WhatsApp'ın eş kurucusu güvenli bir mesajlaşma uygulaması geliştiriyor
Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp'ın 'diğer' kurucusu Brian Acton, kurduğu şirketten ayrıldıktan sonra insanların hayatını iyileştirmek için çalışmaya başladı
Eski dostu Jan Koum ile birlikte WhatsApp’ı kuran Brian Acton, Silikon Vadisi’nde sorunlara çözüm üreten adam olarak tanınıyor.
Acton’ın en son hamlesi, şifrelenmiş mesajlaşma uygulaması Signal’a 50 milyon dolar yatırım yapmak oldu.
Forbes’a göre, ABD’nin en zengin 76. kişisi olan Acton’ın kişisel serveti 6,9 milyar dolar civarında.
Acton, bu dev serveti kazanana kadar arkadaşı Jan Koum’la birbirinden farklı ve zorlu maceralara atıldı.
Yahoo’da yan yana çalışan Acton ve Koum, daha sonra Güney Amerika’ya gittiler. Yeniden kuzeye dönmek için Facebook’a iş başvurunda bulunan ikili reddedildi.
Bunun üzerine 2009 yılında WhatsApp’ı geliştiren ikili, 2014 yılında şirketi 22 milyar dolar karşılığında onları işe almayı reddeden Facebook’a sattılar. Acton bu satıştan 3 milyar dolar kazandı.
Acton, Silikon Vadisi’nin medyatik milyarderlerinden değil. Bu nedenle kişisel hayatında servetini nasıl harcandığı bilinmiyor. Ancak birçok yatırım yaptığı ve hayır işlerine milyonlarca dolarlık destekler verdiği medyada yer alıyor.
Acton’ın serveti geride kalan dört yılda ikiye katlandı. 2014 yılında WhatsApp’ı sattıklarında 3 milyar dolar kazanan Acton, günümüzde 7 milyar dolarlık bir servete sahip.
WhatsApp Facebook’a satıldığı sırada, Acton kurduğu şirketin yüzde 22 hissesine sahipti.
Facebook’tan 3 milyar dolar almasının yanı sıra, 48 milyon Facebook hissesi ve 1 milyar dolar bonus kazandı.
Acton, 290 milyon dolar değerindeki Facebook hisselerini Silicon Valley Community Foundation isimli kar amacı gütmeyen kuruma bağışladı. Bu kurum, Acton’ın üç farklı hayır işi başlatmasında ona yardımcı olmuştu.
Diğer Silikon Vadisi ünlüleri gibi, Acton da Palo Alto, Kaliforniya’da yaşıyor. Teknoloji dünyasının en parlak zihinlerinden bazılarına ev sahipliği yapan bu kasabada ortalama bir evin fiyatı 3 milyon dolar civarında.
Acton’ın hayır severliğe ilk adımı 2014 yılında eşi Tegan Acton ile birlikte başlattıkları Sunlight Giving oldu.
Dar gelirli ve çocuklu ailelerin basit ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan bu kurum, her yıl bütçesini artırarak Bay Area bölgesindeki ailelere yardım eli uzatıyor. Kurum 2017 yılında hayır işleri için 23,6 milyon dolar harcadı.
Sunlight Giving’le aynı zamanda Acton bir diğer hayır kurumu Family Giving’i başlattı.
Bu kurum, Acton ailesinin çevresindeki insanlar tarafından kurulan hayır işlerini destekliyor. Bunlar arasında nesli tükenmekte olan hayvanların korunması ve çocuklara doğal çevreye karşı empati aşılanması gibi önemli görevler bulunuyor.
2016 yılına gelindiğinde, Acton bir otomobil takip sistemi geliştiren Trak N Tell isimli girişimin yatırım turuna öncülük etti ve 3,5 milyon dolar yatırım yaptı.
Geçtiğimiz yıl ise Solidarity Giving isimli bir diğer hayır kurumunu başlattı. Bu kurum, her yıl insan ve vatandaşlık hakları için 10 milyon dolar kaynak sağlıyor.
Solidarity Giving’in eforlarına örnek olarak aile planlaması, eşitlik, silah şiddetini engelleme ve karalama karşıtı çalışmalar örnek verilebilir.
Geçtiğimiz yılın eylül ayında WhatsApp’tan ayrılacağını açıklayan Acton, teknoloji ve iletişim alanında kar amacı gütmeyen etkili bir organizasyon başlatacağını duyurdu.
Son olarak, geçtiğimiz ay yeni kurulan bir kar amacı gütmeyen kurum olan Signal Foundation’a 50 milyon dolar yatırım yaptı.
Signal Foundation, Signal isimli uygulamasıyla kullanıcılara güvenli ve gizlilik odaklı bir anlık iletişim deneyimi sunmayı planlıyor.
Acton’ın başkan olarak katıldığı kurum, önümüzdeki dönemde uygulamasını yayınlamayı planlıyor.