TAV'ın Özbekistan atağı ne anlama gelir?
Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Türkiye, Türk Cumhuriyetleri ile istenen seviyede iş birliği yapamadı. Hatta nasıl bir modelle gideceğini dahi belirlemekte güçlükler yaşayarak ciddi zaman kaybetti. Bazı kardeş ülkelerle politik tartışmalar yüzünden ilişkiler uzun süre koptu. Bunların en önde geleni Özbekistan oldu. Ancak son yıllarda oldukça sıcak ilişkiler kuruluyor, doğru adımlar atılıyor.
TAV Havalimanları Holding de doğru bir zamanlamayla başkent Taşkent ve ülkedeki diğer havalimanı projelerinde iş birliği yapmak üzere Özbekistan İnovasyon Bakanlığı’yla çalışmalara başlamak için imzalar attı. TAV artık küresel ölçekte önemli bir marka. Tanıtıma, reklama kendisini çeşitli açılardan anlatmaya ihtiyaç duymaması sebebiyle de adım attığı ülkede hızla mesafe kat ediyor. Kalitesiyle, iş modelleriyle gittiği ülkelerin otoritelerini şaşırtıyor. Yakın zamanda Suudi Arabistan’da bunu bizatihi gözlemledim. Umman’da hakeza öyle… Şimdi sırada gönül bağımızın olduğu Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri var.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Kazakistan’ın Almatı Havalimanı ile başlayan Orta Asya atılımlarını büyüterek, Çin ve Avrupa arasındaki modern İpek Yolu’nun önemli duraklarında yer almak istediklerini bana daha önce anlatmıştı. Ancak Özbekistan’ın Orta Asya’da çok hassas bir yeri olduğunu, nüfusuyla, tarihiyle buradan görünmeyen ölçüde çarpan etkisi bulunduğunu TAV’ın iş birliğiyle daha iyi anlamaya başlayacağız. Bunu bir kenara not edin.
TAV’a havacılıkta kardeş ülkeye ciddi kazanımlar sağlarken, iki ülke arasındaki ilişkilerin de hızla yükselişe geçişine sebep olacaktır. Sabredip beraber göreceğiz.