Sarı çizmeli Mehmet Ağa'nın hikâyesi: Gerçekten hesabı ödüyordu
Barış Manço'nun Sarı Çizmeli Mehmet Ağa şarkısında bahsettiği Mehmet Ağa, öylesine bir söylem değil. Aksine, Mehmet Ağa gerçekten yaşamış ve arkasında güzel bir ün bırakmış biri. İşte, Barış Manço'nun hayatımıza kattığı Mehmet Ağa'nın hikâyesi...
1800'lü yıllarda doğan Mehmet Ağa, Karamanlı bir Yörük Türkmeni ve toprak ağası. Günlerden bir gün, Osmanlı Devleti yetkilileri, Mehmet Ağa'dan Kıbrıs Girne'ye giderek Karaman'da yaptığı gibi ona verilen topraklarda tarım ve hayvancılık yapmasını istemişler.
Mehmet Ağa, Karaman'da yaşayan 5 kardeşini de yanına alıp Kıbrıs'ta Göçeri isimli bir köye yerleşmiş. Köyün ismi Yörükler'in göçebe hayatından geliyormuş hatta köyün diğer adı Yörükler köyü olarak da bilinirmiş.
Fotoğraf temsilidir.
Mehmet Ağa, söz verdiği gibi buradaki toprakları işler, yanında binlerce kişi çalıştırır. Aynı zamanda küsleri barıştırır, yoksullara yardım eder, bekârları evlendiririr. Hatta evlendirdiği kişilere toprak bile bağışlar.
Köyün yoksulları, bir yerde yemek yediğinde hesabı Mehmet Ağa'ya yazılırmış. Ağa, her Cuma köyü dolaşır ve halkın tüm borçlarını kapatırmış.
Fotoğraf temsilidir.
Tüm hayatı boyunca varını yoğunu, yardıma ihtiyacı olan insanlara harcayan Mehmet Ağa, yokluk içinde hayata gözlerini yumar. Kendisi aramızdan ayrılsa da torunları bugün bile Göçeri köyünde yaşamaya devam ediyor.
1971 yılında Kıbrıs'tayken Mehmet Ağa'nın ününü duyan Barış Manço, ağanın kabrini ziyaret eder fakat kabir çok bakımsızdır.
Bunun üzerine sanatçı, 1979 yılında Sarı Çizmeli Mehmet Ağa parçasını yazar ve ağanın mezarını yaptırır.