Londra-İstanbul arasında günde 24 uçak
Bu yıl İstanbul-Londra arasında yoğun uçak trafiğine şahit olacağız. Londra’nın 4 havalimanı; Heathrow, Gatwick, Stansted ve Luton ile İstanbul Havalimanı arasında adeta hava köprüsü kurulacak. Wizz Air’in uçuşlara başlamasıyla İstanbul’dan sadece Londra’ya değil Avrupa’nın birçok şehrine çok hesaplı gitmek mümkün olacak. Ayrıca easyJet de yakında Manchester-İstanbul seferlerine başlayacak.
Özellikle Wizz Air’in Londra Luton ve Gatwick’ten İstanbul Havalimanı’na seferlere başlamasıyla ciddi bir rekabet olacağını ve bundan da en fazla Türk Hava Yolları (THY) başta olmak üzere diğer geleneksel (legacy) veya bayrak taşıyıcı şirketlerin bilet fiyatlarının yüksekliğinden şikâyet eden Türk vatandaşlarının faydalanacağını söylemek mümkün.
Wizz Air’in, 28 Mart’ta Luton ve Gatwick’ten günlük uçuşlara başlamasıyla iki şehir arasında uçan havayolu sayısı 5 oldu. Daha önce İstanbul-Londra arasında THY, AnadoluJet, British Airways ve Pegasus uçuyordu. Bu hattaki yoğunluğun Ryanair’in de dikkatini çektiğini belirteyim.
Wizz Air sadece Londra’dan değil, Avrupa’nın birçok şehrinden İstanbul’a uçuşlar planlıyor. 31 Mart’ta Budapeşte’den İstanbul’a günlük uçuşlara başlayacak. 4 Nisan’da ise Romanya devreye girecek.
Wizz Air’in özellikle THY’nin merkezi İstanbul Havalimanı’na uçuşlar planlaması dikkat çekiyor. Hâlihazırda İstanbul Havalimanı’nın yüzde 82’sini THY kullanıyor. Havalimanındaki ağırlığı, rekabet avantajı diğer bayrak taşıyıcı şirketlerinin gelmesini engelliyor. Havalimanın işletmecisi İGA, çeşitliliği yakalamada ve rekabette geri kalıyor. Bu sebeple düşük maliyetli havayolları (low cost carrier-LCC) ilgi göstermeye başladı. Yenilerinin de geleceğini söyleyebilirim. Çünkü Avrupa’daki bazı ülkeler bayrak taşıyıcı şirketlere sahip olmadığından bu şirketleri (LCC) destekliyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı’na da gelmek isteyen düşük maliyetli havayolları var. Ancak 12 yıldır bitirilemeyen pist sebebiyle slot sorunu yaşandığı için daha rahat ve daha fazla sefer düzenleme imkânı olan İstanbul Havalimanı yüksek maliyetlerine rağmen tercih ediliyor.
Londra-İstanbul arasındaki günlük uçuşlarda hâkimiyet THY’nin. 5 havayoluna dağılım ise şöyle:
Avrupa’da bazı bayrak taşıyıcı havayollarının (legacy cariers) faaliyetlerini sonlandırması ve bazı şirketlerin zayıflaması sebebiyle önemli bir boşluk oluştu. Şimdi Wizz Air gibi şirketler (LCC) bu boşluğu hızla doldurmaya başladı. Wizz Air’in İstanbul Havalimanı’na uçmasına da THY yönetimi ciddi itirazlarda bulundu. Engellemek istedi, fakat karşı ülkelerden gelecek tepkilere dikkat çekilerek geri adım atmaları sağlandı.
THY’nin Wizz Air itirazlarının Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA tarafında da tartışmalara sebep olduğu biliniyor. Fakat uçuş izni verilmemesinin çeşitli sıkıntılara sebep olacağına işaret eden kamu otoriteleri Wizz Air’in operasyonlarına onay vermişler. Özellikle Avrupa’da çeşitli ülkelerde ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vereceği ve rekabetin engellenmesi gibi bir durum ortaya çıkacağı için THY’nin karşı olmasına rağmen Wizz Air’e uçuş izni verildi.