Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Güntay Şimşek Dünyanın en uzun iç hat uçuşları…

        Dünyanın en kısa ve en uzun uçuşları havacılık tarihinde her zaman merak konusu olmuştur. Hatta havayolları da bu uçuşları reklam ve tanıtım aracı olarak da kullanmayı tercih etmişlerdir. Havacılık şirketleri yolcularını daha fazla noktaya ulaştırmak ve müşterilerini kaybetmemek için bağlantılarını her geçen gün artırmaya ve mevcutları da korumaya çalışırlar. Özellikle büyük devletler kendisine ait olan bölgelere, vatandaşlarının yaşadığı uzak rotalara havayolu bağlantılarıyla hizmet vermeye çalışırlar. Fransa, Hollanda, İngiltere gibi ülkeler kendi vatandaşlarının yaşadığı uzak ülkelere özel önem verirler.

        Buradan yola çıkacak olursak bazı ülkelerin havayolları mecburen “uzun uçuş” dediğimiz mesafelere iç hat olarak uçmak durumunda kalırlar. Bu hafta böylesine ilginç uzun uçuşlara bir göz atalım istedim. Dünya genelinde yapılan en uzun iç hat uçuşlarını araştırdım. Hangi ülkenin havayolları nerelere uçuyor? En uzun iç hat uçuşunu hangi ülkeler yapıyor? En uzun iç hat uçuşları kaç km? Hangi model uçaklarla yapılıyor? Buyurun bakalım nasıl bir tablo karşımıza çıkacak.

        En uzun iç hat uçuş Paris’ten

        Dünyanın en uzun iç hat uçuşlarında ilk üç sıra Fransa üzerinden gerçekleştirilen uçuşlarla icra ediliyor. İlk iki sıra Paris’in iki havalimanından yapılıyor. En uzun uçuş Paris Charles De Gaulle ile Saint Denis arasında icra ediliyor. Fransa’nın deniz aşırı topraklarının en büyüğünün başkentidir. Hint Okyanusu’nda yer almaktadır. Bu iki rota arasında uçakar 9 bin 348 km mesafe kat etmektedir. Bu iki şehir arasında Fransız bayrak taşıyıcı Air France haftada 7 ve Air Austral ise 14 uçuşla hizmet veriyor. Her iki şirkette bu hatta geniş gövdeli Boeing 777’lerle uçuş yapıyor.

        Paris’in ikinci en uzun uçuşu

        En uzun ikinci uçuş yine Paris’ten ancak havalimanı farklı. En uzun ikinci uçuş Paris Orly Havalimanı ile Saint Denis arasında yapılıyor. Bu iki rota arasındaki mesafe 9 bin 337 km. Bu iki rota arasında Air France aylık 31 uçuş, French bee aylık 44 uçuş, Corsair aylık 51 uçuş düzenliyor. Air France uçuşlarını B777-300ER’la yaparken, French bee A350-1000 geniş gövdeyle yapıyor ve Corsair A330neo uçaklarını kullanıyor.

        Marsilya’dan Saint Denis’e

        Üçüncü en uzun uçuş yine Fransa’dan ama şehri farklı. Varış noktası Saint Denis ama başlangıç Marsilya’dan. Marsilya-Saint Denis arası 8 bin 780 km. Bu uçuşu tek havayolu olarak Corsair yapıyor. Havayolu bu rotasında A330neo uçaklarını kullanıyor.

        En uzun iç hat tatil rotası

        Dünyanın en uzun dördüncü iç hat uçuşu Boston- Honolulu arasında icra ediliyor. Honolulu, Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı Hawaii adalarının başkenti ve en büyük şehri konumunda. Bu rotada Hawaiian Airlines A330-200 model uçaklarıyla Boston Logan Havalimanı ile Honolulu arasında uçuyor. Uçuş mesafesi 8 bin 199 km olan bu rotada Hawaiian Airlines’ın haftalık 19 uçuşu bulunuyor. Ancak 21 Kasım 2024 itibarıyla Hawaiian Airlines’a Delta Air Lines rakip olarak geliyor. Bu rotada pasta ikiye bölünecek.

        Afrika’nın AB üyesi Mayotte Adası

        Listenin beşinci sırasındaki en uzun iç hat uçuş yine listeye damga vuran Paris Charles De Gaulle’den yapılıyor. Bu uçuş Paris’ten Fransa’nın deniz aşırı bölümü veya bölgesi Mayotte ana adasında bulunan Dzaoudzi Pamandzi Havalimanı icra ediliyor. Mayotte, aynı zamanda 1 Ocak 2024’ten bu yana Avrupa Birliği’nin en dış bölgesi. Afrika kıtasına bağlı olan Mayotte ile Paris’in arası 8 bin 30 km. Bu hatta sadece Air Austral hizmet veriyor. Havayolu uçuşlarını B787’lerle ayda 39 frekans olarak icra ediyor.

        Dünyanın En uzun iç hat uçuşları

        • Paris CDG-Saint Denis: 9,348 km
        • Paris Orly-Saint Denis: 9,337 km
        • Marsilya-Saint Denis: 8,780 km
        • Boston-Honolulu: 8,199 km
        • Paris CDG-Mayotte: 8,030 km

        Havalimanlarında pasaporttan nasıl hızlı geçilir?

        Havalimanlarında bekleme süreleri yolcular için en yorucu süreçlerden biridir. Özellikle bazı havalimanlarındaki pasaport kuyrukları çok can sıkıcı olabilir. Pasaport geçişindeki en büyük zorluk genellikle ülkelere girişlerde yaşanır. Vize muafiyeti olmayan bir ülkeye seyahat ediyorsanız ve ayrıca ülkemiz gibi pasaportta değerli bir ülkenin vatandaşı değilseniz, uzun kuyruklarda beklemeye tahammüllü olmalısınız.

        Mesela, Türkiye’den Avrupa’nın herhangi bir ülkesine seyahat ederken vizeniz olsa da, kuyruklarda beklemek durumunda kalabilirsiniz. Avrupa Birliği (AB) vatandaşları ve diğer ülke vatandaşları için ayrılmış iki pasaport kuyruğundan, diğer ülkelere ait olan bölümde uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu hafta, pasaport kuyruklarından hızlı geçiş yapmanıza yardımcı olabilecek bazı tüyoları paylaşmak istiyorum.

        • Uçakta ön koltukları seçin: Seyahatleriniz rezervasyon yaptığınız anda başlar. Uçaktan erken çıkmaya özen gösterin, çünkü uçaklar genellikle körüklere yanaşır ve uçaktan ilk çıkanlardan olursanız, sizinle aynı pasaporta sahip yolcuları arkanıza almış olursunuz.
        • Tuvalet ihtiyaçlarını inişe bırakmayın: Uçaktan ilk sıralarda çıktıktan sonra havalimanında oyalanmamak için uçak inişe geçmeden tuvalet ihtiyacınızı karşılayın. Aksi halde, indikten sonra tuvalete gitmek zorunda kalırsınız ve bu, uzun pasaport kuyruklarında beklemenize neden olabilir.
        • Çocuklu yolculardan uzak durun: Havalimanı pasaport alanına geldiğinizde önünüzdeki yolcuların profilini gözlemleyin. Özellikle önünüzdeki sırada çocuklu yolcular varsa, o sıraya girmemeye çalışın. Çocuk sayısına dikkat edin çünkü pasaport geçişlerinde en fazla zaman alan yolcular genellikle çocuklu olanlardır.
        • Grupların arkasında olmayın: Önünüzde grup halinde seyahat edenler varsa onlardan kaçınmaya çalışın. Grup olarak seyahat edenler sohbet halinde olduklarından kuyruk yavaş ilerleyebilir. Ayrıca grup yolcusunda meydana gelen bir sorun, diğerlerini de etkileyebilir.
        • Hızlı akan kuyruğu keşfedin: Bulunduğunuz sıra yavaş ilerliyorsa diğer hızlı aktığını gördüğünüz sıraya dahil olmaya çalışın. Pasaport polislerinin tecrübeleri, kuyruğun hızlı akmasına katkıda bulunur. Ayrıca bazı durumlarda farklı pasaport geçiş noktalarını kullanmanıza izin verilebiliyor.

        Son 15 yılın en yoğun uçuş günü!

        Havacılık sektörü son 25 yılda birçok zorluk yaşadı: Küresel ekonomik kriz, New York’taki ikiz kulelere yapılan 11 Eylül saldırıları, COVID-19, terör saldırıları, savaşlar nedeniyle kapanan hava sahaları…

        Bu olumsuzluklardan en ağır hasarı COVID-19 salgını verdi. Havacılık tarihinin en zor dönemlerini yaşadı. Ancak sektör zorluklara rağmen toparlanmayı başardı. İçinde bulunduğumuz dönemde havacılık sektörü birçok ülkede 2019 rakamlarını yakaladı ve bazı ülkeler COVID-19 öncesi rakamları aştı. Yükselen ivme, sektörde umut verici gelişmelere, yeni projelere, rotalara ve teknolojilere yol açtı.

        Bu olumlu gelişmeler 2009’dan bu yana en yoğun uçuş gününü de beraberinde getirdi. 2 Ağustos 2024, 2009’dan bu yana en yoğun uçuş günü olarak kayıtlara geçti. Havacılık analizleri yapan OAG, 2 Ağustos günü 17 milyon 987 bin 792 koltuk kapasitesi sunulduğunu açıkladı. 2024, en yoğun gün olarak son yıllarda ilk on sırada yer aldı.

        İşte son 15 yılın en yoğun uçuş günleri:

        • 2009: 14 Ağustos
        • 2010: 9 Temmuz
        • 2011: 5 Ağustos
        • 2012: 20 Temmuz
        • 2013: 9 Ağustos
        • 2014: 1 Ağustos
        • 2015: 31 Temmuz
        • 2016: 5 Ağustos
        • 2017: 11 Ağustos
        • 2018: 27 Temmuz
        • 2019: 9 Ağustos
        • 2020: 3 Ocak
        • 2021: 17 Aralık
        • 2022: 12 Ağustos

        COVID-19 salgını, en yoğun günleri değiştirdi. Uçmak için en yoğun yıllık günlerin neredeyse tamamı temmuz veya ağustos aylarında gerçekleşti. Ancak COVID-19 salgınının seyahat kısıtlamalarına ve uçuş kapasitesinde büyük bir azalmaya neden olduğu 2020 ve 2021 yıllarında aylar değişti. 2020’de COVID-19 salgını başlamadan önce en yoğun gün 3 Ocak olmuştu. 2021'in büyük bölümünde seyahat kısıtlamaları mevcuttu ve en yoğun gün Noel tatilinin başlamasından önceki cuma günü olan 17 Aralık oldu.

        En yoğun günün havalimanları

        Dünyanın en yoğun günlerinde en yoğun havalimanları yıllar içinde fazla değişiklik göstermemiş. Atlanta Hartsfield-Jackson sürekli olarak en üst sırada yer almış ve yoğun günlerin en yoğun havalimanı olarak birinci sırayı bırakmamış. Dubai Havalimanı, 2015 yılında dünyanın en yoğun uçuş gününde en yoğun havalimanı listesine girmeyi başarmış ve o tarihten bugüne kadar listeden hiç düşmemiş. Öte yandan Pekin Başkent Havalimanı, 3 Ocak 2020’de koltuk sayısı bakımından en üst sırada yer almış. Ancak şehirde ikinci bir havalimanı olan Pekin Daxing açılınca, en yoğun günün en yoğun havalimanı listesine girmeyi başaramamış.

        En yoğun günün havalimanları:

        • Atlanta Hartsfield-Jackson
        • Dubai Havalimanı
        • Dallas Fort Worth
        • Tokyo Haneda
        • Denver Havalimanı

        En yoğun günün rotaları

        En yoğun günün rotaları genelde kısa mesafeli iç hat uçuşlarından oluşuyor. 2014 yılından bu yana en yoğun günde en yoğun rota Güney Kore’nin Jeju Havalimanı ile Seul Gimpo arasında yapılan uçuşlarda yaşanmış. 2 Ağustos 2024’te bu iki rota arasında 1,2 milyon tarifeli koltuk bulunuyormuş. İkinci ve üçüncü sırada Japonya’daki Tokyo bağlantılı iç hat uçuşları yer almış. Dördüncü sırada Vietnam’ın Noi Bai ve Tan Son Nhat havalimanları en yoğun olurken, listeyi Sidney ile Melbourne arasındaki iç hat uçuşları tamamlamış.

        2024’ün en yoğun gününün rotaları:

        • Jeju Havalimanı-Seul Gimpo
        • New Chitose Havalimanı-Tokyo Haneda
        • Fukuoka Havalimanı-Tokyo Haneda
        • Noi Bai Havalimanı-Tan Son Nhat Havalimanı
        • Melbourne-Sidney

        THY’nin ABD’ye özel Miles&Smiles kartı ne kadar özel?

        Türk Hava Yolları (THY), ABD'den Imprint şirketiyle yeni bir girişimde bulunarak ABD pazarı için Miles&Smiles Premier Visa Signature kredi kartını çıkardı. Yaklaşık iki ay önce lansmanı yapılan bu iş birliğiyle Imprint şirketi de THY sayesinde havayolu sektörüne ilk adımını atmış oldu. Ancak şirketin havacılık sektörüne yabancı olması, premium bir alanda ABD orjinli olmayan personelle ve kırık İngilizce ile pazarlama yapması rahatsızlık yaratıyor.

        Imprint şirketinin Holiday Inn Club Vacations ve Westgate Resorts gibi seyahat ve eğlence alanındaki bazı markalarla iş birliği bulunuyor. Bu ortaklıklarla müşteri harcamalarında artış sağlamayı hedefliyor. THY’nin kredi kartını First Electronic Bank sağlıyor.

        Bilindiği üzere THY, Miles&Smiles kredi kartı programında Türkiye’de de yabancı bankalarla; Garanti Bankası, QNB Finansbank ve Kuveyt Türk ile çalışıyor. Bu bankaların kredi kartlarını kullananlar harcamalarında THY milleri kazanıyor. Benzer bir uygulamayı ABD’de hayata geçirmek için ödeme sistemi ve sadakat kartları programına sahip olan Imprint, Visa ve First Electronic Bank ile anlaşma yapılmış.

        Imprint’in THY için geliştirdiği Miles&Smiles Premier Visa Signature kredi kartı ile yolcuların seyahat deneyimlerinin optimize edilmesi ve yolculukların iyileştirilmesi planlanıyor. Böylece THY’nin ABD’de müşteri sadakatini artıracak bir dizi avantaj sunulması hedefleniyor.

        THY için Imprint’in tasarladığı Miles&Smiles Premier Visa Signature kartı, ABD Visa’dan alınan lisansla First Electronic Bank tarafından veriliyor. Ancak ABD’deki kaynaklarım, bu kartın pazarlamasının çok iyi olmadığını belirtiyor. Neden havacılık sektöründe tecrübesi olmayan böyle bir şirketin tercih edildiği ise soruluyor. Ayrıca ABD’de yaşayıp THY’nin Miles&Smiles sadakat kartı sahibi olan müşterilerin, Star Alliance üyesi havayollarında THY millerini kullanmakta sorun yaşadıklarını ve THY’nin üst segment kartlarının; Elite ve Elite Plus’ın diğer Star Alliance üyesi havayollarının Gold kartlarıyla eşleşmesinde sıkıntılar yaşandığını belirtiyorlar.

        ABD pazarı THY için oldukça önemli. THY, şu anda 14 noktaya sefer yaptığı ABD’de 20 noktaya uçmayı hedefliyor. Son olarak Denver ile ABD’de uçtuğu nokta sayısını 14’e ulaştırdı; ancak Philadelphia, Charlotte, Orlando ve Minneapolis gibi şehirlere de uçma planları yapıyor.

        THY için oldukça önemli olan ABD gibi premium bir pazarda, Imprint gibi şirketlerle değil, kendi klasmanında olan şirketlerle çalışması gerekmez mi?