Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Tekirdağ’daki tren kazasında 7 can gitti! Görüntülerde kapalı bariyerler arasından geçmeye çalışan servis aracının kusuru açık şekilde görülüyordu. Gerçekten göz göre göre gelen acı bir kayıp. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına sabırlar diliyorum.

        Acaba hemzemin geçitteki bu bariyerler araçların arasından geçişi önleyecek şekilde yeni bir sistemle değiştirilemez mi? Bilemiyorum… Zira gerçekten insanın aklı almıyor!

        Bu arada İzmir’de bir makinistin paylaşımı kazanın da önüne geçti. Hatta bazı haberlerde kazayı yapan makinist olarak da verildi.

        Yapılan insanlık dışı paylaşımı tekrarlamak istemiyorum. Pek muhtemel ruh sağlığı bozuk bu kişi açığa alındı. Emeklilik dilekçesi de işleme konulmadı. Soruşturma sonucunda ne olur bilinmez ama artık makinistlik yapması mümkün değil.

        Gerçekten bir insanı sosyal medya mecrasında buna iten sebepler nedir? Sadece münferit bir olay olarak mı görülmeli? Yoksa yozlaşma ve ahlaki aşınmanın tezahürlerinden biri mi?

        Peki ya insanların karşılıklı nefret ve linç kültürüyle yoğrulduğu bir siyaset ikliminde gerçek ya da dijital hayatın bu gidişattan etkilenmemesi mümkün mü? Problemin kaynağını sosyal medyanın bizatihi kendisinde aramanın nihai çözüm olmayacağı da ortada…

        Çünkü polemik kültürü her yanı sararken, aşırılık adeta bir özgünlük gibi sunulurken ve herkes kendi cephesinde muzaffer sayılırken hepimiz oradaydık!

        Aslında yukarıdaki örnek, bu toplumun öz kültüründe, inanç sisteminde kabul edilebilir bir şey değil, ancak başta siyaset kurumu olmak üzere yüzleşmemiz gereken acı gerçeğin de karanlık bir yüzü…

        Diğer yandan dün Habertürk’te Para-Gündem programında konuyla ilgili yorumlarımızın ardından makinistlerden de mesajlar aldım. Onlar da bu durumdan çok rahatsızlar. O sırada konuştuğum bazı makinistler “Bu nasıl olabilir?”, “Böyle bir şey nasıl yazılabilir? şeklinde yorumlar yaptılar. Elbette böyle bir olay 3 metre karelik alanda emeğini ortaya koyan, canımızı emanet ettiğimiz bu güzide mesleğin mensuplarına mal edilemez. Ülke genelindeki yaklaşık 4 bin makinistin üye olduğu Demiryolu Makinistler Derneği ilgili kişiyi hemen dernek üyeliğinden çıkarmış.

        Bir daha böyle kazaların yaşanmaması en büyük dileğimiz... Ve o makinistin hatırlattığı kaygılar en az bu kaza kadar bir toplum için tehlikeli!

        Görev değişikliğinin sebebi Ankara-Sivas YHT hattı mı ?

        Görev değişikliğinin sebebi Ankara-Sivas YHT hattı mı ?
        0:00 / 0:00

        Bu gelişmeler yaşanırken 4 Eylül’de TCDD Genel Müdürü görevden alındı. Görev değişikliğinin sebebi, Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattının yetiştirilememiş olması gösteriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 Eylül 2019’da Sivas’ta yaptığı konuşmada “Ramazan bayramına kadar Yüksek Hızlı Trenimizi Sivas'a vardıracağız.” açıklamasında bulunmuştu. Araya salgın süreci girdi ama hattın yapımına yönelik tarihlerde ertelemeler devam etti.

        Bu ihtimali kuvvetlendiren esas gelişme, 4 Eylül 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile Ankara-Sivas YHT hattının açılmasının planlanmış olmasıydı. Öyle ki Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü Yolcu Dairesi Başkanlığı 26 Ağustos’ta ilgili tüm birimlere bir yazı göndererek Ankara-Sivas YHT seferlerinin 2 gidiş ve 2 geliş olarak başlatılacağını bildirmişti. Sivas’a giderken Kırıkkale ve Yozgat’a 2’er dakika ara ile istasyon duruşu verilecekti. 4 Eylül’den 5 gün önce deneme sürüşleri yapılması talimatı da verilmişti. Ancak planlama uygulamaya dönüşmedi. Zaten Kırıkkale/Balışeyh mevkiine kadar kısımda konvansiyonel hat geçerli olacak ve oradan itibaren hızlı sefer devreye girecekti.

        Doğrusu o bölgenin insanlarının merakla beklediği bu projenin ne zaman hayata geçeceğini ben de merak ediyorum....

        Diğer Yazılar