Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Kripto Para Kripto paralarda sert düşüş! Bitcoin neden düştü, düşüyor? Son dakika 11 Kasım güncel Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin fiyatı - Kripto Para Haberleri
        1

        Binance FTX'i satın alacağını açıklamasının ardından Bitcoin çok sert dalgalandı. Binance FTX savaşı sonrasında kaybeden Bitcoin oldu. Bitcoin çakılırken düşüş nedeni ve fiyatı merak edildi. Bitcoin’de yaşanan sert düşüşler yatırımcıyı piyasadan daha da kaçırmaya başladı. En yüksek fiyatlamasını 2021 yılında yapan kripto paralar 2022 yılında adeta düşüş üstüne düşüş sergiliyor. Kripto para piyasasının en zengin isimleri Binance CEO'su CZ ile FTX CEO'su Sam Bankman-Fried arasındaki gerginlik tüm piyasada olumsuz rüzgarlar estirdi. Aralarında yaşanan gerginlik neticesinde kripto liderlerinin açıklamaları iflas endişelerine neden oldu. Bitcoin'in fiyatı, son 2 yılın en düşük seviyesi olan 17 bin doların altını gördü. Peki, Bitcoin neden düşüyor? 11 Kasım Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin fiyatı ne kadar oldu?

        2

        BİTCOİN NEDEN DÜŞÜYOR?

        Dünya genelindeki yaşanan enflasyon nedeniyle yatırımlar azaldığı için kripto varlıklara ilgi azalıyor. Yatırım yapacak kişiler de garanti gelir olarak görülen vadeli mevduat tarafına yöneliyor. Dolayısıyla kripto paralarda düşüş kaçınılmaz oluyor. Pandemi sonrasında ortaya çıkan yüksek enflasyon beraberinde faiz artışlarını getirince FED adeta kripto para dünyasının olumsuz etkeni oldu. Hızlı düşüşteki nedenlerin en başında merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımında bulunması yer alıyor.

        3

        Bitcoin fiyatının yılın en düşük seviyelerini test etmesinin de etkisiyle kripto para pazarının toplam büyüklüğü 1 trilyon dolar seviyesinin altına indi.

        Kripto paralardaki sert düşüş, dünyanın üçüncü büyük kripto borsası şirketi FTX'in, kripto piyasasının kırılgan yapısını vurgulayan ve kırılganlığına ilişkin korkuları körükleyen likidite sorunları nedeniyle rakip Binance'den yardım istemesinin ardından geldi.

        4

        Uzun süredir yaşanan kripto piyasasındaki düşüş devam ederken yaşanan son gelişmeler Bitcoin’in adeta çakılmasına neden oldu.

        Dünyanın en büyük kripto para borsaları arasında yer alan FTX'e yönelik endişeler piyasada genel olarak düşüşe yol açtı.

        5

        FTX'in likidite sıkıntısı çektiği ve iflas açıklayabileceğine dair iddiaların ardından Binance CEO'su Changpeng Zhao (CZ) ellerindeki FTX'in yerel tokeni FTX Tokenleri (FTT) satmaya karar verdiklerini duyurdu.

        6

        FTX Kurucu ve CEO'su Sam Bankman-Fried konuyla ilgili son yaptığı açıklamada "Bir rakibimiz asılsız dedikodular sebebiyle peşimize düşmeye çalışıyor. FTX iyi durumda. Varlıkları da iyi durumda" ifadelerini kullandı.

        7

        BİTCOİN, ETHEREUM VE DOGECOİN NE KADAR?

        Bitcoin fiyatı eylül ayında geç saatlerde serbest düşüşe geçerek 20 bin dolar seviyesinden 18759 dolar seviyelerine kadar gerilemişti. Şimdi ise Bitcoin'in fiyatı, son 2 yılın en düşük seviyesi olan 17 bin doların altını gördü.

        Bu düşüşün ardından hafifçe toparlanan lider kripto para birimi, tek bir günde yüzde 11'den fazla değer kaybetti.

        8

        FTT son 24 saatte yüzde 19 değer kaybederken beraberinde büyük kripto paraları da sürükledi.

        Pazar büyüklüğüne göre dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı gün içinde sert düşüşle 4.55 değer kaybederek 17,167 doları gördü. Böylece 2 haftanın ardından tekrar 20.000 doların altını gördü. Bitcoin'deki bu düşüş, 28 Kasım 2020'den bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.

        9

        Piyasa değerine göre dünyanın en büyük altcoini olan Ethereum ise toparlanmadan önce 1,233 dolara kadar geriledi.

        Ethereum da yüzde 4.9 değer kaybederek 1.233 dolara düştü.

        Sonrasında günlük yüzde 18 gibi büyük bir düşüş kaydederek yeniden 1,313 dolara yükseldi.

        Benzer şekilde Ripple yüzde 5.9, Dogecoin ise yüzde 10.8 değer kaybetti.

        10

        Kripto paraların toplam piyasa değeri bu süreçte 43 milyar dolar eriyerek 986 milyar dolara düştü.

        11

        FTX üzerinde kara bulutlar dolaşmasını sağlayan ise aslında bizzat CZ'nin kendisi oldu. Binance geçen seneye kadar FTX ortakları arasında yer alıyordu. Geçen yıl ortaklıktan ayrılırken karşılığında 2.1 milyar dolarlık ödeme aldı. Bu ödeme BUSD ve FTT cinsinden yapıldı.

        CANLI KRİPTO PARA FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ