Uskumrunun faydaları saymakla bitmiyor!
"Yıllardır Omega-3 için somon denilerek büyük aldatmaca yaşatıldı" diyen Dr. Öğretim Üyesi İlkay Gök, "Kendi balıklarımızı görmezden gelmemize neden olan bu büyük hatayı artık düzeltmemiz şart. En zengin omega-3 kaynağı balıkların başında denizlerimizin balığı uskumru gelir. Uskumru mevsimindeyiz ve sadece lezzeti için değil sağlık için de uskumruyu mutlaka yemeliyiz. Izgarada, çok az yağla tavada veya fırında pişirilen uskumru çok sağlıklıdır" dedi

USKUMRU İÇİN EN SAĞLIKLI VE LEZZETLİ PİŞİRME YÖNTEMLERİ
Eti lezzetli oldukça olan uskumrunun ızgarası, tavası, dolması, buğulaması ve çirozu hazırlanır. Tütsülenmiş ve konserve uskumru, balıkçılık endüstrisi gelişmiş Atlas Okyanusu ülkelerinin en önemli ihracat ürünleri arasındadır.

Şubat başına kadar yağlı olan uskumrunun ızgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması çok lezzetli olur. Şubattan itibaren yağını kaybetmeye başladığından tavası yapılabilir.Yazın yakalananlar ise plaki ve tava için uygundur.

İlkbaharda Karadeniz’e dönüş yapan uskumrular yağsız ve iridir. Bu haline çiroz denir. Çiroz eskiden uzun süreli saklamak için kurutulurdu. Kurutulmuş halinin esas adı çiroz kurusuyken geçen zaman içinde ismi kısaltılarak kurutulmuş balığa yalnızca çiroz denmeye başlandı.

Uskumrunun tazeyken eti kırmızı, sulu, derisi canlı ve parlaktır. Bayatladığında deri rengi matlaşır ve kırmızı rengi solar."