Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kundaktaydı; üzerine kapı devrildi. Kuşpalazına yakalandı, ölümden döndü. Çocuktu, silah elinde patladı, mermi sıyırıp geçti.

        1896 yılı idi. Manastır Askerî İdadîsinde sıtmaya yakalandı. Ölümle-yaşam arasında gitti-geldi, 2 ayda kalkabildi, sıtma ömrü boyu onu terk etmedi.

        Yıl 1912 idi, Libya’ya sürgün yedi, Derne’de 16 Ocak günü mermi siper edindiği kayaya isabet etti. Kaya, şarapnel parçası gibi dağıldı, gözlerine patladı. Kör kalma ihtimali vardı, puslu görüş ile taburcu edildi, Viyana’ya gönderildi, 10 Kasım 1912’de göz hekimi Prof. Dr. Fucks riske girdi, taşları temizledi, 17 Kasım’da İstanbul’a hareket ederken, görüyordu.

        KABURGALARI KIRILDI

        10 Ağustos 1915 idi. Çanakkale Conk Bayırı. Ateş hattına gitti, hizmet eri Ali’nin ardında şarapnel patladı. Ali şehit, o Gazi idi, şarapnel parçası göğüs cebindeki saatten ileri gidemedi. 12 Ağustos 1920. Ankara’dan Polatlı’da cephe incelemesinde atı ürktü, yere düştü. Sıcağı geçtiğinde nefeslenemez kesildi, ağrısı eklendi, kimseye sezdirmedi, öylece 4 gün geçirdi, 16 Ağustos’ta Ankara’ya döndüğünde doktora inceletti, kaburgaları kırık idi, kırık ciğerini delmek üzereydi.

        12 gün önce Cumhuriyet’i ilan etmişti, 11 Kasım 1923 sabahı kahvesini istedi, ilk yudumu almıştı ki göğsünde ve sol kolunda şiddetli bir ağrı hissetti, koroner spazmı geçirdi, 8. defa Allah esirgemişti.

        2 gün geçmişti ki 13 Kasım 1923 sabahı Çankaya’da bahçede baygın buldular. Azrail geri çekilmişti, yine bir koroner spazmı geçirmişti.

        İzmir’de istirahat etmesi önerildi, gözden ırak mütevazı bir başka konut bulunmasını emretti, ne oldu-ne bitti, 4 Ocak 1924’te Forbes köşküne getirildi. Ertesi sabah köşk sakinleri ile yürüyüşteydi. Bahçıvan elinde bıçakla öldürmeye geldi, Latife hanımın yakını önledi. Adı Anzavur idi, köşkte işe kısa bir süre önce girmişti, geçmişinde cinayet hükümlüsü olduğu öğrenildi.

        Tarih, 14 Haziran 1926 idi. İzmir Valisi Kazım Bey’e bir mektup getirildi, üzerinde Giritli Şevki imzası var idi, kendisine tetikçilik teklif edilmişti, suikasti ihbar etti.

        22 Mayıs’ı 23 Mayıs’a bağlayan 1927 gecesi 11. defa Azrail kapıyı çaldı, göğsünde ve sol kolunda şiddetli bir ağrı ile uyandı, biraz oturdu, ‘geçti’ dedi yattı. Geçmemiş. 4 gün sonra 27 Mayıs 1927 günü 12. yoklamasını da aldı Azrail. Koroner spazmı idi yine. 22 Ocak 1938 Yalova’da Dr. Nihat Reşat Belger muayene etti, ‘ Siroz başlangıcı’ dedi, sonrası malum. 10 Kasım 1938 saat 09.05’de son nefesini tek kelime ‘Aleykümüsselam’ diyerek verdi. Azrail 13. ve son defa gelmişti. Kronolojide Azrail ‘in kararlı ziyaretleri Kasım ayı ağırlıklı. Büyük kurtarıcı için ‘‘Son Kasım 10 Kasım’’

        Bizler için ise ‘‘10 Kasım, Son Kasım’’.

        Diğer Yazılar