Osmanlı tarihinin en görkemli 10 zaferi
Üç kıtaya hükmetmiş Osmanlı Devleti'nin 600 yıllık tarihinden en önemli 10 savaş
Plevne Savunması (1877-1878)
93 harbi sırasında Plevne’yi Ruslar ve Sırplar’a karşı kahramanca savunan, tüm imkansızlıklara rağmen yılmayan, adına marşlar yazılan Gazi Osman Paşa'nın yazdığı destansı başarı öyküsü
Ancak Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu durumdan dolayı hiç destek kuvvet alamamış ve Ruslara esir düşmüştür. Bunun ardından Plevne'de Rusların eline geçmiştir
Viyana Kuşatması - 27 Eylül-16 Ekim 1529
Kanuni Sultan Süleyman'ın Avrupa'ya korku saldığı kuşatmadır. Osmanlı topçuları, 17 gün boyunca Viyana surlarını dövmüş ve büyük tahribat vermiştir.
Ancak kış aylarının gelmesi ve kuşatmanın beklenenden uzun sürmesi üzerine fetih gerçekleşmemiş ve Osmanlı ordusu İstanbul'a geri dönmüştür.
Mohaç Meydan Muharebesi - 29 Ağustos 1526
Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusunun Macar Krallığı ordusunu hezimete uğrattığı savaştır
Savaşta Osmanlı ordusunun uyguladığı mükemmel stratejiyle savaş 2 saat kadar kısa bir sürede sona ermiştir
Preveze Deniz Savaşı - 28 Eylül 1538
Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın, 300 gemi ve 60 bin askerden oluşan Haçlılar'ı hezimete uğrattığı destansı bir zaferdir.
Haçlı donanmasının savunma yapacağını düşünürken beklemedikleri bir anda cesur bir şekilde hücuma kalkan Barbaros Hayreddin Paşa, Haçlı ordusunu büyük bir hezimete uğratarak savaşı kazanmıştır.
Çanakkale Zaferi - 18 Mart 1915
Metrekareye 6000 merminin düştüğü Çanakkale Savaşı Osmanlı'nın destansı zaferlerinden biridir. Savaşın sonucu iki taraf için de ağır olmuştur.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale Savaşı'nda göğsüne saplanan şarapnel parçası ile yaralanmıştır.
Akka Kuşatması- 1799
Napolyon'un “Kader beni bir ihtiyarın oyuncağı yaptı.” demesine neden olan savaştır. Osmanlı'nın zayıflığından faydalanıp Akka Kalesi'ni kuşatan Napolyon, Kasap Ahmet Paşa tarafından yenilgiye uğratılmıştır.
Ne zaman Akka konusu açılsa, sözleri “Akka’da durdurulmasaydım tüm Doğu’yu emrim altına alırdım.” olmuştur.
İstanbul’un Fethi - 29 mayıs 1453
Fatih Sultan Mehmet' in "Ya ben İstanbul'u alırım ya istanbul beni" diyerek kararlılığını gösterdiği ve savaşın sonunda "Fatih" ünvanını aldığı, çağ açıp çağ kapatan zaferdir
Fatih'in bu kararlılığında Hz. Muhammed'in "Kostantiniyye elbette fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir.” hadisi etkili olmuştur.
Niğbolu Savaşı - 23 Eylül 1396
120 bin kişilik bir güçle Niğbolu Kalesi'ni kuşatan Haçlılar ile Yıldırım Beyazıd liderliğindeki Osmanlı ordusu arasında gerçekleşen savaşın sonunda Osmanlı orduları, Haçlıları bozguna uğratmıştır.
Yıldırım Bayezıd ordusuyla Niğbolu Kalesi'ne 24 saat gibi kısa bir sürede gelmiş ve rivayete göre Yıldırım lakabını bun savaştan sonra almıştır.
Ankara Savaşı - 28 Temmuz 1402
Osmanlı Devleti'ni Fetret Devri'ne sokan savaştır. Timur'un ordusu ile Yıldırım Bayazıd'ın ordusu Ankara ovasında karşılaşmış ve Timur'un ordusunda bulunan filler nedeniyle Osmanlı kuvvetleri bu savaşı kaybetmiştir.
Savaştan sonra Yıldırım Bayazıd'ın Timur'a esir düştüğü ve bu durumdan dolayı yüzüğünde bulunan zehiri içerek yaşamına son verdiği rivayet edilir
Kut-ül Emare Zaferi - 29 Nisan 1916
13 bin İngiliz askerinin tamamı esir alınmış ve Osmanlı kuvvetlerinin tartışmasız üstünlüğü ile son bulmuştur.
1952 yılına kadar “Kut Bayramı” olarak kutlanılan zaferimizdir. Ancak NATO’ya girince bu şanlı zaferimiz unutturulmuştur.