Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Meme kanseri, memeyi meydana getiren süt bezleri ve bu bezlerden yapılan salgıyı meme başına taşıyan kanallarda bulunan hücrelerin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kontrolsüz çoğalmasıyla gelişen bir durumdur.

        Dünyada en fazla görülen kadın kanser tipidir, öyle ki her sekiz kadından biri meme kanseri ve her dört kadın kanserinden biri meme kanseridir.

        Peki kimler meme kanseri açısından risk altındadır?

        -Cinsiyet: Maalesef kadın olmak en büyük risk faktörüdür. Meme kanseri en sık kadınlarda görülür, erkeklerde görülme oranı % 1 den azdır.

        -Yaş: Meme kanseri en fazla 50 yaş üzeri görülmesine rağmen, son yıllarda 25 yaşından itibaren özellikle de 35-40 yaş arasında görülme sıklığının arttığına dair yayınlar vardır.

        -Aile hikayesi : En önemli risk faktörleri arasındadır. Eğer ailesinde özellikle 1. derece akrabalarında (anne, kız kardeş, hala, teyze, anneanne gibi) meme kanseri bulunanlar, diğer popülasyona göre 2 ila 3 kat daha fazla risk altındadır. Bu kişilerin menapoz öncesi ve her iki meme de birden kanser görülme riski daha yüksektir.

        -Geçirilmiş meme cerrahi girişim: Meme biyopsileri hiperplazi ve atipik duktal hiperplazi olarak gelenlerde meme kanseri 8-10 kat artmaktadır.

        -Doğum kontrol hapı: uzun süre (5 yıldan fazla) doğum kontrol hapı kullanmanın düşükte olsa meme kanseri riskini artırdığı düşünülmektedir.

        -Erken adet, geç menapoz: Erken yaşta (12 yaşından önce) adet görme ve geç yaşta (50 yaş sonrası) menapoza girme, östrojen hormonuna maruz kalma süresini artırdığı için risk artmaktadır

        -Menapoz sonrası hormon tedavisi: Menapoz sonrası 10 yılda uzun süren hormon replasman tedavisi alanlarda risk artmaktadır.

        -Meme kanseri hikayesi: Bir memesinde kanser olan hastanın diğer memesinde de kanser olma riski 2 kat daha fazladır.

        -Genetik faktörler: Genetik meme kanseri genleri taşıyanlar (BRCA1- BRCA 2) mutlaka düzenli kontrollere gitmeli genetik risk haritasını çıkarmaları gerekmektedir.

        -Beslenme: Yağdan zengin beslenme ve kilo alma meme kanseri riskini artırırken düzenli egzersiz ve aktivite meme kanseri riskini azaltmaktadır.

        Tarama: 20-40 yaş arası yıllık meme muayenesi ve her ay elle kendi kendini muayene ve gereğinde yıllık ultronografi,

        40 yaş sonrası her ay kendi kendini muayene ve yıllık muayene ile birlikte mammografi ve gereğinde ultrosonografi uygundur.

        Diğer Yazılar