Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil HABERTÜRK ÖZEL HABER | Lynk & Co Türkiye'ye düşük ÖTV ile geldi - Otomobil Haberleri

        Son dönemde Türkiye otomotiv sektöründe birden fazla dikkat çeken gelişme yaşandı.

        Yaz başında, Çin'den ithal edilen tüm yakıt türlerindeki otomobillere yüzde 40 oranında ek gümrük vergisi uygulanmasına yönelik karar alındı.

        Çok geçmeden dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Çinli BYD, Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

         BYD Genel Müdürü: 'Ulaşılabilir olacak'
        BYD Genel Müdürü: 'Ulaşılabilir olacak' Haberi Görüntüle

        Macaristan'dan sonra Avrupa'ya yönelik ikinci fabrikasını Manisa'da kurma kararı alan BYD, bu sayede yüzde 40 ek gümrük vergisinden muaf bir şekilde otomobillerini Türk tüketicisi ile buluşturmanın kapısını da açmış oldu.

        Elektrikli ve plug-in hibrit (şarj edilebilir hibrit) otomobil üretmeye dönük bu yatırım haberinin üzerinden geçen kısa sürenin ardından ise, bu sefer de plug-in hibrit otomobillerin ÖTV oranları güncellendi.

         ÖTV'ye plug-in hibrit güncelleme
        ÖTV'ye plug-in hibrit güncelleme Haberi Görüntüle

        Bu kapsamda, BYD'nin hali hazırda Çin'den ithal ettiği ve Manisa'daki fabrikada üretilme ihtimali de bulunan plug-in hibrit modelinin ÖTV oranı yüzde 80'den yüzde 30'a düştü. BYD haricinde birçok üreticinin plug-in hibrit modellerinin ÖTV oranı da, yapılan bu değişiklik kapsamında yüzde 80'den yüzde 60'a indi.

        REKLAM

        Burada dikkat çeken nokta ise, şimdilik sadece BYD'nin plug-in hibrit modelinin ÖTV oranının yüzde 30'a düşmüş olması. Fakat, bu durum önümüzdeki günlerde değişecek gibi görünüyor.

        Öyle ki, Haziran ayında Çin'den ithal edilen tüm otomobillerin yüzde 40 ek gümrük vergisine tabi tutulması, birçok Çinli markanın planlarını güncellemesine yol açmış, bazılarının ise satışlarını askıya alması ile sonuçlanmıştı. Bir takım Çinli otomobil üreticileri de, Türkiye'ye girme planlarını ertelemişti.

        İşte önceki günlerde yapılan plug-in hibrit ÖTV düzenlemesi, bu markalardan bazılarına yaramış görünüyor.

        OTOMOBİLLERİNİ GENEL MERKEZE ÇEKTİ

        Habertürk'ün Ocak ayında Türkiye'ye gelişini duyurduğu Lynk & Co, aradan geçen sürede şirket yapılanmasına oluşturmasına rağmen henüz otomobillerinin satışına başlamamıştı.

         Volvo'nun Çinli kardeşi Türkiye'ye geliyor
        Volvo'nun Çinli kardeşi Türkiye'ye geliyor Haberi Görüntüle

        Fakat, Geely Grubu bünyesindeki marka, plug-in hibritlere yönelik ÖTV düzenlemesi daha TBMM'de görüşülürken otomobillerini sessiz sedasız İstanbul Kozyatağı'ndaki genel merkezine getirmeye başladı.

        Öyle ki, onlarca Lynk & Co modelinin şirketin genel merkezinin bahçesinde satışa çıkacağı günü beklediğini görüntüledik.

        Görsel Habertürk'e aittir.
        Görsel Habertürk'e aittir.
        REKLAM

        Söz konusu düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte ise, Lynk & Co'nun önümüzdeki günlerde Türkiye'de satışlara başlaması bekleniyor.

        '01' isimli SUV modeli ile Türkiye'ye giriş yapacak markanın otomobilinde plug-in hibrit bir ünite yer alıyor. Bataryası dışarıdan şarj edilebilen bu güç seçeneği ile, otomobil sadece elektrik ile 75 kilometre kadar yol alabiliyor. Bu otomobilin karbon emisyon değeri ise 24 g/km olarak açıklanıyor.

        Bu değerler, Lynk & Co 01'in ÖTV oranının yüzde 30'luk dilimde yer alacağını gösteriyor. Çünkü yapılan son düzenleme kapsamında, kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında, elektrikli menzil değeri de 70 ve üzerinde kilometrede olan plug-in hibrit otomobiller yeni belirlenen düşük ÖTV dilimlerine girebiliyor.

        Bu şartları sağlayıp, motor silindir hacmi 1.6 litreyi geçmeyen plug-in hibrit otomobillerde, eğer vergi matrahı da 1 milyon 350 bin TL'nin altında kalıyorsa ÖTV oranı yüzde 30'a iniyor.

        REKLAM

        Henüz resmi fiyatı açıklanmasa da, Kasko Değer Listesi'ne göre Lynk & Co 01'in fiyatının 2 milyon 600 TL olduğunu Ocak ayında tespit etmiştik.

        O dönem, Çin'den ithal edilen otomobillere uygulanan yüzde 40 oranındaki ek gümrük vergisine maruz kalmadan oluşan bu fiyat, yüzde 80 ÖTV, yüzde 20 KDV ve yüzde 10 gümrük vergisi ile şekillenmişti. Bu hesaba göre, 1.5 litre plug-in hibrit motorlu Lynk & Co 01'in matrah değerinin yaklaşık 1.1 milyon TL seviyesinde olduğu söylenebilir.

        Çin'den ithal edilen otomobillere uygulanmaya başlanan yüzde 40 ek gümrük vergisi ile yüzde 30 oranındaki yeni ÖTV göz önüne alındığında ise, 01'in önümüzdeki günlerde açıklanacak satış fiyatının yine 2.6 milyon TL'yi bulabilir.

        Lynk & Co örneği, yüzde 40 ek gümrük vergisine maruz kalan Çinli plug-in hibrit otomobillerin ÖTV oranlarının yüzde 30'a düşmesi durumunda, ek gümrük vergisinin fiyatlar üzerindeki etkisini yitireceğini gösteriyor.

        REKLAM

        DİSTRİBÜTÖRÜ DE ÇİNLİ

        Ocak ayındaki haberimizden sonra, Lynk & Co'nun Türkiye distribütörünün kim olduğu da merak konusu haline gelmişti.

        Habertürk'ün edindiği bilgiye göre, Lynk & Co Türkiye'ye Çinli perakende grubu Foalken tarafından getirildi. Şirketin Türkiye'deki resmi unvanı ise Foalken Otomotiv Limited Şirketi olarak belirlendi.

        Görsel Habertürk'e aittir.
        Görsel Habertürk'e aittir.

        İlk etapta 8 bayi ile Türkiye'de faaliyete geçecek markanın, İstanbul'da 2 bayisi yer alıyor. Lynk & Co'nun diğer bayileri ise Trabzon, Diyarbakır, Bursa, Gaziantep, Adana ve Ankara'da bulunuyor.

        Yaklaşık 7 ay boyunca 'bakımda' kalan resmi sitesi de artık yayına alınan Lynk & Co'nun, önümüzdeki günlerde Türkiye'deki yol haritası hakkında resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

        ŞARTLARI TUTTURURSA DÜŞÜK DİLİME GİRECEK

        2023'te Türkiye'ye giriş yapan ve aylardır Türkiye'nin en çok satış yapan üçüncü otomobil markası unvanını kaptırmayan Çinli Chery de, kısaca 'PHEV' olarak ifade edilen plug-in hibrit modellerini Türkiye'ye getirmek için gün sayıyor.

        REKLAM

        Markanın mevcut ürün gamı haricinde, sedan modeli Arrizo 8'in Türkiye'ye şarj edilebilir hibrit motor ile girmesi bekleniyor.

         Chery'nin yeni markası Türkiye'ye geldi
        Chery'nin yeni markası Türkiye'ye geldi Haberi Görüntüle

        Chery'nin geliştirdiği güç üniteleri 1.5 litre hacimli benzinli motor ile eşleştiriliyor, fakat bu ünitelerin WLTP normlarına göre elektrikli menzilleri henüz netleşmiş değil.

        Eğer plug-in hibrit motorların kilometre başına karbondioksit emisyonunu 25 gramın altında tutulabilirse ve elektrikli menzil değeri de 70 kilometrenin üzerine çıkarsa, Chery'nin bu teknolojiye sahip modellerinin de yüzde 30'luk ÖTV dilimine girme ihtimali bulunuyor.

        Öte yandan, off-road SUV markası Jaecoo'yu da Türkiye'ye getiren Chery Grubu, Avrupa'daki en yüksek hacimli Jaecoo 7 sevkiyatını önceki günlerde Türkiye'ye gerçekleştirdi.

        İlk etapta yüzde 80 ÖTV diliminde yer alan benzinli motorlar ile Türkiye'ye giriş yapacak Jaecoo, önümüzdeki dönemde Chery raflarından aldığı plug-in hibrit seçeneklerini de Türkiye'ye getirecek.

        Dolayısı ile, bu markanın da şarj edilebilir hibrit modellerinin gerekli şartlar sağlanması halinde yüzde 30 ÖTV dilimine girme ihtimalinden bahsedilebilir.

        REKLAM

        ŞARJ EDİLEBİLEN 24 HIBRIT MODEL VAR

        Çinli üreticiler haricinde, Türkiye'de satılan diğer plug-in hibrit modellere de bakmakta fayda var.

        Analiz şirketi Cardata'nın verilerine göre, Türkiye'de hali hazırda tam 24 adet plug-in hibrit teknolojisine sahip otomobil bulunuyor.

        TÜRKİYE'DE SATILAN PLUG-IN HIBRIT OTOMOBİLLER

        Marka Model Versiyon CO2 Elektrik Menzil
        ALFA ROMEO Tonale 1.3 T Plug-in Hybrid eAWD 34 68
        BMW X1 30e xDrive 23 88
        BYD Seal U DM-i 1.5 20,5 80
        CUPRA Formentor VZ 1.4 e-Hybrid 35 55
        CUPRA Leon 1.4 e-Hybrid 29 60
        DFSK E5 1.5 Plug-in Hibrit 28 87
        DS AUTOMOBILES DS7 E-Tense 1.6 PureTech Plug-in Hybrid 27 67
        DS AUTOMOBILES DS9 E-Tense 1.6 PureTech 23 75
        JEEP Compass 1.3 GSE PHEV 4xe 45 50
        KIA Sportage 1.6 T-GDI PHEV 4x4 156 56
        LAND ROVER Discovery Sport 1.5 PHEV 46 64
        LAND ROVER Range Rover Evoque 1.5 PHEV 31 61
        LAND ROVER Range Rover Sport 3.0 P460e 18 125
        LEXUS NX 450h+ 4x4 26 69
        LEXUS RX 450h+ AWD 24 69
        MERCEDES-BENZ AMG-GT 63 S 4Matic+ 196 12
        MERCEDES-BENZ C 63 S E Performans 156 13
        MERCEDES-BENZ GLC 63 S E Performans 170 12
        MERCEDES-BENZ S 63 E PHEV 4Matic 100 33
        MG EHS 1.5 T-GDI PHEV 43 52
        VOLKSWAGEN Multivan 1.4 TSI eHybrid 6+1 34 60
        VOLVO S90 2.0 T8 Recharge AWD 18 88
        VOLVO XC60 2.0 T8 Recharge AWD 30 78
        VOLVO XC90 2.0 T8 Recharge AWD 34 73

        *Kaynak: Cardata

        Fakat, en başta da belirttiğimiz üzere, bu modeller arasında sadece BYD Seal U'nun ÖTV oranı yüzde 80'den yüzde 30'a düşüyor.

        BMW X1 ve DS9'un plug-in hibrit versiyonları da gerekli şartları sağladıkları için ÖTV oranları yüzde 80'den yüzde 60'a düşüyor. Diğer 21 modelin ÖTV oranında ise herhangi bir değişiklik meydana gelmeyecek.

        Sonuç olarak, önümüzdeki günlerde, birçok otomotiv üreticisinin yeni ÖTV şartlarına uygun plug-in hibrit otomobillerini Türkiye'ye getirerek pazar payını artırmaya çalışması sürpriz olmayacaktır. Bu da, BYD yerli üretime geçene kadar, satışların yüzde 70'ini oluşturan ithal otomobillerin paylarını yükseltmesi ile sonuçlanabilir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ