Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Huzursuz bağırsak sendromu ya da tıptaki adıyla spastik kolon ya da irritabl bağırsak sendromu toplumda bağırsak hastalıkları içerisinde doktora en sık müracaat etmeye sebep olan rahatsızlıkların başında gelir.

        Toplumda yaklaşık % 20-30 oranında görülen bu hastalık, organik bir sebepten kaynaklanmayıp, fonksiyonel bir bağırsak hastalığıdır. Bilinen organik bir sebebi yoktur ancak stres ve duygusal gerilimin yüksek olduğu dönemlerde ortaya çıkar. Karın ağrısıyla beraber, ishal ve kabızlık gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklikle seyreder ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiler.

        Bu hastalar şikayetleri ve huzursuzlukları nedeniyle, sosyal hayatlarında oldukça sorun yaşarlar. Öyle ki, iş toplantıları, okul yaşamları ve planlanan programları etkilenebilmektedir. Belki gerçek bir hastalık değildir ancak hiç beklenmedik anda ortaya çıkan ani karın ağrısı ve beraberinde gelen patlama tarzındaki ishal nöbetleri kişiyi oldukça huzursuz etmektedir. Uygun olmayan yerlerde ve istenmeyen zamanlarda hissedilen dışkılama değişiklikleri, bu hastalarda korkuya sebep olmakta ve toplum içine çıkmakta zorluğa yol açmaktadır. Yapılan araştırmalarda, işe gidememenin sebepleri arasında, soğuk algınlığından sonra ikinci sırada, huzursuz bağırsak sendromu gelmektedir.

        En sık görülen belirtileri;

        -Kramp şeklinde karın ağrıları ( Ağrı çoğunlukla karın bölgesinde gezici tarzda olup, artıp- azalan şiddettedir.)

        -Patlama tarzında dışkılama,

        -Ara ara ishal nöbetleri sonrası kabızlık (Çoğu zaman keçi pisliği adı da verilen, zeytin görünümlü sert dışkı)

        -Sümüksü dışkılama,

        -Gaz hissi, şişkinlik

        Hastaları rahatsız eden ve onları sosyal yaşamlarında fobi haline getiren en büyük şikayet, yemeklerden hemen sonra hissettikleri dışkılama ihtiyacıdır ve bu dışkılama patlama tarzında olmaktadır.Karındaki gaz hissi çoğu kez dışkılama sonrasında da devam eder ve hasta dışkılamaya rağmen rahatlayamaz. Tüm bu şikayetler, hastaları o kadar huzursuz eder ki, devamında anksiyete, sinirlilik ve depresyon kaçınılmaz olur ve bu ruh hali, hastalığı daha da körükleyip, kişilerin bir kısır döngü içine girmesine neden olur.

        Huzursuz bağırsak sendromundan kurtulabilir miyim?

        Sık ve az yemeli

        Tam tedavi söz konusu olmasa da, şikayetleri minimuma indirmek mümkün.

        Yapılması gerekenler:

        -Öğün atlamamak,

        -Mideyi tam olarak doldurmamak, gerekirse sofradan tam olarak tokluk hissi hissetmeden kalkmak,

        -Suyu yemekten hemen sonra değil de ya yemek ortasında ya da yemekten en az 1 saat sonra tüketmek,

        -Günlük 1,5-2 litreye yakın su içmek,

        -Özellikle liften zengin beslenmek. Bunun için her sabah yarım su bardağı ılık su veya süte konulan yulaf ezmesini tüketmek yeterli olacaktır. Bu günlük lif ihtiyacını karşılayacaktır.

        -Özellikle salatalarda sızma zeytinyağını tercih etmek,

        -Tam tahıllı ve buğday ekmeği tüketmek,

        Ve her sabah 1-2 dakika dahi olsa yataktan kalkar kalkmaz yapılacak egzersiz güne mutlu başlamamızı sağlayacaktır. Huzursuz bağırsak sendromunun altında yatan en büyük sebep emosyonel dediğimiz duygusal problemler ve ruhsal sıkıntılar yattığından, stresten ne kadar uzak kalırsak, o kadar huzurlu oluruz ve unutmayalım ki, biz huzurluysak bağırsaklarımız da huzurlu olur.

        Diğer Yazılar