Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Nagehan Alçı CHP Olağan Kadın Kolları Kurultayında olağanüstü durumlar
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        CHP’nin geçen Pazar gerçekleşen 15. Olağan Kadın Kolları Kurultayı’nın arka planına dair öyle şeyler duyuyorum ki…

        Partiyi değiştirmek ve dönüştürmek iddiasında olan Genel Başkan Özgür Özel’in benim ve öğrendiğim kadarıyla birçok meslektaşımın kulağına kadar gelen bu rahatsızlıktan haberi olmaması imkansız…

        Diyeceksiniz ki, Nagehan, CHP bu, bir çok konuda rahatsızlık ve farklı görüşler olabilir ve her zaman vardır, bunu parti içi ifade özgürlüğüne bağlamak lazım…

        Hayır, bahsettiğim ifade özgürlüğü ya da parti içi demokrasi ile açıklanacak gelişmeler değil…

        Birkaç aydır kadın kolları kurultayı için çeşitli adayların ismi geçiyor, bu adaylar il il geziyorlar, hazırlık yapıyorlar.

        En çok öne çıkan aday Aylin Nazlıaka idi. Aylin Hanım CHP’nin en bilinen isimlerindendir. Fikirleri ile örtüşelim, örtüşmeyelim, partiye emeği geçen, hakkını aramayı bilen, etkin bir partilidir.

        Onun yanı sıra Birsen Temir Saraç’ın da aylardır sokak sokak il il gezdiğini, partililerle bir araya geldiğini, kadın kolları başkanlığı için mücadele ettiğini biliyorum.

        Merve Kır da diğer aday idi. Açıkçası onun çalışmaları hakkında pek fikrim yok ancak Pazar günkü kurultay sonucu belli olunca attığı twit ile ortalığı yıkan o oldu.

        Zaten kurultayda Saraç ve Kır Nazlıaka lehine adaylıktan çekildi,

        Aylin Nazlıaka ve yarışa kurultaya birkaç gün kala katılan Asu Kaya karşılıklı yarıştı.

        Asu Hanım Aylin Nazlıaka’yı ezici çoğunlukla yendi. 662 kayıtlı delegenin 477’sinin oyunu aldı.

        Asu Kaya’yı ben tanımıyordum. 2023 seçimlerinde Osmaniye’den milletvekili olan bir isim, hekim olduğunu bu vesile ile öğrendim. Kemal Kılıçdaroğlu’nun devrildiği kurultayda yenilikçilere destek verdiği biliniyor.

        Asu Kaya
        Asu Kaya

        662 oyun 477’sini almak büyük başarıdır, helal olsun, hayırlı olsun denebilir fakat partinin içi kaynıyor. Kadın kolları seçiminin kadınlara bırakılmadığı, erkeklerin doğrudan müdahil olduğu yönünde çok vahim iddialar var.

        Hatta "15. erkek kurultayımız hayırlı olsun" diye durumu ti’ye alıyor CHP’nin içinde süreci takip etmiş olan kaynaklarım.

        İddiaya göre başta Veli Ağbaba olmak üzere Sezgin Tanrıkulu, Ali Mahir Başarır, Ensar Aytekin ve Ulaş Karasu kurultaya beş gün kala Asu Kaya’yı aday çıkarıp, kurultayı kazanmasını ve kadın kolları başkanı olmasını sağladılar.

        Kısacası kadın kolları seçimlerine partinin yeni yönetiminin ileri gelen erkeklerinin müdahil olduğu söyleniyor.

        Sayın Özel’in bu iddialara kuşaklarını tıkamaması gerekir. Yeni yönetimi destekleyenlerin önlerinin açıldığı bir gerçek. Salt parti içi tuttuğu taraf üzerinden mevki, makam sahibi olmak maalesef bir Türkiye gerçeği. Buna bir de zaten siyasette az varlık gösteren kadınların kadın kolları seçiminde dahi arka plana itilmeleri, süreci belirleyenlerin erkekler olması eklenirse durum içler acısı hale gelir.

        Aylin Nazlıaka
        Aylin Nazlıaka

        Hani CHP kadınların önünü açan bir parti idi? Kadın kotası koyuyor, kadınların önemli görevlere getirilmesi gibi birçok iddiayı barındırıyordu?

        Kadın kolları başkanını dahi kadınlar kendi kendilerine belirleyemeyecekse diğer tüm vaatlerin ne anlamı kalır?

        Asu Kaya doğru bir seçim olabilir, kadın kolları başkanlığı koltuğunu çok iyi bir şekilde de doldurabilir, ancak öncelikle henüz yolun başındayken üzerindeki maskülen gölgeyi silmesini kendisine tavsiye ederim.

        Siyaset zaten yeterince erkek, biz kadınlara bırakılan sınırlı sayıdaki görevi de erkeklerin icazeti ile yapmak iddiası çok vahim, bunun panzehiri müstakil ve kadınları kollayan bir çizgi izlemek, kliklerin değil, başarılı kadınların peşinden gitmektir.

        Umuyorum Asu Hanım böyle yapar.

        Yolu açık olsun…