Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Serdar Ali Çelikler Türk hakemleri ile Avrupa'da başarı zor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İbrahim Hacıosmanoğlu TFF Başkanı oldu, tek vaadi 'adalet' oldu. "2 takım iteleniyor.." dedi. G.Saray ve F.Bahçe'nin 102 ve 99 puanının iteleme ile alındığına kani..

        Bence Büyükekşi TFF'sinin en doğru kararı olan yabancı VAR hakemi uygulamasını kaldırdı. Daha evvel en az 10 kez uygulanmış 10 kez de başarısız olmuş "Hakemlerimize güven vereceğiz.." hikayesi ile hiçbir yapısal düzenleme yapmadan sadece MHK başkanını değiştirmekten başka bir şey yapmadı. Birkaç önemli 'kelle' alındı. Geçen sezonun en skandal maçı olan G.Saray-Antalya maçının faili Bitigen'in hakemliği bitirildi. İstanbul - İzmir hatta Ankara kliklerinin 'gözbebekleri' ıskarta yapıldı. Ama aslen ve temel olarak zihniyet değiştirilmediğinden ve devrim yapılamadığından yine bir adım ileri gidilemedi.

        Sezonun ilk haftasında G.Saray ilk iç saha maçına tecrübesiz Turgut Doman atandı. 80 dakika iyi maç idare ettiyse de kritik hiç bir hatası olmadıysa da 1-1'den sonra ev sahibi lehine eyyama başladı. Hadi 'o kadar da olsun' diyelim. Ama yine zırt pırt düdük ile oyun kesmekten, her yere yatana faul çalmaktan vazgeçmedi.

        Ligin ilk F.Bahçe maçında yine bir iç saha müsabakası olmasına karşın G.Saray'ın aksine tecrübeli bir hakem atandı. Atilla Karaoğlan da kritik bir hata yapmamasına rağmen önemli bir yanlışa imza atmamasına rağmen yine zırt pırt düdük çalarak hatta hızlı taç kullanılmasına dahi izin vermeyerek oyunun hızlanmasının önüne geçti.

        Dünyada oyun hızlansın diye uğraşılıyor. EURO 24'de gördük. Sürekli yere yatıp faul bekleyenler sadece Türkler ve Türkiye Ligi'nde oynayanlardı. Arnavutluk'ta misal herkes ayaktayken bir tek Manaj sürekli kendini atıp faul bekledi. Şoförü Eray'ın bile 'kendini çok yere atıyorsun' diye eleştirdiği Torreira - Mertens gibi kendini yere atma işinin ustaları burada "kahraman" gibi görülüyor.

        Taraftarın zihniyetini değiştirmeyi bekleyemeyiz. Hakemlerin oyunu hızlandırma konusunda kararlı olması şart. Bu şekilde maç yönetmeleri şart. Fizik güçlerini artırıp koşu mesafelerini yükseltmeleri şart. Ancak ve sadece fizik olarak karşılık verebildiğimizde oyuncu kalitemizle Avrupa'da yarı finallere, finallere erişebiliriz. Bunun gerek şartı Türk hakemlerinin kuvvetli-kondisyonlu ve kararı olmasından geçiyor.

        'Adalet' kelimesini ağzından düşürmeyen Hacıosmanoğlu'nun önce 'ayakta kalma' konusunda hakemlerine adalet sağlatmayı düşünmesi lazım. MHK Başkanı Gündoğdu'nun da gerekirse bir kaç medya röportajı ile "Bundan sonra böyle" diye bilgilendirme yapması iyi olur. Ama gerçekten istenen bu buysa tabi. İstenen gerçekten eşit rekabet ve Avrupa'da başarıysa..