLAM

        Candaroğulları Beyliği’nin Bayrağının Anlamı

        Candaroğulları Beyliği’nin bayrağı beyaz zemin üzerinde yer alan altı köşeli yıldızdan meydana gelmektedir. Süleyman Mührü olarak da bilinen bu sembol, güç ve kudreti simgelemektedir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ