İşte baro düzenlemesinin detayları…
Baroların yönetim yapısı ve seçim sistemine yönelik düzenleme günlerdir kamuoyunun gündeminde… Siyasetin bu denli gündemine girince maalesef kronik sorunumuz olan kutuplaşmanın da odağına yerleşiverdi. Aslında barolar avukatların oluşturduğu bir meslek örgütü… Bu yönüyle ortak menfaatler etrafında birleşen, üyelerinin mesleki ve ekonomik çıkarlarının korunması için faaliyet gösteren bir kuruluş… Ancak bununla birlikte barolar hukukun üstünlüğü, hukuk devleti gibi ilkeler etrafında faaliyet gösteren bir baskı grubu niteliği taşıyor. İşte o noktada baro yönetimi ve dağılımı siyasi otorite ve siyasi partiler açısından daha önemli hale geliyor. Zira yargı sürecinin savunma tarafını temsil eden barolar, yargının bağımsızlığına doğrudan ve dolaylı etki edebilir.
Cumhur İttifakı taslak için bir süredir birlikte çalışıyordu. Millet İttifakı ise yasa değişikliğine şiddetle karşı çıkıyor. Üzerinde anlaşılamayan iki temel başlık çoklu baro kurulabilmesi ve baro seçimlerinin hangi yöntemle gerçekleştirileceği…
Dün AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan muhalefet partilerine ziyareti sırasında “Görüşlerini not aldık” dediği hususların başında çoklu baro ile ilgili kaygılar var. Muhalefet avukatların bölüneceği, siyasal/ideolojik kamplara ayrılacağı, bunun da yargılama sisteminde siyasallaşmayı artıracağı hususunu aktardı. Ayrıca avukatların adaletli biçimde temsil edilebileceği bir seçim sisteminin düzenlenmesi isteği de iktidar partisine önerildi. Bu tespit ve endişelerin dün görüştüğüm pek çok avukat tarafından da belirtildiğini vurgulamalıyım. Yani muhalefetin eleştirileri dikkate alınmalı.
Öyle görülüyor ki muhalefet çoklu baroya tamamen karşı çıkarken, seçim sisteminde yapılacak uygun bir düzenlemeye sıcak bakıyor. Peki Cumhur İttifakı’nın uzlaştığı maddeler hangileri…
Kısa bir süre sonra meclise sunulacak teklif eğer son anda bir değişiklik olmazsa şu temel maddelerden oluşuyor.
- İllerde birden fazla baro kurulabilecek. Buna göre en az beş bin avukatın olduğu illerde en az iki bin avukatın başvurusu ile baro kurulabilecek.
- Bir baro eğer kurulma şartlarını kaybederse ilgili baronun 4 kurucusuna verilecek yetkiyle 6 aylık süre tanınacak. Bu sürede eksiklikler tamamlanmazsa baro kapanacak.
- Baro seçimleri 4 yılda bir yapılacak.
- İl baro başkanı ve yanında 3’er delege ile her il barosu 4 delege ile temsil edilecek. Buna ek olarak her 5 bin üye için de bir delege temsil edilmesi planlanıyor.
- Eski barolar birliği başkanları doğal delege kabul edilecek.
- Mevcut oylama ve seçim sitemi devam edecek. Yani kamuoyunda çokça seslendirilen nispi temsil sisteminden vazgeçilmiş gözüküyor.