50 yıllık eşe büyük jest!
Karısına olan sevgisini ölümsüzleştirdi!

SEZEN ÖZSAVRANGİL/ AHT
Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Tahtakuşlar Köyü'nde yaşayan 78 yaşındaki Alibey Kudar, "her şeyim" dediği eşine karşı duyduğu sevgiyi ölümsüzleştirmek için büstünü yaptırdı.
HEYKELTRAŞA FOTOĞRAFINI GÖNDERDİ
Emekli öğretmen Alibey Kudar, evliliğinin 50. yıldönümünde eşi Esma Hanım'a unutamayacağı bir sürpriz yapmak istedi. Kudar, "Heykeli dikilecek kadın" diye tanımladığı eşi için büst yaptırma fikrini iki oğlu ve üç torunuyla paylaştı. Kudar, torunlarının tanıştırdığı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Gökhan Eken'e eşi Esma Kudar'ın fotoğraflarını e-posta yoluyla gönderdi. Alibey Kudar, çalışma tamamlanıncaya kadar ailesinden sürprize sadık kalmalarını istedi. Büst, 5 yıl önce yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın sonunda 2 bin lira maliyetle hazırlandı. Büstü evi ile Tahtakuşlar Köyü'nde yaptırdığı Etnografya Sanat Galerisi arasındaki bahçede üstü kapalı olarak saklayan Alibey Kudar, evliliklerinin 50'inci yıldönümünde yakınlarını davet edip sürpriz bir tören hazırladı.
ATATÜRK'Ü BEKLERKEN
Konukları büst açılışı için davet eden ancak büstün kime ait olduğundan sözetmeyen Kudar, örtüyü kaldırdığında büyük bir şaşkınlık yaşandı. Kudar, "Esma Hanım, iyi günde, kötü günde hiçbir zaman beni yalnız bırakmadı. Ailemi her koşulda ayakta tutmayı başardı. Bana iki çocuk ve mutlu bir yaşam verdi. O bence her zaman heykeli dikilecek kadındı. Ona biraz da olsa vefa borcumu ödeyebildiysem ne mutlu bana" diyerek büstü açtı.
100. YILDA HEYKELİNİ DİKECEK
72 yaşındaki ev hanımı Esma Kudar, büstü görünce çok duygulandığını belirterek, "Gözlerim doldu. Sadece hani bunun kolu bacağı, ben yarım bi insan mıyım diye şaka yapabildim. Alibey de bana evliliğimizin 100. yılında heykelimi de hazırlatacağını söyledi. Allah herkese Alibey gibi bir eş nasip etsin" dedib
"ÇALIŞMA ODAMDAN GÖRÜNÜYOR"
Etnografya Galerisi'ne gelen turistlerin büst ile ilgili olumlu tepkiler verdiklerini ifade eden emekli öğretmen Alibey Kudar da, "Eşlerine olan saygı ve sevgilerini korumaları için herkese mesaj vermek amacıyla büstü yaptırdım. Projemi Gökhan Eken ile paylaştığımda, bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu ve böylesi bir çalışmanın kitaplara geçeceğini söyledi. Kendisinden ve fakültesindeki diğer hocalalarımızdan, açılış yapılana kadar gizli tutmalarını rica ettim. Çalışma odamın penceresinden her saniye görebileceğim bir yere konmasını istedim. Özellikle gençler, büstü görüp hikayesini öğrendiklerinde çok duygulanıyor. Bazen de hocam yaktın başımızı, şimdi bizim hanım da isteyecek diye sitem edenler de oluyor" diye konuştu.
İLK KÖY MÜZESİNİ DE KURDU
Türkiye'de bir ilke imza atarak, eşinin büstünü köylerindeki evinin bahçesine diken Alibey Kudar, Balıkesir Edremit Tahtakuşlar köyünde 1932 yılında doğdu. 1954 yılında Savaştepe Köy Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra 26 yıl öğretmenlik ve halk eğitim merkezi müdürlüğü yapan Kudar, 1980 yılında da emekliye ayrıldı. 1955 yılında "Köyün en güzel kızı" dediği Esma Kudar ile hayatını birleştiren Alibey Kudar, 1991 yılında Türkiye'nin ilk köy müzesi olarak kabul edilen Alibey Kudar Etnografya Galerisi'ni açtı. Türkmen Alevi kültürünün bütün ögelerinin yer aldığı müze, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür örgütü olan UNESCO tarafından da destek gördü. Müze ile Tahtakuşlar Köyü'nün tanıtımına da büyük katkıda bulunan Kudar, 5 binden fazla Tahtacı Alevi kültürü eserini ziyaretçilerle paylaşıyor.
ALİBEY KUDAR ETNOGRAFYA GALERİSİ
Müze kurma önerisi, Alibey Kudar'ın ağabeyi Haşim Kudar'dan geldi. Haşim Bey Paris'e yerleşince, Alibey Kudar konunun öncülüğünü yaptı.1986 yılında ailece güçler birleştirilip, temel atıldı. 3 yıl sonra müzenin binası bitti. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra, 1991 yılında açılış yapıldı. 1992 yılında müzeye sergi salonu, 1994 yılında kitaplık eklendi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), projeye 10 bin dolar destek gönderdi. Türkiye'de bir köyde kurulan ilk etnografya müzesi olan Alibey Kudar Etnografya Galerisi, bazı yayın kuruluşlarının yaptığı araştırmalarda ülkedeki 10 şahıs müzesi içinde 2. seçildi. Şu anda 3 bölümden oluşan müzede Orta Asya'dan günümüze tahtacı alevi kültürünü yansıtan 5 binin üzerinde milli kültür varlığı sergileniyor. Müzede, 1997 yılında Burhaniye'de ölü olarak ağlara takılan, 197 santim uzunluğu, 360 kilo ağırlığında türünde sergilenen dünyanın en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağası da yer alıyor. Öte yandan, müze içinde 12. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Gürsa'ya ait bir bölüm kurulmuş. Edremitli, Gürsa'nın yaşarken müzeye armağan ettiği ve ölümünden sonra ailesinin bağışladığı eşyaları da müzenin özel bir köşesinde bulunuyor.