2022'in en dakik havayolu ve havalimanları
Geçen yılın en dakik havayolu Brezilya’dan Azul Airlines, en dakik havalimanı ise Japonya’dan Haneda Airport oldu. Geçen yılın yaz döneminde yaşanan gecikmeler COVID-19 sonrası ciddi sıkıntılara sebep oldu. Havacılık sektörü çeşitli problemlerin gölgesinde toparlanma sürecine girdiği için geçen yılın verileri önem arz ediyor.
Dünyanın en dakik havayolu ve havalimanları arasında Türkiye’den herhangi bir şirketimiz, markamız yer almıyor. Dakiklik listesinin ilk onu arasında 2023 rakamlarıyla gelecek yıl Türk Hava Yolları ve İstanbul Havalimanı’nın da girmesi söz konusu olabilir.
Avrupa havacılık sektörü, tarihinde en çok gecikme ve sorunların yaşandığı bir yılı geride bıraktı. Özellikle salgın döneminde işten çıkarılan veya ayrılan deneyimli personelin yerinin doldurulamaması gecikmelerin nedenleri arasında ilk sırada yer aldı. Ancak bu dönemde yolcularına sorunsuz hizmet veren havayolları ve havalimanları da vardı. Geçen yılı oldukça başarılı geçiren şirketler de salgın sonrası daha fazla merak uyandırdı.
Havacılık analizleri yapan Cirrium, “On Time Performance (OTP)” olarak bilinen en dakik şirketleri her yıl Ocak ayında açıklandığında burada değerlendirmesini yapıyorum. Cirrium’un verilerine göre 2022 yılında yaklaşık 30 milyon uçuş icra edildi ve 4,66 milyar koltuk kullanıldı. Bu rakam 2021 yılından 5 milyon daha fazla uçuş gerçekleştiğine dikkat çekiyor. ABD’li Delta Air Lines da, Cirrium’dan 2 yıl üst üste küresel operasyonelde mükemmellik ödülünü alan şirket oldu.
Bölge bazlı en dakik havayolları şöyle; Avrupa’da Iberya, Kuzey Amerika’da Delta, Latin Amerika’da Azul, Asya Pasifik’te Thai, Asya, Orta Doğu ve Afrika’da Oman Air. En iyi performans gösteren düşük bütçeli havayolu kategorisinde ise 11 uçaklık filosuyla Japon Star Flyer var.
Dakiklikte Japon farkı
Dünyanın en dakik havayolu ünvanına sahip olan Brezilyalı Azul Airlines, yüzde 88,93’lük zamanında kalkış performansını göstermiş. Bir yılda toplam 279 bin 722 adet uçuşla bu oranı yakalamış. Ancak çok az farkla Azul’u iki Japon havayolu takip ediyor. Adeta Japonlar liderliği Brezilya’ya kaptırmış gibi. Japonya’nın en köklü şirketlerinden All Nippon Airlines (ANA) yüzde 88,61 oranında zamanında kalkış yapmış. Bir yıllık uçuş sayısı ise 162 bin 370 adet. Üçüncülük de yine Japonya’nın diğer köklü şirketi Japan Airlines’ın (JAL) oldu. JAL da yüzde 88’lik zamanında operasyon yapmış. JAL’ın yıllık uçuş sayısı da 165 bin 981 adet.
Öte yandan 2021’in en dakik havayolu yüzde 95,04’le All Nippon Airlines, ikincisi de yüzde 94,3’le Japan Airlines olmuştu. Şu an listelerde bile olmayan Rus Aeroflot da yüzde 91,05 oranıyla üçüncü olmuştu. Brezilyalı Azul bir önceki yıl ilk 3’te yokken, yüksek uçuş sayısıyla dakiklikte yüksek oran yakalamasıyla dikkatleri üzerine çekmiş durumda.
2022’nin 10 dakik havayolu
Rusya savaşa, Çin COVID’e takıldı
Havayollarında listenin 2021 yılına göre lideri değişip, geri kalanında çok önemli değişiklik olmazken, havalimanlarında ise durum tam tersi. Lider yine bir yıl önceki gibi aynı, Tokyo Haneda Havalimanı. Haneda’dan geçen yıl 373 bin 264 uçuş yapılmış. Bu uçuşlarda dakiklik oranı ise yüzde 90,33 olmuş. İkinci sıradaki Hindistan Bangolere’de bulunan Kepegowna Havalimanı ise, yüzde 84’08’lik zamanında operasyonunu 201 bin 897 uçuşla gerçekleştirmiş. Üçüncü sıradaki havalimanı Amerika’dan Utah Salt Lale City Airport. Uçuş sayısı 226 bin 545, dakiklik oranı yüzde 83, 87.
Havalimanlarının dakiklik listesinde bir önceki yıl yüzde 94,76’lık oranla Moskova Sheremetyevo Havalimanı ikinci sırada yer almıştı. Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle havayolları listesinde Aeroflot’un uğradığı duruma havalimanında Moskova Sheremetyevo Havalimanı uğradı. Listeye alınmadı. Öte yandan yine bir önceki listede üçüncü olarak 2021’de Çinli Chengdu Shuangliu Havalimanı vardı. Zamanında kalkış oranı yüzde 88,26 olmuştu ama Çin geçen yıl tekrar kapılarını dünyaya kapattığı için 2022’de liste dışında kaldı.
2022’nin en dakik 10 havalimanı