Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Düzenli kafein tüketimi bağımlılığa yol açar mı? Doğru sanılan yanlışlar neler?
        1

        Güne bir fincan kahveyle başlayanlardan mısınız? Ya da sadece yorgun olduğunuzda mı enerji içeceklerine başvuruyorsunuz? Her iki durumda da kafein hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik. İşte detaylar!

        2

        KAFEİN NEDİR?

        Kafein, merkezi sinir sistemini uyaran bir kimyasal olup kaslarınızı, kalbinizi ve kan basıncınızı kontrol eden diğer vücut bölgelerinizi etkiler. Doğal olarak 60’tan fazla bitkinin yapraklarında ve tohumlarında bulunur. Aynı zamanda laboratuvar ortamında üretilerek gıdalara, ilaçlara ve içeceklere eklenebilir.

        3

        Günlük rutinimizin bir parçası olan kafein, bizi uyanık hissettiren "zihin değiştirici" bir madde olarak kabul edilebilir. Ancak, orta miktarda tüketildiğinde, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından güvenli kabul edilmiştir.

        4

        NE KADAR KAFEİN FAZLADIR?

        Sağlıklı bireyler için günde en fazla 400 miligram kafein önerilir. Bu miktar, 240 ml kahve fincanına eşdeğerdir. Gençler için bu sınır çok daha düşüktür; yalnızca bir fincan kahve veya iki kutu soda tüketmeleri tavsiye edilir.

        5

        KAFEİN İÇEREN BESİNLER

        Kahve: Kavrulmuş kahve çekirdeklerinden elde edilen ve sıcak suyla yapılan bu içecek, en popüler kafein kaynaklarından biridir.

        Çay: Çay yapraklarının sıcak suda demlenmesiyle elde edilen bu içecek, kahveden daha az kafein içerir. Ancak çay, kafeinin etkilerini daha uzun süre hissetmenizi sağlayan doğal bileşikler içerir.

        6

        Soda ve Enerji İçecekleri: Kola bitkisinin tohumu kafein kaynağıdır ve sodalara, enerji içeceklerine lezzet katmak için kullanılır.

        Çikolata: Kakao bitkisinden elde edilen çikolata, farklı miktarlarda kafein içerir. Bitter çikolatalar, sütlü çikolatalardan daha fazla kafein içerir.

        7

        KAFEİN HAKKINDA YAYGIN MİTLER: KAFEİN BAĞIMLILIK YAPAR

        Kafein bağımlılık yapan maddeler gibi sağlığınızı tehdit etmez. Ancak, günlük yüksek miktarda kafein tüketiyorsanız birden kesmek, baş ağrısı, yorgunluk, anksiyete gibi belirtilere yol açabilir. Ancak bu semptomlar, ağır bağımlılık maddelerinin çekilme belirtilerine benzemez.

        8

        KAFEİN UYUMAYI ENGELLER

        Kafein hızla emilir ve karaciğer tarafından işlenerek birkaç saat içinde vücuttan atılır. Ancak kafeini yatmadan en az 6 saat önce bırakmanız önerilir, özellikle kafeine duyarlıysanız.

        9

        KAFEİN KALP HASTALIKLARINI ARTIRIR

        Kafein, kısa süreli bir kalp atış hızı artışına neden olabilir, ancak yapılan birçok çalışma, kalp hastalığı riskini artırdığına dair bir kanıt bulamamıştır. Ancak yüksek tansiyon veya kalp problemleriniz varsa doktorunuza danışmalısınız.

        10

        KAFEİN HAMİLELİKTE ZARARLIDIR

        200 miligramdan az kafein alımının gebelikte düşük, doğum kusurları veya erken doğuma neden olduğuna dair kesin bir kanıt bulunamamıştır. Ancak yine de kafein tüketimini sınırlamak önemlidir.

        11

        KAFEİN SUSUZLUK YAPAR

        Kafein idrar söktürücü etkiler gösterebilir, ancak içecekteki sıvı kaybedilen sıvının yerini alır. Bu nedenle, makul miktarda kafeinli içecekler susuzluğa neden olmaz.

        12

        KAFEİN ÇOCUKLAR İÇİN ZARARLIDIR

        Uzmanlar, çocukların mümkün olduğunca az kafein tüketmesini önerir. Çoğu çocuk kafeini soda gibi şekerli içeceklerden alır, bu da uzun vadede diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.