Havacılıkta organizasyon, fuarlar eski günlerinde…
Havacılık sektörünün önemli fuarlarından Hamburg Kabin İçi Ekipmanları Fuarı üç yıl aradan sonra çok büyük ilgi gördü. Türk Hava Yolları'nın (THY) ABD Seattle hat açılışı organizasyonu sebebiyle Hamburg’a gidemedim, ama gelişmeleri, fuarda neler olduğunu AirPort’un programı için Hamburg’a giden muhabirimiz Emre Nar toparladı.
Havacılıkta COVİD-19 sonrası hızlanan faaliyetler, organizasyonlar çakışıyor. THY’nin ABD’de uçmaya başladığı 18 derece soğuktaki Seatttle’den 25 dereceli İstanbul’a döndüm, evde sadece 5 saat kalıp, yeni bavul hazırlayıp bu defa ortalama 40 derece sıcakla kavrulan Katar/Doha’ya uçtum. İki geceyi üst üst THY’nin Boeing 777-300 ile Airbus 321 neo’larda geçirdim. Doha’ya Katar Havayollarının ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) yıllık genel kurulu ve Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi için geldim.
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat ile yönetici ekibi de Seattle-İstanbul-Doha rotasında iki geceyi havada geçirdi. Bolat ve ekibi önce Frankfurt, sonra Seattle ve şimdi de Doha’da bölge müdürleriyle toplantı yapacak. Aynı zamanda da IATA toplantısına katılacaklar. THY’nin müdürler toplantılardan sonra eğer Ahmet Bolat, sisteme kavuşturmayı arzu ettiği uygulama ve kriterleri hayata geçirebilirse THY’nin dünya geneline yayılmış olan 160 müdürlükleri yeniden şekillenecek.
Havacılıkta son gelişmeler notlarıma dönersem, maske ve mesafesiz olarak kapalı mekanda yapılan Hamburg Kabin Ekipmanları Fuarı’na (Hamburg Cabin Interior Expo)16 binden fazla sektör temsilcisi katılmış. Salgın sonrası ilk fiziki havacılık fuarı Dubai Airshow olmuştu. Hamburg fuarı ise kendi özelinde ve bulunduğu coğrafya itibariyle önemli bir ilk oldu. Maskeler çıkarılmış, kontroller azaltılmış, katılımcılar birbirleriyle yakın temas kurabilmiş.
Hamburg’ta havacılık devleri Airbus ve Boeing’te yerini almış, ama mekan Airbus’ın olduğundan katılım ağırlığı onda olmuş. Finnair’ın Airbus A350’nin tüm kabin tasarımı, A220’nin kabin içi ekonomi sınıfı ve A320 neo’nun ise business class kabinleri tanıtılmış. Boeing de B777X’in ekonomi sınıfı konsepti ile B787-9 Dreamliner’ın uçak içi eğlence sistemini sergilemiş.
THY de koltuklarıyla sahne aldı
Türkiye’nin son dönemdeki havacılık alanındaki gelişmeleri de fuara yansımış. Fuara Türkiye’den 16 şirket katılmış. Bazıları şöyle; Türk Hava Yolları Teknik A.Ş, TCI Kabin Interior, TSI Uçak Koltuk Üretimi Sanayi AŞ, Cornea Havacılık Sistemleri ve SSI Defence and Aerospace ile ambalaj, plastic, deri ve tekstil gibi uçak içinde kullanılabilecek ürün sahibi şirketler…
Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş ve TUSAŞ ortaklığıyla 2010 yılında kurulan ve yolcu uçakları için uçak mutfağı/galley’ler üreten TCI, bu yıl kabin içi ürün gamını “Lavatory” olarak adlandırılan uçak tuvaleti modülüyle genişletti. Yapısal ve endüstriyel tasarımı TCI ekipleri tarafından gerçekleştirilen ürün Türkiye’nin ilk yerli uçak tuvalet modülü oldu. Şirket ‘pureLAV Lavatory’ isimli ürün lansmanıyla yoğun ilgi görmüş.
Bunun yanı sıra ilkler arasına giren bir yerli ürün de “Royalüx” isimli business sınıfı koltukları olduğu notunu düşeyim. Türk uçak koltuğu üreticisi “TSI Seats” business uçak koltuğu Royalux ile ekonomi sınıfı uçak koltuğu Miligram’ı tanıtmış. Royalüx tanıtımına ise ilgi oldukça fazla olmuş. Ancak Miligram kapalı kapılar ardında havayollarının üst düzey yetkililerine gösterilmiş. Ürünün kopyalanmasından korkulduğu açık lansman yapılmamış.
Royalux koltukları A320, A350 B737 ve B787 uçaklarında kullanılabilecek. International Yacht ve Aviation Awards 2021’den aldığı en iyi tasarım ödülü dikkat çeken Royalux, ayarlanabilir başlık, ergonomik tasarımlı ayak dayama alanı, 20 inç genişliğinde kol dayama kolçağı, iki koltuk arasında yatay olarak yarı beşik şeklinde çevrim sağlayan bir tasarımı bulunuyor.
Kristal Kabin Ödüllerini kimler kazandı?
Hava yolu ile seyahatin geleceğinin şekillendiği Kristal Kabin Ödülleri'nin finalistleri de dünyanın dört bir yanından havayolları, üreticiler, tedarikçiler ve üniversitelerden oluşan uluslararası bir jüri tarafından belirlendi.
- Kabin Konseptleri dalında; Teague ve NORDAM – Premium konaklama için Elevate konsepti ile,
- Kabin sistemleri dalında; Caeli Nova – Cordillera acil oksijen sistemi ile,
- Sağlık ve Güvenlik dalında Safran Kabin – Yangına Dayanıklı Kargo Konteyneri ile,
- Yolcu Konforu dalında; Collins Havacılık SpaceChiller projesi ile,
- IFEC ve Dijital Hizmetler dalında; Anuvu-Southwest Airlines işbirliği Dedicated Space projesi ile,
- Malzeme ve Bileşenleri dalında; Thales Aviyonik – Nabız projesi ile,
- Sürdürülebilir Kabin dalında; Diab (AkzoNobel, Rescoll ve Roctool işbirliği) kabin için yüzde 100 geri dönüştürülebilir paneller projesi ile,
- Üniversite dalında; Georgia Teknoloji Enstitüsü – Portal projesi
ile ödüllerini aldılar.