Nevruz neden "Ulusun Ulu Günü"?
"Ulusun ulu günü” denilmesi boşuna değildir Nevruz için...
Bakmayın bizde bağlamından koparılarak, kimi çevrelerce bir ayrıştırma günü haline getirildiğine! Aslında tüm yurttaşların ortak paydasıdır. Odağında insan vardır.
Dünyada başka ülke ve coğrafyalarda da kutlanan Nevruz, sevgi, kardeşlik ve birlikte yaşamı esas almasıyla siyaset üstü bir konumda durur.
Üstelik sadece Türkiye değil, Türk Dünyası açısından da hiçbir mezhep ve etnisiteyle ilişkilendirilmesi mümkün değildir. Tarihsel dayanakları ve tüm zenginlikleriyle Türk kültür sisteminin en önemli unsurlarındandır. Bu yönüyle aynı değerleri paylaşan, sevinçte ve tasada buluşabilen toplumların Ulu Günü’dür.
Eski takvimlerde yılın ilk günü olarak belirtilen Nevruz, Türklerde “Yeni Gün” ya da “Gün Dönümü” olarak bilinmektedir. Çetin kıştan bahara geçişin günüdür. Bu sebeple 21 Mart gününe yılbaşı anlamını taşıyan Yılsırtı veya Cılgırtı da denilir. Yine On İki Hayvanlı Türk Takvimi’nde yılbaşı Mart ayının yirmi biridir.
Gece ile gündüzün eşit olduğu Mart ayının yirmi birini yirmi ikisine bağlayan gün olan Nevruz kelimesinin kullanılışı hatırlanmaya değerdir. Azerbaycan’da Novruz, Türkmenistan’da Nowruz, Özbekistan’da Navruz, Kazakistan’da Naurız, Kırgızistan’da Nooruz, Kırım’da Navrez olarak ifade edilir. Nevruz Türk Dünyasında binlerce yıldır kutlanan bir gelenek, bir bayramdır. Bu sebeple büyük bölümünde resmi tatildir.
Nevruz'un kaynağının Altay dağları olduğu ve Türklerin Ergenekon’dan çıkışının 21 Mart’a yani Nevruz gününe denk geldiği kimi çalışmalarda yer almaktadır.
Binlerce yıldan bu yana Türk Dünyasında var olan Nevruz’un Cumhuriyetle birlikte yeniden gündeme getirilmesinde Kurtuluş Mücadelesi önemli bir yer tutmuştur. Besim Atalay’ın 23 Mart 1921 tarihli Hâkimiyet-i Millîye gazetesine yazdığı makaleden bir bölüm şu şekildedir:
“Bu Ergenekon hâdisesinden çıkacak mühim netice, bizim bugünkü millî mücadelemizle benzeşmesidir. Dokuz kişiden türeyerek düşmanlarından intikam alan Türk soyunun, bugün de kendi varlığına kastedenlere karşı silahlanmış ve yarın muvaffakiyetini temin edeceğine ve Ulu Tanrı’nın yardımı ve milletin gayretleriyle kara günlerden kurtulacağına eminim.”(Tural, M. Âkif, 2000)
Uzun zamandır söylediğim üzere milli bütünleşmeye katkı sağlaması ve kardeş/dost topluluklarla işbirliği için Nevruz resmi bayram ve bir günlük tatil ilan edilmelidir. Enerji/boru hatlarını kültür kodlarıyla beslemenin gerçek bir zaferi işaret ettiği unutulmamalıdır.
Nevruz Bayramınız kutlu olsun...Güneş yine karanlığa galip gelsin!