Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Makat yırtığı, makatta çatlak olarak bilinen kronik anal fissür, makat bölgesinde ağrılı dışkılamaya ve kanamaya neden olan, sık görülen bir anal bölge hastalığıdır. Kadın ve erkeklerde genellikle 30-40 yaşlarında ve aynı oranda görülür. Kronik anal fissür, anüsün girişinde, anüse dikey olarak uzanan yaklaşık 4-5 mm.ile 1 cm uzunluğunda olan bir mukoza yırtığıdır.

        Fissürün Neden Oluşur?

        Anal fissürlerin en büyük nedeni artan karın içi basınç ve kabızlıktır. Kabızlık ve ıkınma sırasında anal bölgenin uğradığı travma ve zorlanma sonucu oradaki mukozada yırtık oluşur. Bu yırtk, çoğunlukla, anüs giriminin en zayıf bölgesi olan arka tarafında oluşur. Bazen de ishale neden olan barsak enfeksiyonları, kolit gibi enflamatuar barsak hastalıkları veya anal bölge kanserleri de buna sebep olabilmektedir. Çok doğum yapmış kadınlarda da sık görülmektedir. Doğum sırasındaki ıkınmada buradaki mukozada yırtılmaya sebep olabilmektedir.

        Belirtileri Nelerdir?

        Oluşan yırtık, her dışkılama sırasında şiddetli ağrıya ve kanamaya neden olur. Eğer oluşan yırtık akut dönemde tedavi olmaz iyileşmez ise kronik hal alır. Zamanla yırtığın olduğu bölge şişer, yara kenarları sertleşir ve yırtığa bağlı bir cilt pilisi oluşur. Bazen hastalar bu cilt pilisini hemoroid ile karıştırırlar. Anal fissürlerde en sık görülen belirti ağrıdır. Ağrı özellikle dışkılama sonrası olup, keskin ve yırtıcı tarzdadır. Öyle ki bazen hastaların gözünden yaş getirecek kadar şiddetlidir.

        Çoğu zaman ağrıya kanamada eşlik eder. Eğer fissür enfekte olursa, bu bölgede kötü kokulu akıntıta ve fistül dediğimiz cilde açılan kanalcıklara neden olabilir. Hastalar tedavi olmadıklarında bir kısır döngü içinde olurlar, acı çekmemek için dışkılamalarını erteler bu da kabızlığa neden olur ve yapılan dışkılama yırtığı daha da büyütür.

        Tanı Nasıl Konur?

        Tanı cerrahi muayene ile kolayca konur. El muayenesinde, anal bölgenin kas tonusunun arttığı ve parmakla muayenenin ağrılı olduğu görülür. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu hastalara mutlaka endoskopi yapılmasıdır. Cerrahi müdahale yapılacak tüm hastalar önceden endoskopik yöntemle incelenmelidir.

        Tedavi ?

        Akut dönemde fissürler, yaklaşık 2-3 haftalık bir medikal tedavi ile iyileşirler. Amaç o bölgedeki kas spazmını azaltmaktır. Posalı gıdalarla kabızlığı önleyici tavsiyeler, bol su ile dışkının yumuşatılması ve o bölgeye uygulanan yumuşatıcı ve epitelizan kremler akut dönemde tedaviye yardımcı olacaktır. Günlük dışkılama alışkanlığının kazandırılması ve sıcak su banyoları da tedavide oldukça başarılıdır.

        Akut dönemde iyileşmeyen ve şikayetleri azalmayan hastalara ise cerrahi tedavi uygulanır. Uygulanan cerrahi tedavi son derece kolaydır. hastanın günlük iş ve güç kaybına neden olmamaktadır. Ayrıca o bölgeye uygulanan botox uygulamaları da son dönemlerde, başarılı bulunmuştur.

        Diğer Yazılar