Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hafta sonu Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde ana konuşmacı olan eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, ile konuştum. 1929’daki büyük buhrandan beri yaşanan en büyük krizde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığı yapan Trichet o zamanki zor dönemde elinden gelenin en iyisini yapmalarına rağmen haksız yere çok eleştirildiğini söylüyor.

        Trichet’ye göre, AB’deki krizi yönetmek için gereken 6 reformu onun ECB Başkanlığı döneminde yaptılar ancak hükûmetler yapısal reformları tamamlayamadılar. Bu da Avrupa Birliği’nde krizin derinleşmesine neden olmuş.

        Trichet, “AB’nin krizinden çıkması için hükümetler yapısal reformları tamamlamalı ancak o zaman istihdam yaratmaya ve büyümeye geri dönülür” diyor. “Euro-dolar totosu nerede son bulur?” soruma ise Trichet, “Para politikalarının istikrarı Euro’nun dengelenmesinde belirleyici olacak. Benim başkanlığım zamanında deflasyon riski yoktu. Şimdi ise var. Ekonominin içinde bulunduğu koşullara göre, Draghi doğru politikalar izliyor” yanıtını verdi.

        Euro Bölgesi için gelecekte Japonya benzeri bir resesyon ya da deflasyon tehlikesi öngörmediğini söyleyen Trichet, AB ekonomisinin geleceği ve küresel krizin çözümüne yönelik önerilerini anlattı. Trichet’nin kriz yönetimine dair özeleştirisi ve AB ekonomisinin geleceği için öngörülerini BloombergHT’de izleyebilirsiniz.

        Citibank, Akbank’tan niye çıktı?

        Önceki hafta Citibank’ın Akbank’taki azınlık hisselerini satması yabancı bankaların Türkiye’ye bakışının değiştiği ve beklentilerin kötüleştiği izlenimini oluşturmuştu. “Sırada Türkiye’deki hisselerini satacak hangi yabancı banka var?” sorusu kulislerde sorulur oldu.

        Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde cuma günü ve hafta sonu da karşılaştığımız bankacılara Hande Demirel ile aynı soruyu sorduk. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuştuğumuz TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Denizbank Türkiye Genel Müdürü Hakan Ateş yabancı sermayedarlarının kısa vadede yaşanmakta olan küresel dalgalanmaya rağmen Türkiye piyasasından memnun olduklarını söylediler. Konunun direkt muhatapları Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ise Citibank çıkışının Akbank ve Türkiye’deki yatırım ortamı ile ilgisi olmadığını belirttiler.

        Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde detaylı sohbet etme imkânı bulduğumuz Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu’ndan duyduğumuza göre, Citigroup’un Akbank’ta kalan yüzde 9.9 oranındaki hissesini satması Citigroup’un dünyadaki azınlık hisselerini satıyor olmasından kaynaklanmış. Bunun Türkiye’deki yatırım ortamı ile ilgisi olmadığını söyleyen Akçaoğlu, başka ülkelerde de azınlık hisselerini elden çıkardıklarını hatırlatıyor. Aslında Citibank Türkiye olarak bireysel bankacılık birimini Denizbank’a sattıklarını hatırlatan Akçaoğlu, global strateji olarak azınlıkta ve kuvvetli olmadıkları alanlardan çıkıp kuvvetli oldukları alanlarda büyümek istediklerini söylüyor.

        Akçaoğlu, “Citibank’ın Türkiye ile ilgili 6 yıllık detaylı büyüme planı var. Son durumda Türkiye’de 500 kişi istihdam ediyoruz. Türkiye’de bundan sonraki büyüme stratejimiz ticari ve kurumsal bankacılıkta olacak” diyor. Akçaoğlu’ndan duyduğumuza göre, Citibank bundan sonra kuvvetli olduğu kurumsal bankacılıkta, dış ticaret, Türkiye’nin bölgesel ticaret ve finans merkezi olması özelliklerine yoğunlaşacak. Bunun için de çok ciddi yabancı firmalarla bağlantı halindelermiş.

        Diğer Yazılar