Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomide normalleşme ve rasyonel politikalara dönüşün birinci yılında hem bir muhasebe yaptı hem de Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED’in Ankara'daki Küresel Yatırım Günlerinde yabancı yatırımları yatırıma ikna etmeye çalıştı.
➔Mehmet Şimşek programın çalıştığını belirterek elde edilen sonuçları şu şekilde özetledi:
➔"Rasyonel politikalar, yapısal reformlar, yatırımcı güvenini getirdi. Portföy tercihleri TL'den yana, reel kurda istikrar var. Hatta biraz istikrarın ötesine geçtik, değerlenme var.
➔Dezenflasyon başladı. Büyümede yeniden dengeleme de bütün bu dengesizlikleri gideriyor. İç talep makul düzeyde büyüdü, büyüyor. Dış talep artık büyümeyi aşağı çekmiyor. Bu büyük bir kazanım. İnanın bu programın bir çıktısı.
➔Cari açık çok hızlı bir şekilde daralıyor. Çok büyük bir ihtimalle mayıs ayı rakamları çıktığında cari açık 25-26 milyar dolar civarında olacak ki bu GSYH’nın yüzde 2,5'inin altına inmesi demek."
CDS’LER 100’LÜ BAZ PUANLARA DÜŞEBİLİR
➔Şimşek "Gelecek 12 aya baktığınız zaman piyasa yüzde 33'lük bir enflasyon öngörüyor. Önümüzdeki 24 ayda da yüzde 21'lik enflasyon öngörüyor. Bu bizim hedeflerimizin bir tık üzerinde. 1-2 ay gecikmeyle de olsa demek ki piyasa hedeflerimize yakınsıyor" değerlendirmesinde bulundu.
➔Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’ye portföy hareketlerinde ciddi artış olduğunu belirterek, ülkenin dış finansmana erişiminde sorun kalmadığını bildirdi.
➔Seçim sonrası Merkez Bankası’nın swap hariç rezervlerindeki artışın 69,5 milyar dolara vardığını belirterek "Türkiye’nin kırılganlıkları azaldı. Dolayısıyla kaygılanmanıza gerek yok" dedi.
➔Türkiye’nin risk priminin gelecek yıl bu aylarda 100’lü baz puan seviyelerine düşeceğine inandığını kaydeden Bakan Şimşek, ülkenin kredi notunun artmaya devam edeceğini ifade etti.
YAPISAL DÖNÜŞÜMLE EK FIRSAT
➔Türkiye'nin küresel ticaretteki sorunlardan nispeten az etkilenecek ülkelerden olduğuna vurgu yapan Şimşek, yatırımcıların öngörülebilirliğini artırmak amacıyla yapılan istikrar ve reform programından şu sözlerle bahsetti:
➔"Bu program ekonomide öngörülebilirliği artırmak için yapıldı. Özü bu. Çünkü yüksek enflasyonist ortamda çalışmak hakikaten çok zor, kolay değil. Biz ülke olarak çok stres ve testten geçtik, yani daha alışkınız.
➔Ama yine de enflasyonun tek hanelere, düşük tek hanelere inmesi hayatı çok kolaylaştıracaktır. Biz de tam bunu yapıyoruz.
➔Bütçe disiplinini sağlayarak daha fazla ne bugünkü nesle ne de gelecek nesillere yük olmak istemiyoruz. Yapısal dönüşümle de ilave fırsatlar yaratmak istiyoruz.”
➔Uluslararası yatırımcılar olarak yatırım kararlarında seçeneklerinin bol olduğuna işaret eden Bakan Şimşek “Buraya mahkum değilsiniz. Ancak hatırlatmak isterim ki, burayı cazip kılan bazı faktörler var” diyerek şöyle konuştu:
TÜRKİYE BÜYÜK VE BÜYÜYEN BİR EKONOMİ
➔“Türkiye ekonomisi büyük bir ekonomi. İhmal edemeyeceğimiz kadar küresel ölçekte büyük bir ekonomi. Birçok göstergede Avrupa Birliği'nin yaklaşık 15-17 üyesi büyüklüğünde. Nüfus açısından, tarım katma değeri ve gayri safi milli hasılanın satın alma gücü açısından güçlü bir ülke.
➔Bu büyüklükteki bir ekonomiye mutlaka yatırımı düşünmemiz gerektiğine inanıyoruz.
➔Ama daha değerli bir sebep var. O da büyük bir ekonomi olabilirsin ama durgun olabilirsin. Son 20 yılda Türkiye ekonomisi reel olarak 100’den 300'e çıktı. Bize benzer gelişmekte olan ülkelerde 217'ye çıktı.
➔Gördüğünüz gibi sadece büyük değil, aynı zamanda büyüyen ve göreceli olarak güçlü performans gösteren bir ekonomiyiz. Bu nedenle de burada olmanız, buradaki işinizi büyütmeniz lazım.”
EĞİTİMLİ KADINLAR MUAZZAM İŞGÜCÜ POTANSİYELİ
➔Beşeri sermayenin güçlenmesi ve yatırım ortamının iyileştirmesiyle ilgili reformların gündemlerinde bulunduğunu belirten Bakan Mehmet Şimşek, amaçlarının aynı zamanda Türkiye'de hukuk devletini güçlendirmek olduğunu ifade etti.
➔Şu anda Türkiye'de siyasi bir istikrarın ve seçimsiz geçecek dört yılın varlığına dikkat çeken Mehmet Şimşek küresel ekonomiye entegre bir şekilde özellikle Avrupa Birliği, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ile yakın coğrafya ve dost olduklarını vurguladı.
➔Şimşek "Bu dostluğu ticaret ve yatırım üzerinden pekiştirmek istiyoruz. Biz bu reform gündemini şu anda uyguladığımız tarzda devam ettirirsek küresel normlara göre iki yıl içerisinde milli geliri ilave 4 puan, dört yıl içerisinde ise 8 puanlık bir çıktı artışına sahibiz" dedi.
➔Türkiye'deki nüfusun giderek yaşlandığının konuşulduğunu ifade eden Şimşek bu konuda görüşlerini şöyle aktardı:
➔"Doğurganlık oranlarına bakarsanız 15 -20 yıllık iyi bir fırsat penceresi hala var. Yatırım açısından fena değil. Bakın kişi başı milli gelirde bizimle benzer ülkeler arasında üst orta gelir grubundayız. Kadınlar arasında eğitim, muazzam bir şekilde yatırım yaptığımız için artıyor.
➔Eğitimli üniversite mezunlarının iş gücüne katılım oranı yüzde 70. Ama kadınların toplam iş gücüne katılım oranı yüzde 37. Bu da muazzam bir potansiyel demektir. Yani sadece çalışma çağındaki nüfus değil, bir de bizim henüz harekete arzuladığımız düzeyde geçiremediğimiz muazzam bir kaynağımız var."