Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Son dakika: TBMM'de yeni yasama yılı başladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar | Son dakika haberleri

        Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), 28'nci dönem 3'ncü yasama yılı başladı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'teki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

        TBMM'de yeni yasama yılının başlaması nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı'nda düzenlendi.

        Törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis Başkan Vekilleri Celal Adan ile Bekir Bozdağ, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, grup başkan vekilleri ve milletvekilleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kurtulmuş, anıta çelenk bıraktı.

        Yeni yasama yılı nedeniyle Kurtulmuş başkanlığında TBMM Genel Kurulu toplandı. Kurtulmuş, birleşimi açacak bir konuşma gerçekleştirdi. Genel Kurul'daki birleşim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hitabıyla devam etti. Birleşimin kapanmasının ardından Kurtulmuş'un ev sahipliğinde resepsiyon düzenlenecek.

        KURTULMUŞ: İSRAİL'İN HEDEFLERİNDEN BİRİ TÜRKİYE'DİR

        Meclis Başkanı Kurtulmuş yeni yasama yılının ilk oturumunda yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İsrail'in sınır tanımız tutumları bölgeyi tehdit ediyor. Artık çivisi çıkmış bir dünya sisteminin yeni çatışma ortamlarına gebe olduğu ortadadır. İsrail'in hedefindeki ülkelerden biri de Türkiye'dir. Gazze meselesinin başından bu yana devlet ve millet olarak barış ortamının tesis edilmesi için elimizden gelen her gayreti gösterdik. Gazze'de barış için çalışıyoruz. Filistin davası bütün bölge halklarının ortak davasıdır. Yeni dünyada Türkiye'nin önemi her an artıyor. "

        YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

        "Önümüzdeki dönemde 28. yasama yılı Meclis'ine büyük sorumluluklar düşüyor. Yeni anayasa çalışmalarıyla demokrat, kuşatıcı, özgürlükçü ve güçler ayrımını esas alan bir anayasa için bir araya geleceğiz. Yeni anayasa ile Türkiye'ye nefes aldırmak mümkün olacak. 28.dönem 3.yasama yılının hayırlı olmasını diliyorum. Hepinize üstün başarılar diliyorum."

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMALAR

        Yeni yasama yılının açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: "TBMM'nin 28.dönem 3.yasama yılının ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve tüm şehitlerimizi saygıyla yad ediyorum. Yeni yasama yılının karşılıklı hoşgörü içinde verimli bir yıl olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum.

        "HER YAPICI TEKLİFİ DEĞERLENDİRİYORUZ"

        "Devletimiz gibi Meclis'imiz de inşallah daima açık kalacak ve milletimize alnının akıyla hizmet verecektir. Meclis'imiz Gazi unvanını bileğinin gücüyle elde etmiştir. 15 Temmuz gecesi Meclis'imiz, işgal kuvvetlerinin hain uşaklarına kahramanca direnmiştir. Bölge ülkeleriyle kıyaslandığında parlamento tecrübemiz oldukça erken başlamıştır. Meclis en kuşatıcı anayasayı yapma kudretine haizdir. 1982'den bu yana yapılan 20'den fazla değişiklik milletin anayasadan memnuniyetsizliğini açıkça göstermektedir. Anayasa hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu diğer fikirlere kapalı olduğumuz anlamına gelmiyor. Her yapıcı teklifi değerlendiriyoruz. Hedeflerimize ulaşmamız sivil anayasa ile mümkündür."

        "Millet ve devlet ayrı düşünülemez. Yeni anayasa devlet ile milleti buluşturan, kaynaştıran nitelikte olmalıdır. Toplumun tüm kesimlerini, Türk demokrasisini yeni ve sivil bir anayasa ile taçlandırma mücadelemizi omuz vermeye davet ediyorum."

        YARGI REFORMU BELGESİ AÇIKLAMASI

        "Meclis, yeni yasama yılında suçun önlenmesi, infaz ve ıslah konusuna daha fazla eğilmeli, milletimizin giderek yükselen taleplerine daha çok kulak vermelidir. Suçlu ile masum birbirinden ayırt edilmezse, suçlu elini kolunu sallayıp gezerken masum cezalandırılırsa adalet sarsılır. Adalet ve güvenlik hizmetlerimizin standardını daha da yükselteceğiz. Düzen, yani hukuk yani adalet devletimizin temel direğidir."

        "PSİKOLOJİK EŞİĞİ AŞMAYI BAŞARDIK"

        "Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 156 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. 2024 yılında kredi notu üç büyük kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu. Milli gelirimiz 1 trilyon dolar sınırını geçerek 1 trilyon 119 milyar dolara ulaştı. Psikolojik eşiği aşmayı başardık. Önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüş devam edecek ve milletimiz bu düşüşü çarşıda, pazarda, alışveriş sepetinde, mutfağında daha fazla hissedecek. "

        "İSRAİL ER YADA GEÇ DURDURULACAK"

        İsrail bir yandan Gazze'de soykırım, Lübnan'da terör saldırıları yaparken bölge ülkelerini de ateşe çekmek için her şeyi yapıyor. İsrail her türlü provokasyonu deniyor. Gazze'de 17 bini çocuk olmak üzere 42 bin insanı katleden İsrail dünyadan gerekli ve yeterli tepkiyi almamaktadır. Buradan bir kez daha diyorum. Hitler nasıl durdurulduysa Netanyahu da aynı şekilde durdurulacak. Ancak o kara leke asırlarca unutulmayacaktır. Bugün için kan ağlayarak söylüyorum. 42 bin kardeşimiz alçakça şehit edildi. İnsana ve insanlığa dair ne kadar değer varsa hepsini ayaklar altına aldılar. Sadece camileri değil asırlık kiliseleri enkaz haline getirdiler. HAMAS'ın defalarca kabul ettiği ateşkes için İsrail hiçbir adım atmadı. "

        "İSRAİL GÖZÜNÜ ÜLKEMİZE DİKECEK"

        İsrail'in Lübnan'dan sonra gözünü dikeceği yer açıkça söylüyorum, bizim vatan topraklarımız olacaktır. Netanyahu Anadolu'yu da içine alan bir hayal kurmaktadır. Türkiye Lübnan'a arabayla sadece 2 buçuk saat uzaklıktadır. Yani işgal, terör, saldırganlık hemen yanı başımızdadır. Bu devlet terörüne elimizdeki her türlü imkanla karşı durmayı sürdüreceğiz. Bedeli ne olursa olsun Türkiye İsrail'in karşısında durmaya devam edecek. "

        REKLAM

        ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TEKLİFİ GÖRÜŞÜLECEK

        TBMM Genel Kurulu, yeni yasama yılının ilk mesaisini 2 Ekim Çarşamba günü yapacak. Meclis Genel Kurulu'nda ilk olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri yapılacak. Geçtiğimiz yasama yılında ilk bölümü tamamlanan yasa teklifinin, ikinci bölümü üzerinde görüşmeler gerçekleştirilecek. Diğer taraftan Genel Kurul, komisyon görüşmeleri tamamlanan tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ile 9'uncu Yargı Paketi üzerinde görüşmelere başlayacak.

        MERKEZ BANKASI BAŞKANI SUNUM YAPACAK

        Yeni yasama yılında; Orta Vadeli Program (OVP) ile 2025 yılı bütçesinin gündeme gelmesi beklenirken Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın 3 Ekim'de, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine sunum yapması bekleniyor. Karahan, sunumu ardından milletvekillerinin ekonomi üzerindeki görüşlerini dinleyecek ve sorularını yanıtlayacak.

        Genel Kurul ve komisyon çalışmalarının yanı sıra, salı ve çarşamba günleri Meclis'te grubu bulanan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. Partilerin grup başkan vekilleri gündemdeki konulara ilişkin basın toplantıları düzenleyecek.

        CHP AYAKTA KARŞILADI

        CHP milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Meclis Genel Kurulu'na geldiği sırada ayakta karşıladı. CHP'li vekiller karşılama sırasında alkışlamadı. DEM Parti milletvekilleri ise oturarak karşıladı. TİP milletvekilleri ise Can Atalay protestosu nedeniyle Genel Kurul'a katılmadı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ