Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İngiltere'nin Bill Gates'i olarak adlandırılıyordu: Kayıp milyarder hala bulunamadı - İş-Yaşam Haberleri

        Sicilya adasındaki Palermo kenti yakınlarında bulunan Porticello kasabası açıklarında dün lüks yat battı.

        Tekneden 15 kişinin kurtarıldığı, 6 kişinin hala kayıp olduğu, 1 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

        Süper yatta, aralarında İngiliz teknoloji devi Mike Lynch ve Morgan Stanley International Yönetim Kurulu Başkanı Jonathan Bloomer'ın da bulunduğu belirtildi.

        Lynch Haziran ayında ABD'de görülen bir dolandırıcılık davasında beraat etmişti. Lynch'in hukuk ekibinin gemide bulunmayan bir diğer üyesi Reid Weingarten, gezinin beraat kararını kutlamak amacıyla düzenlendiğini ifade etti.

        Mike Lynch'in sözcüsü kayıpların son durumuna ilişkin yeni bir gelişme olmadığını belirtti. Kısa süre önce AFP'den yapılan açıklamada ise 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığı ifade edildi.

        REKLAM

        OLAYIN NEDENİ NE?

        İtalyan haber ajansı ANSA ve Giornale di Sicilia gazetesinin haberine göre, pazartesi sabahının erken saatlerinde Sicilya kıyılarını vuran ani ve şiddetli fırtınanın, 56 metrelik Bayesian'ın demirlediği noktada bir hortum oluşturduğuna inanılıyor.

        ABD Ulusal Okyanus Servisi'nin web sitesinde tahmin edilen duruma ilişkin "Kasırgalı su hortumları, kara kasırgalarıyla aynı özelliklere sahiptir. Şiddetli gök gürültülü fırtınalarla ilişkilendirilir ve sıklıkla yüksek rüzgarlar ve denizler, büyük dolu ve sık tehlikeli yıldırımlarla birlikte görülür" deniliyor. Bilim insanları bu olayı doğrudan iklim değişikliğine bağlamasa da, ortalama aylık yüzey sıcaklıklarının uzun zamandır rekor seviyelerde seyrettiği ve bunun şiddetli fırtınalara yol açabileceğini belirtiyor.

        Ancak uzmanlar, bu büyüklükteki lüks bir yelkenlinin hava olayları nedeniyle alabora olmasının son derece nadir olduğunu da vurguluyor.

        Birçok dünya çapında yat yarışına katılan ve kitaplar yazan Skip Novak, konuya ilişkin Associated Press'e verdiği demeçte; güçlü rüzgarların muhtemelen yatı 90 dereceden fazla yana doğru ittiğine ve yatın demirli olması ve devasa direğinin ağırlığı nedeniyle toparlanamadığına inandığını söyledi. Novak, iç kapıların muhtemelen kapalı olmadığını ve bunun da suyun hızla içeri girerek batmayı hızlandırdığını ifade etti.

        Görsel: Mike Lynch - AP
        Görsel: Mike Lynch - AP

        İNGİLTERE'NİN 'BILL GATES'İ DENİLİYORDU

        Mike Lynch

        Cambridge'de eğitim alan bir matematikçi olan Lynch, şirketlerin hayati bilgileri daha hızlı bulmasına yardımcı olmak için e-postaları ve iş belgelerini inceleyebilen bir arama motoru yapan Autonomy ile adını duyurdu. Autonomy'nin ilk on yılındaki istikrarlı büyümesi, Lynch'in İngiltere'nin Bill Gates'i olarak adlandırılmasına ve 2006 yılında İngiltere'nin en yüksek nişanlarından birini almasına neden oldu.

        59 yaşındaki Lynch, 2011 yılında Autonomy'yi 11 milyar dolara Hewlett-Packard'a sattı. Ancak satışı gerçekleştirmek için defterlerde oynama yapmakla suçlanmasının ardından anlaşma hızla bozuldu. Dolandırıcılık iddiaları Lynch'in HP'nin o zamanki CEO'su Meg Whitman tarafından kovulmasına ve 10 yıl süren bir hukuk mücadelesine neden oldu.

        Lynch, HP'nin kendi beceriksizliği yüzünden günah keçisi haline getirildiğini ileri sürerek herhangi bir yanlış olduğunu ısrarla reddetti ve bu yılın başlarında San Francisco'da 2,5 ay süren duruşma sırasında jüri önünde ifade verirken de bu tutumunu sürdürdü.

        REKLAM

        Lynch Haziran ayındaki duruşmada tüm suçlamalardan aklanarak temize çıktı. Lynch mahkeme sonrası İngiltere'ye dönme ve yenilik yapmanın yeni yollarını keşfetme sözü vermişti.

        Christopher Morvillo

        Lynch'in ABD'li avukatlarından biri olan Christopher Morvillo ve eşi Neda da yelkenlide bulunan ve haber alınamayan isimler arasında yer alıyor.

        Morvillo dolandırıcılık ve yolsuzluk davalarında uzmanlaşmış seçkin bir savunma avukatı olarak tanınıyor. Daha önce New York'ta federal savcı olarak görev yapmış ve 11 Eylül 2001 terör saldırılarının cezai soruşturmasında çalışmıştı.

        Morvillo, Lynch'in beraat etmesinden kısa bir süre sonra LinkedIn'de yaptığı paylaşımda, davada çalışan avukat ekibine, eşine ve iki kızına övgüler yağdırmış "Sevginiz ve desteğiniz olmasaydı bunların hiçbiri mümkün olmazdı. Evde olduğum için çok mutluyum... Ve hepsi sonsuza kadar mutlu yaşadılar...." demişti.

        Jonathan Bloomer

        Morgan Stanley'in Londra merkezli yatırım bankacılığı iştirakinin başkanı Jonathan Bloomer ve eşi Judy de kayıplar arasında yer alıyor.

        Bloomer, hem ABD dışındaki piyasaları kapsayan Morgan Stanley International'ın hem de Hiscox Group'un yönetim kurulunda başkanlık yapıyor.

        Lynch, Bloomer'ı 2010 yılında Autonomy'nin yönetim kuruluna atamıştı. Bloomer HP anlaşması sırasında denetim komitesi başkanı olarak görev yapmıştı.

        KAZADAN GÜNLER ÖNCE ÖLEN O İSİM

        Olayda öne çıkan bir başka tesadüf de, Lynch ile birlikte dolandırıcılık suçlamalarından beraat eden bir başka eski Autonomy yöneticisi Stephen Chamberlain'in de olaydan birkaç gün önce ölmesi oldu.

        Avukatı Gary Lincenberg yaptığı açıklamada Stephen Chamberlain'in Cumartesi günü koşarken bir arabanın kendisine çarptığı ve hayatını kaybettiğini belirtti. Polis, 49 yaşında bir kadın olan sürücünün İngiltere'nin Stretham köyünde olay yerinde kaldığını ve soruşturmaya yardımcı olduğunu söyledi.

        Daha önce şirketin finanstan sorumlu başkan yardımcısı olan Chamberlain, Autonomy'nin gelirlerini yapay olarak şişirmek ve denetçilere, analistlere ve düzenleyicilere yanlış ve yanıltıcı beyanlarda bulunmakla suçlanıyordu.

        Lynch ile birlikte yargılanmış ve o da suçsuz bulunmuştu.

        * Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ