Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Şifa kaynağı çam balı faydaları: Çam balı neye iyi gelir ve yararları nedir?

        Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da bulunan çam balı, bir salgı balı çeşididir. Antioksidanlar, mineraller ve vitaminler açısından zengin olan ve sevilerek tüketilen çam balının özellikle sağlık yönünden pek çok faydası bulunmaktadır. Çam balı faydaları ve çam balının zararları nelerdir? Çam balının yararları nelerdir? Çam balı neye iyi gelir? Çam balı nedir? İşte, merak edilen detaylar.

        Çam Balı Faydaları

        Oligosakkaritler Açısından Zengindir

        Çam ağacı balı, sindirime faydalı doğal şeker bazlı bileşikler olan oligosakkaritlerin zengin bir kaynağıdır. Oligosakkaritler sağlıklı bağırsak florasını destekleyen probiyotik bir etkiye sahiptir.

        REKLAM

        Enerji Verici Ve Anti-Hipoglisemik Özelliklere Sahiptir

        Çam balı temelde şekerdir. Başta fruktoz ve glikoz olmak üzere doğal, rafine edilmemiş şekerler içerir. Şekerler vücut tarafından hızla alınır ve anında enerji verir, bu da balı hipoglisemik olduğunuzda, baş dönmesi veya bayılma hissi yaşadığınızda ideal hale getirir.

        Çok Yavaş Kristalleşir

        Baldaki fruktoz içeriği glikoz içeriğinden daha yüksek olduğunda, ortaya çıkan bal çeşidi yavaş kristalleşir. Bu durum genel olarak çam balı için de geçerlidir. Bazı çam balı çeşitlerinin kristalleşmesi 18 ay sürmektedir.

        Antiseptik Özelliklere Sahiptir

        Çam ve diğer bal çeşitlerinin antiseptik özellikleri; antimikrobiyal etkilere sahip birkaç farklı bileşenin yani arılardan gelen glikoz oksidaz adlı bir enzimin, asidik pH'ın ve balın düşük nem içeriğinin varlığının bir sonucudur.

        REKLAM

        Boğaz Ağrısı Ve Solunum Yolu Enfeksiyonları İçin İdealdir

        Çam balı, antimikrobiyal etkisi nedeniyle solunum yolu enfeksiyonları için faydalıdır. Ayrıca, yoğunluğu ve kuru yapışkanlığı boğazın iç yüzeyine yapışmasına yardımcı olarak iyileşmesini sağlar; iltihap ve tahrişi yatıştırır. Öksürüğü yatıştırmaya ve balgam söktürmeye yardımcı olabilir.

        Candida'ya Karşı Etkilidir

        Balın genel olarak Candida enfeksiyonlarıyla etkili bir şekilde mücadele edebileceğini gösteren araştırmalar vardır. Candida, normalde solunum ve sindirim yollarımızda, üreme sistemimizde ve cildimizde bulunan bir maya türüdür. Sağlıklı mikrobiyota (iyi bakteriler) popülasyonlarındaki dengesizlikler Candida popülasyonlarının kontrolden çıkmasına neden olarak mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Hidrojen peroksit içeriği nedeniyle bal, Candida büyümesini etkili bir şekilde engelleyebilir. Elbette ki bu konu hakkında önce bir tıp uzmanına danışmak daha doğru olacaktır.

        REKLAM

        Mükemmel Antioksidan Kaynağı

        Çam ağacı balı, özellikle flavonoidler olmak üzere zengin bir polifenolik antioksidan kaynağıdır. Çam balının güçlü antioksidan özellikleri de bal tüketiminin faydalarını öne çıkarmaktadır.

        Vitamin Ve Mineral Kaynağı

        Çam balının potasyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, sodyum ve çinko gibi mineralleri içerdiği; bunların hepsinin kardiyovasküler sistem, kaslar, kemikler ve bağışıklık sisteminin sağlığına katkıda bulunduğu bulunmuştur.

        Cilt Rahatsızlıkları İçin Faydalıdır

        Çam balı ayrıca yüz maskeleri şeklinde akne tedavisi için harici olarak da kullanılır. Balın genel olarak cilt sağlığı üzerinde gözle görülür faydaları vardır; hem cildi temizler hem de daha genç ve taze bir görünüm için sıkılaştırır.

        Çam Balının Zararları

        REKLAM

        Genel olarak çam balı faydalı besinler arasında yer alır. Bu sebeple de bilinen ciddi bir yan etkisi ve zararı bulunmaz. Ancak tüm besinlerde olduğu gibi aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Özellikle içinde bulunan glikoz ve früktoz oranı nedeniyle şeker hastalarının fazla tüketmemesi gerekir. Fazla tüketimi sebebiyle şeker yükselmesi görülebilir. Bu da bu hastalığa sahip kişiler için zararlı olabilmektedir. Ayrıca 1 yaşın altındaki bebeklere de çam balı yedirilmesi uygun değildir. İçinde yer alan maddeler küçük bebekler için zararlıdır.

        Çam Balının Yararları

        • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
        • Üst solunum yolları hastalıklarını önler, hastalık döneminde tedaviyi destekler.
        • Sivilceleri ve akneleri iyileştirir, çildi nemlendirir ve cilt lekelerini giderir.
        • Cilt kırışıklıklarını önler, cildi sıkılaştırır. Böylelikle daha genç bir görünüm sağlar.
        • Saçları ve saç köklerini güçlendirir.
        • Göz ve mide sağlığını korur.
        • Şişkinlik ve hazımsızlığa iyi gelir.
        • Bağırsakların sağlıklı çalışmasını destekler; ishali önler.
        • Vücuda enerji vererek halsizliğin önüne geçer.
        • Yüksek tansiyonu dengeler.
        • İltihapları giderir, mikropları yok eder.
        • Eklem ve kas ağrılarının azalmasını sağlar.
        • Kansızlığa iyi gelir.
        • Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar.
        • Kalp ve damar sağlığını korur.
        • Yaraları hızla tedavi eder.
        • Sindirim sistemini güçlendirir.

        Çam Balı Neye İyi Gelir?

        Çam balı; kabızlıktan romatizmaya, halsizlikten uyku problemlerine, eklem ağrılarından soğuk algınlığı ve öksürüğe kadar pek çok şeye iyi gelmektedir. Çam balı, sağlık yönünden önemli faydalara sahiptir.

        Çam Balı Nedir?

        Çam ağacının en büyük özelliklerinden biri de ürettiği sedir balıdır. Bu bal bir çiçek balı değil, salgı balıdır. Çam ağacında yaşayan basra böceği ağacın özsuyunu emerek bir salgı oluşturur. Arılar bu salgıyı alıp kovanlarına taşır ve böylelikle çam balı oluşur.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ