Beş yıldızlı iş jeti terminalleri çoğalıyor
Covid-19 salgınıyla birlikte iş jetlerine ilgi de artı. Hem iş jeti sahipliğinde hem de jet kiralamada önemli artışlar yaşanmaya başlandı. Maske, mesafe, temizlik ile daha az temas ve seyahatlerde kalabalık ortamlardan uzak durma eğilimi salgın döneminde iş jetlerinin daha fazla uçmasını da beraberinde getirdi.
İş adamları, politikacılar, sanatçılar, şov dünyasından insanlar veya sporcular kısacası imkânı olanlar, yüzlerce kişinin seyahat ettiği kalabalık yolcu uçaklarında saatlerce bulunmak yerine özel jetlerle seyahat etmeyi tercih etmeye başladılar. Böylece iş jeti sektöründe rekabet yoğunlaştı. Hali hazırda fabrikadan sıfır iş jeti satışlarında ciddi yükseliş söz konusu. Üstelik bugün sipariş verenler için 2 yıldan önce teslim için randevu de verilmiyor. İkinci el iş jetleri de 6 ay öncesine göre yüzde 15-20 oranında değer kazandı.
Seyahatleri özel hale getiren iş jetleri bu kadar değer kazanmaya başlamışken şüphesiz iniş ve kalkış yaptıkları özel terminaller ve özel havaalanları da değişiyor, farklılaşıyor. İş jetleri büyük havalimanlarında özel terminallerden hizmet alırken, iş jetlerine hizmet veren son derece lüks “Genel Havacılık Havalimanları” da söz konusu.
Özel jetlerle yapılan seyahatlerin başladığı ve bittiği terminaller ile buradaki hizmet ve konfor da yolculuğun önemli bir tarafını oluşturuyor. Artık iş jetlerini kendi havalimanı ve özel terminallerine çekmek isteyen kuruluşlar da ciddi rekabet içine girmiş durumda. İş dünyası için iş jetlerinin iniş kalkış yapacağı meydanın şehir merkezinde olması ve hava trafiği sebebiyle sorun yaşamaması rekabette dikkat çeken bir unsur.
Atatürk Havalimanı hizmetteyken şehir merkezinde olmasına rağmen hava trafiği yoğunluğu sebebiyle slotlarda (uçuş izinlerinde) problem yaşanmasından dolayı daha az tercih edilir olmaya başlamış, Sabiha Gökçen Havalimanı alternatifi olmuştu. Hali hazırda ise iş jetleri için İstanbul Havalimanı şehir merkezine uzak kalıyor. Şu an iş jetlerine tahsis edilmiş olan terminal de özel hissi vermiyor. Terminalin önünden uçağa binme şansı da yok.
Havalimanının uzak noktalarında bekleyen iş jetlerine araçlarla gitmek gerektiği için hem havalimanı hem de hava trafiğine karışmak gerekiyor. İş jetlerini bu meydana çekmek için İstanbul Havalimanı’nın geliştirdiği “Genel Havacılık Terminali” projesi olduğunu biliyorum.
Öte yandan şu an Türkiye’nin en iyi iş jeti terminali olarak Atatürk Havalimanı’nda TAV’ın işlettiği “Genel Havacılık Terminali” hizmet veriyor. Şehir merkezinde, uçağa yürüyerek binebilecek bir genel havacılık terminali, hava trafiği ve havalimanı trafiği de yok. Ancak Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) buranın geleceği hakkında henüz bir açıklama yapmış değil. Bir süre daha bu şekilde devam edecek gibi görünüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı “Atatürk Havalimanı’nda Cumhuriyetin 100. yılına yakışır bir millet bahçesi kurulacak” açıklamalarında havacılığa dair henüz detaylar yok. Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yabancı devlet adamlarına hizmet veren ve 2018’de yenilenen Devlet Konukevi ile özel jetlere hizmet veren “Genel Havacılık Terminali” için de bir açıklamaya ihtiyaç var.
Türkiye’nin ve Türk Hava Yolları’nın (THY) havacılıkta özel jet piyasasını, işletmeciliğini ve endüstriyel taraftaki imkanlarını görmesi lazım. Zira dünyada bu sektör büyüyor. Artık özel jet terminalleri de beş yıldızlı oteller gibi hizmet veriyor. Önceden 5 yıldızlı otellere yakın, şehir merkezindeki havalimanları, terminaller tercih ediliyordu. Artık özel iş jetleri için tasarlanmış terminaller ve havalimanları revaçta.
Özel jetlere hizmet veren terminallerin en önemli amaçları zaman kaybetmeden gerekli işlemlerin yapılıp uçağa binilmesi veya gelişlerde de seyahatin hızlıca ve sorunsuzca sonlandırılmasıdır. Uçuş öncesinde veya sonrasında gerekli durumlarda keyifli zaman geçirilecek, toplantı yapılacak mekanların ve imkanların bu terminallerde olmasına da artık azami özem gösteriliyor.
İş jetleri, terminaller ve bu konuda yeni akımlar denince şüphesiz önce akla Amerika geliyor. Avrupa onu takip ediyor, ama artık Çin başta olmak üzere Uzak Asya ve Körfez ülkelerinde de iş jeti pazarına yönelik ciddi ilgi söz konusu.
Ayrıca büyük havalimanlarının bir parçası olan iş jeti terminalleri ve sadece özel jetlere hizmet veren Genel Havacılık Havalimanları önümüzdeki yıllar daha fazla yatırım alacaktır. Üst düzey güvenlik, lüks ve konforlu mobilyalarla dolu bekleme ve toplantı odalarıyla hizmet sunulan bu terminallerde aynı zamanda alanında çok iyi bilinen markalarla kaliteli yiyecek-içecek ikramları da sunuluyor. Uçuş öncesi ve sonrasında verdiği hizmetlerle, uçuş ekibi ve uçağın operasyona hazırlanmasında sağladığı kolaylıklarla dikkat çeken dünyanın en iyi iş jeti terminallerinden beşine bir göz atalım.
İngiltere’de Londra ve çevresinde özel jetler hizmet veren birbirine alternatif özel iş jeti terminalleri bulunuyor. Biggin Hill kasabasındaki havaalanı ise sadece İngiltere’de değil dünyada dikkat çeken ‘Genel Havacılık Havalimanı’dır. Biggin Hill Havaalanı’nda hizmet veren Signature Aviation ise terminalde hizmet kalitesine üst seviyeye çıkarmakla kalmıyor, dünyada bu alanda yatırım yapanlara da örnek oluyor. Terminalde uçuş öncesi ve sonrası, dinlenmek, çalışmak, uyumak, toplantı yapmak için özel odalar bulunuyor. Havaalanı ile şehir arasında özel ulaşım hizmeti de sunuluyor.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin lüks yaşantısı ile ünlü şehri Dubai’de bulunan Al Maktoum Havalimanı’nda ki Jetex VIP Terminali de bu alanda sunulan kaliteli hizmetlerin referans noktasıdır. Jetex VIP Terminali aynı zamanda benzersiz tasarımıyla Dubai’deki en lüks tesislerden birisidir. Terminalin önünde uçak park yeri bulunuyor. Uçak ile terminal arası yürüyüş mesafesinde. Terminalin içi oldukça modern döşenmiş. Mürettebat için de özel mekanlara yer verilmiş. Yolcuların oturma, uyuma, çalışmaları için özel odalar ve toplantı salonları, lavabolar ve duşlar bulunuyor. Gümrük, pasaport, kimlik kontrol işlemleri ile uçuş mürettebatı ve uçağın operasyonuyla ilgili tüm hizmetlerin verildiği 5 yıldızlı bir seyahat deneyimi yaşatılıyor.
Los Angeles Havalimanı’nda bulunan PS Lax Genel Havacılık Terminali konuklarına 5 yıldızlı lüks hizmeti veriyor. ABD’nin de en önemli iş jeti terminallerinden birisi durumunda. Hollywood yıldızları arasında son derece popüler olan PS Lax Genel Havacılık Terminali, konuklarına dinlenme, toplantı, çalışma odaları, özel banyo, SPA, yiyecek ve içecek servis hizmeti veriyor. Yolcular uçaklarına özel, lüks araçlarla götürülüyor.
New Jersey Eyaleti’ndeki Teterboro Genel Havacılık Havalimanı, bu alanda örnek olarak gösteriliyor. Bu yaz pistinin kısa süreli bakım/onarıma girmesi sebebiyle iş jeti dünyasında konuşulan bir meydan oldu. Aynı zamanda, Amerika’nın iki efsane havacısının Amelia Earhart ve Think Charles Lindbergh’in de bu meydanda anıları bulunuyor. Günümüzde ise konforlu seyahat edenlere hizmet veriyor. New York Manhattan’dan bu meydana özel helikopter servisleri yapılıyor. Aklınıza gelecek dinlenme, çalışma ve rahat etme adına her şey bu Genel Havacılık Havalimanı’nda yer alıyor.
Paris Airshow’un iki yılda bir yapıldığı, dünyanın da bu fuarla tanıdığı meydan aynı zamanda özel jetlere hizmet veren bir Genel Havacılık Havalimanı. Havalimanının büyük olması sebebiyle çok sayıda özel jet terminali ve işletmeci bulunuyor. Her bir işletmeci de birbirinden lüks ve konforlu terminaller de hizmet veriyor.
En Yoğun 5 Özel İş Jeti Terminali